Crikvenica, Opatija - 2011

Horvátország Opatija

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 09.  - 2011. júl. 09. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 320 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar andzsin73 Beszámolója

Cimkék: horvátország adria opatija crikvencia 

Egy egy hetes Rab-szigeti nyaralásról hazafelé tartva gondoltuk úgy, hogy az apoartmanból való kiköltözés után nem megyünk rögtön haza, hanem elmegyünk északra megnézni, ezt a két sokat emlegetett nyaralóhelyet.

A 8-as út végigkanyarog a tenger mellett, aki ezen végigmegy lélegzetelállító látványban lehet része. Crikvenica egy "szokásos" nyaralóhely, egy szép pálmafás sétánnyal, sok üzlettel és sok nyaralóval:) A strand köves-kavicsos, végülis bárhol be lehet menni a vízbe:), vannak telepített napágyas-ernyős szakaszok és van egy fizetős része is a strandnak. A fizetősön is és a szabad strandokon is jó sokan voltak, annak ellenére, hogy nekem egyébként nem tetszett:( Én nem nagyon szeretem azokat a partszakaszokat, amik "zártak", azaz amikből nem lehet "kilátni", márpedig Crikvenicával szemben Krk félig kopár sziklái vannak, viszonylag közel. Aki jobban szereti a vadregényes, öblös, változatos, "szabad kilátásos" tengerpartokat, annak nem ajánlom Crikvenicát.

Crikvenica után a 8-as úton a "Rijeka' táblát követve, eljutunk Rijekába, azaz Fiumébe:), ezen megy át az út, itt már feltűnnek az Opatija táblák, arrafelé kell venni az irányt. Nem hiába tartják az Adria "Monacojának" Opatiját, merthogy kísértetiesen hasonlít rá, persze a kettő nem ugyanaz, Opatija egy "Monaco-light":) Érdemes autóval végigmenni a városon, a látvány így is elképesztő, engem legalábbis lenyűgözött. Olyan mintha egy másik bolygón járnánk. Hatalmas pálmafák, elegáns szállodák, a századelőn épült gyönyörűen felújított villák, gondozott parkok.

A település középpontjában a képeslapokon is sokszor látható Grand Hotel található, előtte strand ingyen wifivel:) Aki igazán látni akarja Opatiját az gyalogoljon, menjen el a mellékutcákba lefelé a tengerpart felé és felfelé a hegy irányába is. Ami nekem nagyon tetszett az a Ferenc József sétány, ez gyakorlatilag közvetlenül a part mellé épült és végigkanyarog az opatijai partszakaszon, aki ezen végigmegy felfedezheti az összes strandot.

Opatijában szinte bárhol lehet fürödni, néhány szállodai elzárt strand kivételével, nagyon sok helyen lehet a kék Adriában megmártózni. Ezek egy kis része betonos strand, nagyobbik része pedig köves, Opatika központjában még egy parányi homokos rész is van a gyerekeknek, ahol lassan mélyül a víz. A központi strandok kivételével nem zsúfoltak a strandok, mert a nyaralók gyakorlatilag szétoszlanak a különféle partszakaszok között. Az egészben az a nagyszerű, hogy szinte mindegyik kis öböl más-más kilátást kínál, az az az élmény is mindenhol más.

Olcsón bevásárolni Opatija felett Matuljiban lehet a Lidlben:) Onnak kezdődik az autópáyla is.

Opatija az Adria legdrágább helye, nem véletlenül, szinte érezni lehet a pénz szagát:) Az ott nyaralók többségén látszik, hogy a felső tízezer tagja. Itt a szállodák és az apartmanok árai is jóval borsosabbak, mint máshol. Hiába, nemcsak a szolgáltatásokat, hanem a "hely szellemét" is meg kell fizetni. Egy biztos: Opatija kihagyhatatlan élmény, nemhiába volt ez Horthy-kormányzó és a történelmi arisztokrácia kedvenc nyaralóhelye. A szemfüles utazó itt-ott még magyar és horvát nyelvű márványtáblákat is felfedezhet egy-egy épület falán.

Egy szó, mint 100: optaija kihagyhatatlan élmény.
andzsin73 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina