Hegyek, szurdokok, várak és városok Salzburg tartományban (I.)

Ausztria

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 05.  - 2011. júl. 10. (5 nap)

0 hozzászólás I 6 471 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. jún. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar signal Beszámolója
1. nap: Szolnok - Glognitz (Lindt Csokoládégyár) - Reichenau an der Rax - Hüttau (720 km)

Korán reggel, borongós időben indultunk Szolnokról. Határátlépés után, csepergő esőben tértünk le Parndorf-Pándorfalunál az 50-s útra, majd az Eisenstadt-Kismartonnál, az S31-s, úton át, elérve S4-t, azon 25 km-t haladva, fordultunk rá az A2 autópályára.

Zuhogó esőben hajtottunk le Glognitznál az autópályáról, Reichenau an der Rax felé. Glognitz városkában van a Lindt Csokoládégyár mintaboltja (Hofbauerstraße 1.), nem messze a pályaudvartól, ahol ingyenes kóstoló után szinte féláron vásároltunk olyan csokoládékat, melyeket itthon még nem is láttunk… Ezt nem lehet kihagyni...

Mivel az eső nem állt el, Reichenau an der Rax-ot, - egykor a Habsburgok kedvelt üdülőhelyét -, az autóból próbáltuk felfedezni, Városba érve, jobb oldalon egy szép pihenőparkot láttunk, régi, fából készült zenepavilonnal, ahol nyári hétvégeken mai is zenélnek. A Hauptstrasse-ból balra nyíló, Wartholz utca elején, jobbra található Villa Wartholz-ban született Habsburg Ottó. Szomorú aktualitása, hogy alig néhány hete hunyt el az utolsó trónörökös.

Az eső folyamatos zuhogása mellett érkeztünk meg a szállásunkra egy Hüttau nevű helységbe.

2. nap: Grossglockner Hochalpenstrasse - Heiligenblut (2x110 km)

Reggel enyhén borongós időre ébredtünk. A szállásadó hölgy szerint érdemes felmenni a Grossglockner-re, mert jó idő lesz.

Valóban, ragyogó napsütésben a kezdtük meg a Grossglockner Hochalpenstrasse-n emelkedésünket, mely Ausztria legmagasabb csúcsa, a Grossglockner /Nagyharang/ köré épített alpesi panorámaút. Még 1935-ben építették, a 48 km hosszú, fizetős autóutat, 36 hajtűkanyarral. Ezek sorszáma és tengerszint feletti magassága mindegyiknél táblával van jelölve. Úthasználati díj, 29.00 Euró. A jegy napijegy, tehát oda-vissza érvényes. De 2010-től bevezettek egy új kedvezményt, ha valaki 1 éven belül újra használja az utat, akkor a régi jegy bemutatásával egy alkalomra csak 6 Euró az újabb díj. (A fizetőkapunál 4 Euro-ért igényes, 70 oldalas, képes könyvet vehetünk, melyben magyar nyelvű leírás is van.)
Reggel még nincs forgalom, ezért érdemes minél korábban indulni, de mi mégis belefutottunk egy kerékpáros versenybe. (Az út területén minden megállóhelyen ingyenes a parkolás és a toalett is.) Fusch-tól indulva, az út mentén számos pihenőhely, kilátó terasz, múzeum, hegyi tó, vízesés található, ahol érdemes kisebb-nagyobb pihenőket tartani. Az úthasználati díj magába foglalja a néhány kis múzeum belépőjét is, melyek, így ingyenesek. Az út jobboldalán, 3000 m feletti csúcsok magasodnak, köztük Hohe Tenn. Maga az út is látványos, kanyargós, de kellően széles és jó minőségű, annak ellenére, hogy nagy része 2000 m körüli magasságban van.
Az első hosszabb kiállást, a Haus Alpin Naturschau-nál (Alpesi Természeti Múzeum) érdemes tartani, és itt lehet az első igazi magashegységi fényképeket is elkészíteni. A hegyek itt már lélegzetelállítóak, az út vonalvezetése, pedig lenyűgöző. A Fuscher Törl (Fuscher hágó) előtt ágazik el az út az Edelweiss Spitze-re. Továbbmenve, két alagúton áthaladva jutottunk át a Hochtor-on. A völgybe leérve ágazik el az út Heiligenblut és Kaiser Franz-Josef Höhe irányába.
Először a csodálatos panoráma úton autóztunk az alpesi út végére, a Kaiser Franz-Josef Höhe-hez. Hatalmas parkolóház, étterem, kilátó és múzeum fogadja a vendégeket. Az épületben monarchiabeli térképet, családfát, fényképeket, láthattunk a Habsburg családról, ill. egy életnagyságú valósághű figurát Sissyről, amint lovagló ruhában ül kedvenc lován. Ferenc József-kilátónál, megcsodálhattuk a 3798 m magas „Nagy harangot” (Grossglocknert), és a hozzá tartozó, alatta látható gleccserfolyót. Itt a Franz Josef Höhe-nél (a parkolóház fölött található a „Kaiserstein” - császárkő -, mely emléket állít annak, hogy 1856-ban I. Ferenc József is eljött idáig.) elénk tárul a Pasterzen gleccser szépsége. Korábban egy Gletscherbahn segítségével mászás nélkül is le lehetett menni, de a hó annyira visszahúzódott, hogy ez a lehetőség értelmét vesztette. Fantasztikus felvételek készülhetnek Ausztria legmagasabb hegycsúcsáról és környékéről.

A következő állomás Heiligenblut, ahol megnéztük a bájos városkát és megcsodáltuk a karcsú templomot. A hagyomány szerint ereklyeként, itt őrzik egy kis üvegcsében Krisztus vérének egy cseppjét. Annak idején, Konstantinápolyban egy kereskedő - Isten hatalmát próbára téve-, egy keresztény templomban, késsel átszúrta a Megváltó képét. A képből, mintha élő test lett volna, vér folyt. Az idegen, a csodától rémülten kirohant a templomból és bevallotta tettét egy papnak, megkeresztelkedett és hithű keresztény lett. Mikor a császár tudomást szerzett a csodás jelenségről, nagy kísérettel a templomba érkezett, és ugyanazt tette a képpel, amit nem sokkal azelőtt a kereskedő. Csodák csodája, a festmény ismét vérezni kezdett, melyet egy kis üvegcsébe fogtak fel. Hatására, a császár, hívő emberré vált. A szent vért tartalmazó kis üveget, hamarosan úgy tisztelték, mint vallási ereklyét, amely később kalandos úton keveredett az itteni templomba.
A városka megtekintése után visszaindultunk, a hajtűkanyarokkal sűrűn ellátott úton. A lejtőkön szinte alig tudtuk megelőzni az 50-60 km/ó sebességgel száguldó kerékpárosokat…

3. nap: Gosau - Hallstatt - Bad Ischl

Reggeli után, verőfényes időben indultunk Annabergen keresztül, Gosau felé. A cél egy kabinos felvonó, (Gosaukammbahn), ami közvetlenül a Vörderer Gosausee (tó) mellett van. (A parkolás ingyenes, de bőven volt hely, bár a jó idő miatt rengeteg a túrázó. Szinte mindenki, fiatalok és idősebbek, NW botokkal felszerelkezve vágnak neki a tó, és a környék megkerülésének.) Háttérben a Dachstein 3000m-es havas csúcsai. Ahogy emelkedik a fülke, úgy bontakozik ki a látvány, a mélykék tóval, hegyekkel. A fülke itt kb. 10-12 személyes.

Keletre tartva, Hallstatt, egy gyönyörű kisváros (átutazóknak is elég rá kb. 2,5-3 óra) óriási hegyekkel körülvéve, egy tó közvetlen partján. Itt, csak fizetős parkolóban tudunk megállni, ahonnan begyalogolunk a hegyoldalra szorult városkába. (A városban 4 nagy fizetős parkoló van, mindenhol ki van írva, hogy hány szabad férőhely van még. Mi a P3-ban találtunk helyet, ahonnan 3 perc alatt értük el a belvárost.)
Gyönyörű a környék, a szép házak egymás hegyén-hátán vannak. A Beinhaus-hoz (Csontkápolna) egy emelkedőn kell feljutni. (Belépő: 1,50 Euro) Halottakat, haláluk után 10-15 évvel exhumálták és a csontjaikat nap-és hold- fényben hetekig fehérítették, majd a koponyára az azonosítás céljából felfestették a nevét, a születési és halálozási dátumát, valamint természetes halál esetén a homlokára keresztet, bányaszerencsétlenségben elhunyt esetén bányászkalapácsot. Némely koponyát a hozzátartozók kérésére igen gazdagon különböző motívumokkal is díszítettek. A koponyafestés mestersége évszázadokon át egy családon belül apáról fiúra szállt.
(A pénzszedő nénitől kérni lehet magyar nyelvű leírást.) Szerencsére, minden nagyszerűen ki van táblázva, helységek, utak, nevezetességek.

Továbbindulva, a délutáni program Bad Ischl. Kocsival, Halstatt-tól, 25-30 perc. Parkolni bárhol lehet, mindenütt fizetős. Bementünk a Lehár-villába, ahol egy népviseletbe öltözött úr vezetésével ismerkedtünk meg Lehár Ferenc életével. (Sajnos magyar nyelven csak egy brossúra van, audioguide nincs.) A lépcsőházban végig magyar történelmi eseményekhez kapcsolható képek lógnak a falon, de az idegenvezető ezeket meg sem említi. Utána séta, a nagyon hangulatos kis városban, ahol Sissy és Ferenc József megismerkedett. Kihagyhatatlan a Zauner cukrászda, az isler őshazája. Mi sem hagytuk ki…
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina