Hegyek, szurdokok, várak és városok Salzburg tartományban (II.)

Ausztria

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 05.  - 2011. júl. 10. (5 nap)

0 hozzászólás I 8 958 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. máj. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar signal Beszámolója

Cimkék: Salzburg Werfen Abtenau S J im Pongau Obertauern Mauterndorf 

4. nap: Anif-Hellbrunn – Salzburg (2x60 km)

Reggel indulunk Salzburgba az A10-s autópályán. (Salzburgban, a parkolás nem egyszerű és nem is olcsó. A Salzburg-Süd, P+R parkoló "szinte" a Hellbrunn kastély bejáratával szemben van. (3.20 euro/nap), ahonnan SC kártyával, ingyenesen lehet, a 25-ös busszal bejutni a belvárosba.)

Mirabell kert Salzburg városában: (ingyenes) Az egykori Altenau kastélyt, Wolf Dietrich von Raitenau érsek, szerelmi ajándékként építtette kedvesének, Salome Altnak. Halálát követően, az új érsek Markus Sittikus, az épületet Mirabell kastélynak keresztelte át. A kastélyt, a XVIII. század elején építették át barokk stílusban, Franz Anton Harrach érsek megbízásából, melyet 1818-ban egy tűzvész szinte teljesen elpusztított. Az újjáépítés során, csak a főhomlokzat, az első emeleti márványterem és a nyugati szárnyban található lépcső őrizte meg az eredeti látványt.
A Mirabell kertben művészien metszett növények, sétalugasok, különleges virágok és szökőkutak láthatók. A park közepén lévő szökőkút szomszédságában magasló szoborcsoportok, a négy elemet, a tüzet, a levegőt, a földet és a vizet szimbolizálják, melyek Ottavio Mosto munkái, 1690-ből. Párisz vízen rabolja el Helénét, Pluto a föld alá viszi Perszephonét, Heraklész (Herkules) levegőbe emeli Antaioszt a gigászt, hogy megfojtsa, Aineiász a lángoló Trójából vállain hozza ki apját, Ankhiszészt.
A kert külön érdekessége, hogy a virágágyak, mindig az évszakok váltakozását követve, csábítanak kellemes sétára.

Sétahajózás: (Salzburg Stadt-Schift-Fahrt) Talán 40 perces a hajóút, és amikor kiér a hajó a nyíltvízre, akkor felgyorsít utazósebességre. Sajnos, csak német és angol nyelven van idegenvezetés. A sétahajózás végén, egy szép keringős zeneszámra, körbe-körbe táncol a hajó.
Jó tanács: ha SC kártyával, vagy ha nem, akkor is jó minél előbb megkeresni a hajóállomást és jegyet venni, vagy regisztráltatni a következő induló hajóra, mert hamar elfogynak a helyek. Nekünk szerencsénk volt, kb. 11:30-kor mentünk oda, és már a 12:00-kor induló sétahajóra kaptunk is időpontot.

Mozart szülő-és lakóháza: (Mozarts Geburtshaus és a Mozarts Wohnhaus) Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én a Getreidegasse azóta híressé lett házában látta meg a napvilágot. A kiállítótermeket végigjárva megtekinthetjük a Mozart család egykori lakását és megtudhatjuk, hogyan éltek a salzburgiak Mozart idejében. A kiállítási tárgyak között Mozart eredeti hangszerei, portréi és levelei is szerepelnek. A Makart-téren álló ház 1780-ig volt Mozart lakóháza. Itt alkotta Salzburgban komponált műveinek legjelentősebbjeit. A múzeum a zene eszközeit is felhasználva ad átfogó képet a nagy salzburgi zeneszerző életéről, életművéről, családjáról.

Hohensalzburg vára: (Festung Hohensalzburg) A Mozart városa, Salzburg utcái fölé emelkedő várerődöt, a teljes egészében fennmaradt közép-európai várak legnagyobbikát 1077-ben építették. Különleges figyelmet érdemelnek a középkori hercegi lakószobák és a vármúzeum. A várerődbe kényelmesen jutottunk fel, az óvárosbeli Festungsgasse utcácskából, az 1892-ben épült rögzített pályás kötélvasúton, a Festungsbahn-on.

Salzburg belvárosa, páratlan szépségű, de azon belül is a legszebb, az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított óváros. A különböző építészeti stílusokat egyesítő városrészben, akár konkrét cél nélkül sétálgatva is barokk, reneszánsz, vagy klasszicista építészeti remekművekbe botlunk. A belváros kis utcáin (Goldgasse, Linzergasse vagy éppen a Getreidgasse) sétálva úton-útfélen találkozhatunk Mozarttal, valamilyen formában. (A város tökéletesen használja ki a világhírű zeneszerző hírnevét.) Itt áll a szülőháza (a Getreidgasse-n), a Salzburgi Dóm, aminek különleges kincsei közé tartozik a bronz keresztelőmedence, amelyben Mozartot is keresztelték, belsejében a muzsikáló angyalokkal körülvett, Rupert és Virgil figurájával koronázott, pompás főorgona, valamint a Schneider-Manzell, Mataré és Manzú mesterek által készített, díszes kapuk. Mozart udvari orgonista és koncertmester korában számos csodálatos egyházzenei művet komponált itt.

A belvárosban meglepően sok - gyermekkocsit toló - arab családot lehet látni. Míg a férfiak európai módon öltözöttek, addig a nők hagyományosan fekete csador-ban, hidzsab-ban járnak, melyből csak az arcuk, vagy csak a szemük látszik ki.

Helbrunni vízijátékok: Salzburg elővárosában (Anif-Hellbrunn) megnéztük a Hellbrunn kastélyt, (Schloss Wasserspiele Hellbrunn), ahol vízzel működtetett középkori játékok vannak, kis színházi figurákkal. Közben a legváratlanabb helyekről spriccelik le vízzel a látogatókat. Természetesen mi sem úsztuk meg.


5. nap: Werfen - Abtenau - Sankt Johann im Pongau (120 km)

Szép időben indultunk Werfenbe, a hohenwerfeni várhoz. (Erlebnisburg Hohenwerfen) (E: 47.482765 N: 13.189380) Várhoz kis erdei kaptató - gyalog 15 perc - vezet fel. / A környezet, a háttér egyszerűen mesebeli, óriás sziklák, rohanó folyó, hatalmas kőfalak. A várban csoportosan körbevezetnek, és elmesélik a vár történetét. A vezetés kb. 50 perces, eközben igen sok lépcsőn át, vezet az út, kínzókamrákon, fegyvertárolókon, kápolnán keresztül, egészen a harangtoronyig. Megindító volt annak a kovácsnak a története, aki csatlakozva a parasztlázadókhoz, fegyvereket kovácsolt számukra, és akit a lázadás leverése után elfogtak. Büntetésül egy olyan ajtó-és ablaknélküli börtönbe vetették, melybe felülről dobták le a rabokat. Bár 7 év múlva szabadon engedték, de akkorra megvakult és a magánytól megőrült. (Lehet kérni, magyar nyelvű audioguide-t, ami tartalmazza az idegenvezetés szövegét.) Úgy időzítettünk, hogy a délelőtt 11:15-kor kezdődő, történelmi múltú tartományi solymászat mindennapos ragadozómadár-röptetési bemutatójára (30 perc) odaérjünk (következő csak 15:15-kor van). A bemutatót korhű ruhákba öltözött szereplők mutatják be. Közben sok érdekességeket tudhatunk meg a baglyokról, sasokról, sólymokról, de itt audioguide már nincs.

Északra felé haladva a Pass Lueg Strassen, csodálatos hegyek között vezet az út. Abtenau felé lefordulva, a városka szélén, egy felvonó következik. (Karkogel Doppelsesselbahn, E:47,5453265 N:13,359643), Felérve a hegyre, éppen hogy szétnézünk, már indulunk is lefelé, mert nyári szánkóval is lehet lemenni. (Karkogel Sommerrodelbahn) Egy kis kocsiba kell beszállni, aminek a közepén van egy bot, amivel fékezni lehet a sínen sikló a ródlit, mely 35-40km/ó-ra tud felgyorsulni, a közel 2 km hosszú lejtős pályán, ezért a kanyarokban érdemes fékezni és kapaszkodni. Kiváló adrenalinszint fokozó! Ezt a bobpályát nem szabad kihagyni, főleg, ha még nem próbálta valaki…
Visszatérve a központba, egy cukrászdában kóstoltuk meg a helyi süteményeket…

Továbbmenve Sankt Johann im Pongau városka szélén található (Lichtenstein klamm) (E: 47.348861 N: 13.204679), szurdok meghódítása volt a feladat, ami talán Ausztria egyik legszebb szurdoka. Nevét II. János liechtensteini nagyherceg tiszteletére kapta, aki 1876-ban adományával segítette a szurdok feltárását. A település szélén található az ingyenes parkoló, ahonnan 3 percnyi sétával értük el, a kanyont. A magasba ívelő szakadék többlépcsős, szélén 200-300 m magas sziklafalak emelkednek a magasba, s helyenként alig 2-4 m széles, 60 m hosszú sziklába vájt alagúton jutunk a végéhez, ahonnan 60 m mélybe zuhan a tajtékzó, mennydörgő víz. Az útvonal rendkívül jól kiépített, fizikai megterhelést nem igényel. Bejárása oda-vissza max.1 órát vesz igénybe. (A szurdokban jól esett a pár fokkal hűvösebb levegő, mert a szabadban 32 C fok körüli hőmérséklet volt.)


6. nap: Hazautazás: Hüttau-Obertauern-Mauterndorf-Szolnok (750 km)

Eljött az hazautazás napja, és már tudjuk mennyi mindenre nem volt idő, ezért hazafelé beiktatjuk az Obertauernben lévő Grünwaldkopfbahn felvonót. A nyitott négyűléses felvonóból, még utoljára megcsodálhattuk a környező hegyeket.

Mauterndorf a következő megálló. Mauterndorf vára, (Burg Mauterndorf) is egy ún. Erlebnisburg (élményvár). Az audioguide, itt csak német vagy angol nyelven van. Korhűen berendezett szobákon keresztül vezet az út, ahol találkozhatunk az éppen dézsában fürdő várúrral, ill. muzsikusokkal a lovagteremben, de a várba érkező kereskedőkkel is. Mindenhol egy-egy középkori életképet igyekeztek összeállítani, ami igazán élménnyé teszi a várlátogatást. Az egyik emeleten még arra is módunk van, hogy mi is különböző ruhákat próbáljunk fel, az udvari bolondtól kezdve, a várúron/úrnőn keresztül, egészen a püspökig. Természetesen mi is kihasználtuk ezt a lehetőséget.

Késő délután értünk haza.

Összefoglalás:
A szállásunk egy Hüttau nevű faluban volt, mely kb. 60 km-re van délre, Salzburgtól. Egy magyar családé a ház, ahol háziasszony sokat segített az előre eltervezett programjaink finomításában.
A Salzburgerland Card (kártya) kiváltása számos helyre ingyenes belépést biztosított. (2011-ben: 46 Euro/fő)
A kirándulás során, az útvonal tervezésében és vezetés közben GPS segített. Csak egyszer tévedtünk el vele, mivel Bad Ischl-ben, éppen átépítették az egyirányú utcát és az újratervezéskor olyan helyekre vezetett, hogy inkább kikapcsoltuk és az ösztöneinkre hallgattunk. Mint később kiderült, helyesen.
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina