Erdély Farkaslaka Tamási Áron 2010

Románia Farkaslaka

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 15.  - 2010. máj. 20. (5 nap)

0 hozzászólás I 2 007 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója

Cimkék: Erdély  Farkaslaka  Tamásiáron 

A Szivárvány–Szieszta Kft szervezésében, 2010.05.15-20. erdélyi körutazásunk egyik igen szép kirándulása Farkaslaka, Tamási Áron szülőhelye volt. Tamási Áron kisbirtokos, sokgyermekes székely földműves család gyermekeként született Farkaslakán, 1897. szeptember 20-án. Apja Tamás Dénes, földműves, anyja Fancsali Márta. Kilencéves korában pisztollyal ellőtte a bal hüvelykujját, ezért a szülők úgy határoztak, hogy taníttatni fogják, mert nem lesz képes elvégezni a gazdasági munkát.
1966. május 26-án hunyt el Budapesten. Kérésére szülőfalujában, Farkaslakán temették el. Tamási Áron szülőházát (Nagy u. 238.) emlékmúzeumnak rendezték be, ahol az író személyes tárgyai, pályafutásának emlékei láthatók. A ház közel 150 éves, hagyományos székely ház: zsindelyes, faboronás. A múzeum vezetője és gondnoka ma az író húga, Tamási Erzsébet. A szülői ház udvarán épült egy csűr, melynek emléktábláján olvashatók a költő sorai, amelyben örömét fejezi ki, hogy távollétében faragott fából, óriási gerendákból vöröslő cseréppel megépült a csűr.
Tamási Áron sírja a templomkertben van, melynek sírkövét Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor erdélyi szobrászok alkották. A kövön ez a felirat olvasható:
„Törzsében székely volt, fia Hunniának
Hűséges szolgája bomlott századának.”
Öröm volt látni a síron a sok nemzeti színű szalaggal ellátott koszorút. A helyi lakosság és a sírt látogatók emlék megőrző szeretete mind a síron mind pedig az állított emlékművön megnyilvánul.
Feltöltve: 2011. júl. 14.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina