Autóval Korfura - 2011

Görögország Corfu Benitses

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 01.  - 2011. júl. 09. (8 nap)

0 hozzászólás I 31 289 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Detti89 Beszámolója

Cimkék: korfu benitses autóval szerbia macedónia görögország 

Családommal idén úgy döntöttünk, a festői görög szigetre, Korfura utazunk a nyáron. Nekem már 3 alkalommal volt szerencsém a szigeten járni utazási irodákkal, de most egyénileg szerettünk volna megszervezni mindent, és az autós utazást választottuk a repülő helyett.
Tekintettel arra, hogy indulás előtt én is minden információt a neten leírt élménybeszámolókból szedtem, úgy gondoltam hasznos lehet, ha leírom a tapasztalataimat a legfrissebb adatokkal.
1. A szállásfoglalás: Szállásnak egy 2 csillagos hotelt választottunk Benitses városában, amelyet igen jutányos áron kaptunk meg főszezonban. Én az egyik nemzetközi foglalási rendszeren keresztül bonyolítottam ezt le, de szinte mindenhol ugyanazok az árak szerepelnek. Ha van egy szállodának direkt elérhetősége/honlapja, érdemes ott is árak után érdeklődni, ez esetleg alacsonyabb lehet. Fontos megnézni a foglalás során, hogy a szálloda/apartman rendelkezik-e recepcióval, vagy napközben portával, ugyanis sok helyen hallottam, hogy az érkezéskor még órákig nem találták a tulajt, mivel annak épp más dolga volt. Mi szerencsések voltunk, 24 órás recepció állt a rendelkezésünkre, a házigazda pedig egy segítőkész, nagyon kedves ember volt. Fontos érkezéskor rákérdezni az extra szolgáltatásokra is: pl. sok helyen a szoba szolgáltatásai közé sorolják a klímát, majd fizetéskor derül ki, hogy a használatáért plusz díjat számolnak fel. Gyakorlatilag Korfun az ilyen szállodák és apartmanok ugyanúgy néznek ki, alap felszereltségűek, az önellátó tartózkodásra tökéletesen megfelelnek.
2. Az utazás: Rengeteg blog bejegyzést átbújtam ahhoz, hogy tökéletesen meg tudjam tervezni az útvonalat, illetve a költségvetést. Annyival könnyebb helyzetben voltunk, hogy Gyuláról indultunk, így a Röszkei határátkelő „csak” mindössze 2 órányi útra volt. Szegednél rákanyarodtunk az M5-ösre, innen már nem kell autópálya díjat fizetni, és irány Szerbia.
Szerbia
Fontos, hogy a szerbeknél kell az érvényes útlevél, illetve közúti ellenőrzés során kérhetik a kisebb fajta poroltót az autóba, érdemes beszerezni egyet. A röszkei határon általában simán át lehet jutni, maximum egy picit többet kell várakozni, mint bárhol máshol. Ahogy átérünk Szerbiába, egy ideig autóúton fogunk közlekedni, ami jelenleg elég kaotikus állapotban van, hiszen építik az autópályát. Mivel jelenleg még csak 1 sávon lehet oda és 1 sávon visszaközlekedni, ha előznek minket, illik teljesen lehúzódni a leállósávba, ezt úgy vettük észre, hogy Belgrádig be is tartják. Szerbiában 4 fizetőkapuval fogunk találkozni:
Subitica – Novi Sad: 330 RSD vagy 3.5 EUR
Novi Sad – Beograd: 240 RSD vagy 2.5 EUR
Beograd – Nis: 730 RSD vagy 7.5 EUR
Nis – Leskovac: 190 RSD vagy 2 EUR
Érdemes még itthon váltani szerb dinárt, hiszen jobban járunk vele a kapuknál és a benzinkutaknál is (bár elfogadják az eurót is). Röszke után van az első kút, érdemes itt tankolni, a benzin olcsóbb, mint nálunk. Tévhit, hogy csak a MOL és OMW kutak a jók, mi lazán tankoltunk ismeretlen benzinkúton, a kocsi ugyanolyan jól fogyasztott. Egész Szerbián keresztül 20 km-enként van kút, így aggódásra semmi ok. Érdekesség, hogy az autópálya teljesen bemegy Belgrádba, ahol néha érdekes állapotok uralkodnak. Jelenleg a híd, amin át kell menni, 2 sávból áll, az egész városban torlódásokra kell számítani, és felelőtlen sofőrökre, sajnos koccanást is volt szerencsénk látni. Belgrád után egy hosszabb pályaszakasz következik, itt a kapunál nem kell fizetni, csak egy papírt elvenni, majd Nis előtt van még egy kapu, ott kell a díjat fizetni a papír szerint. Szerbiában sok rendőr áll az autópályán, érdemes a sebességkorlátot nagyon betartani, keményen tudnak büntetni. Fontos, hogy ha megállítanak, tilos kiszállni az autóból, mert támadásnak veszik (ugyanez érvényes Macedóniára is). Belgrádig, az autópálya építés miatt, rengeteg helyen korlátozzák a sebességet, nem szabad meglepődni, ha 100 méteren belül van egy 80, 60, 40-es tábla, majd 50 méter után ismét 120... A szerb-macedón határt (Nesalce-Kumanovo) érd el úgy, hogy már csak a macedónoknál kelljen tankolnod, hiszen jelentősen olcsóbb (kb. 310 Ft-os árnak fele meg jelenleg).
Macedónia
A macedón határ egy kemény dió lehet, ha ellenőrzik a kocsit. Az útlevelek mellett előszeretettel kérik a nemzetközi jogosítványt (kb. 2000 Ft-ért kiváltható az okmányirodában), a nemzetközi zöldkártyát (biztosító díjmentesen ad) és az utasbiztosítást, ami nélkül gyakorlatilag át sem engednek, ha rossz kedvükben vannak. Hálistennek mi jó időben mentünk, a vámos, miután meglátta a rendszámot, szó nélkül továbbengedett. A határon van egy Western Union éjjel-nappali pénzváltó (balra található az úton a határ után közvetlenül), válts annyi eurót át denárba, ami 2 tankolásra elegendő, és a kapukra oda-vissza (a denár csak papírpénz, így a hazaúton, ha véletlenül megmarad, vissza tudod váltani euróra, ugyanis Magyarországon nem váltanak be denárt). A macedón határon van az első benzinkút, feltétlenül tankolj, és mivel Macedóniában összesen 190 km-t mész az E75-ösön, nem is kell majd megállnod. Találsz majd útközben 3 kaput:
Kumanovo – Petrovec: 50 macedón denár
Petrovec – Veles: 80 macedón denár
Veles – Gradsko: 60 macedón denár
Mielőtt elérnéd a határt (Gevgelija – Evzoni), tankolj tele, a határnál odaúton találsz egy kutat, visszafele pedig egy Makpetrolt. A görög határon kövesd az EU-s sávot, hamarabb átérsz.
Görögország
Evzonit elhagyva kövesd az E75-öt tovább az autópályán, ahol egyetlen kapuval fogsz találkozni, ez kb. 3 euróba kerül. Az autópálya durván 60 km után el fog ágazni, balra Thessaloniki, jobbra Veroia, neked az utóbbit kell választanod, ezzel ráhajtasz az Egnatia Odos nevű autópályára, amelyet nemrég építettek, tele alagutakkal. Itt még durván 300 km-t kell vezetned Igoumenitsáig, és az autópálya nagy hiányossága, hogy jelenleg még NINCS benzinkút (parkoló is csak kettő), csak ha lehajtasz bármelyik városba. Így ha az Odos előtt úgy érzed, hogy nem lesz elég a benzin, még találsz egy benzinkutat, tankolj tele (feltéve, ha nem este érsz oda, ugyanis a görög kutak estére bezárnak, és csak reggel nyitnak ki. Ha szerencséd van, akkor a kút automata, ahova csak bedobod a pénzt). Az Odoson eddig 1 kapu van kész, szintén 3 euró körüli árral, 2 építés alatt van, 2012-re szerintem már azok is működni fognak. A városok sorba, amelyeket követned kell az E90-esen: Kozani, Grevena, Metsovo, Ioannina, Igoumenitsa. Semmiképp ne térj le az autópályáról, egyenesen a kikötőbe fog vinni. Igoumenitsába érve ne hajts be a nagy kikötőbe, onnan csak a nagy hajók indulnak, menj tovább, és kövesd a Corfu táblát. Hajts be a kis kikötőbe, innen 2 helyre indulnak a kompok: Korfu városba, és Lefkimmibe. Lefkimmi a sziget déli részén található, míg Korfu körülbelül a közepén. Mi az előbbit választottuk, mivel sokkal olcsóbb, és nekünk a szálláshoz közelebb volt. A fővárosi komp már hajnali 2-től kezdve közlekedik, a Lefkimmi komp (Lefkimmi lines vagy Agia Triada nevű kompok) hétköznap 8-tól, hétvégén 8:45-től indulnak. A bódé, ahol a jegyet meg kell venni, fél órával indulás előtt nyit ki. A jelenlegi árak:
Személy: 6 euró/fő (1 útra)
Személygépkocsi: 26 euró/autó (1 útra)
A kompút 1 óra kereken, és már Korfu szigetén is vagyunk. Innen mindenkinek más az irány, minden út ki van táblázva, így eltévedni nagyon nem lehet. Összesen 1400 km-t tettünk meg otthonról, és az út fennakadások nélkül 16 órát vesz igénybe.
Az út során én az interneten talált tapasztalatokból, térképekből és a ViaMichelin útvonaltervezőből tájékozódtam. Bekapcsoltuk a GPS-t útközben, de ha nincs a térkép, akkor elvisz minket isten tudja hova...
Remélem sokaknak segítséget jelentenek ezek az információk a nagy útra, mindenkinek kellemes nyaralást Korfu szigetén!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina