Országos kéktúra 1. nap

Magyarország

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 17.  - 2011. júl. 17. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 565 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar rallymax Beszámolója
Eljött a 2. napunk a kéktúrázásban. Most az Országos kéktúrába fogtunk bele. Ennek fő oka, hogy most csak itt a környékünkön akartunk tekerni. Putnoki kezdéssel, Bódvaszilas volt a cél a mai napra.
Ezen a napon Raga Gabi csatlakozott hozzánk, így hárman vágtunk neki. Vonattal átugrottunk Putnokra, ma is korai (6.13)indulás volt, legyen időnk tekerni.
2 km után, Gabi biciklije rövid szervizen esett át, de kentük is tovább. Hamar letértünk az aszfaltról, majd vissza, majd le, és itt el is bóklásztunk a kéktúra nyomvonalától. Lefelé menetben egy tüskés bokor ejtett rabul, ami után vérző lábamból szedtem a tüskéket, többiek nagy vidámságára. A Kelemér felé vezető utat megláttuk, átvágtunk a réten. De bizony itt egy "susnyásba" találtuk magunkat, nyakig ért a növényzet. Törtem az utat, még nem egy patak igyekezett utamat állni. Patakon még át is mentem, de utána egy egybefüggő 3-4 méteres bozót állított meg. Némi munkával és millió csalán, meg kitudja miféle növények csípései közepette, kitapostam egy kis ösvényt. Ezen már kitudtuk cibálni a bicókat is, mindenki megkapta a antireuma kezelést is.
Keleméren beszereztük a Mohos kocsmában a pecséteket, lefotóztuk az érdekesebb látnivalókat (templom és környéke).
Aszfaltozott úton hamar átértünk Gömörszőlősre, ahol szintén volt látnivaló, a régmúlt falusi élet kellékeiből. Ez egy szépen rendezett és karbantartott portán lehetett megnézni, ahol miután mindent megnéztünk, falatozni is leültünk az udvaron felállított asztalnál. Jó volt látni, hogy vannak még helyek ebben az országban, ahol felügyelet nélkül lehet hagyni egy ilyen szép gyűjteményt. Mindenki szépen megnézheti és baktathat is tovább. A kerítésre felszerel pecséttel rögzítettük itt jártunkat és irány tovább.
Zádorfalvára már a dombokon keresztül vezetett a földút, szép kilátást tárva elénk. Két vizsla szegődött hozzánk, majdnem Zádorfalváig elkísérve. A helyi kocsmában hűsítőt fogyasztva dobtunk újabb pecsétet füzetünkbe és homlokomra :) A nap ma sem kímélt minket, mostanra már minden erejét ránk szórta.
Kaptunk nagyjából 1 km aszfalt könnyítést, majd újra a fűben folytattuk. Egy-két nagyobb emelkedőt kivéve ez egy kellemesen tekerhető útszakasz volt, persze az erdőkben a pocsojákat kerülgetni kellett. Nem sokkal egy előtt érkeztünk meg Aggtelekre, ahová utolsó pár kilométert már aszfalton száguldhattuk lefelé. Beszereztük a pénztárban a soros pecséteket, pár kötelező fotó. Itt tartottunk egy nagyobb pihenőt, ami Gabinak jött a legjobban, mert ő szép lassan megfáradt. A büfében lángossal pótoltuk az elégetett kalóriákat.
Szembesültünk azzal a ténnyel is, hogy hiába járunk félúton, hiába vagyunk félidőben, gond lesz a mai terv teljesítésével. Szakaszunk második fele keményebbnek ígérkezik, valamint a Szád-vár megtekintése is több időt vesz igénybe. Térképet böngészve, Derenk romközségig talán eltudunk jutni, onnan pedig elérjük az esti utolsó vonatot.
Nem volt könnyű az újraindulás, pláne hogy rögtön egy emberes lépcsősor vezetett fel a barlang fölötti sziklára. Az ott dolgozó hölgy mondta, nyugodtan lent lehet hagyni a kerékpárokat. Ez igaz, de akkor mivel tekerünk tovább :) Sőt az utána következő jó néhány km is elég köves volt, ami megnehezítette haladásunkat. Ezen a részen nagyon jól ki volt festve és táblázva az útvonal, sőt szépen karban is van tartva.
Jósvafőn egy kútnál pihentünk. Gabinak is adtunk némi pihenőt, még elmentünk a barlanghoz beszerezni a pecsétet.
Utolsó 15 km-s szakaszunkra már Gabinak minden tartalékát össze kellett szedni, Zotyó barátomon is látszódott hogy megviselték a hegyi kilométerek. Egy szelcepusztai pihenővel azért ezt is leküzdöttük.
Nap utolsó állomása Derenk volt, ahol egy kitelepített falu emlékeit nézhettük meg. Nem sok ami maradt, de látszik, hogy az utóbbi időben gondozókra talált. Évekkel ezelőtt már jártam itt, akkor még nagyon a sorsára volt hagyva.
Hát ennyi fért a mai nyitó napba. Levetésképpen még eltekertünk az állomásra, 9,5 km. Siettünk hátha elérjük a korábbi vonatot, de kiderült nincs is korábbi vonat. Kaptunk közel egy órányi pihenőt az állomáson, mindannyian leheveredtünk és élveztük a semmittevést.
Aztán már csak egy kis vonatozás volt hazáig. Közel 10 óra volt mire hazaértünk. Altatni tuti senkit nem kellett.
Mai túránk 50,9 km volt, teljes tekerésünk viszont 77,5 km. Megtettük az Országos kéktúra 4,5 %-t, valamint a teljes kéktúrából 4,6 %-t teljesítettük eddig.
rallymax kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina