A világörökség jégcsodája:Dobsinai-jégbarlang

Szlovákia Dobsina

Ott-tartózkodás ideje: 2011. júl. 13.  - 2011. júl. 13. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 641 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. aug. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar edit66 Beszámolója
A barlang autóval a Poprád és Rozsnyó közötti 67-es úton érhető el, Poprádtól körülbelül 30 km-re, Rozsnyótól Dobsinán keresztül körülbelül 40 km-re, Dobšinská településrésznél található, a tengerszint fölött 969 méter magasságban.Innen gyalog kell felmenni a barlanghoz. Az 1 km-es útvonal utolsó szerpentines szakaszát a tanösvény bemutató táblái szegélyezik, a feljutás körülbelül 25 percet vesz igénybe.
A barlang hossza 1483 m, s egy 21 km hosszú barlangrendszer részét képezi. A Gölnic folyó föld alatti vízfolyásai alakították ki. A barlang háromszintes, a jég birodalma az alsó szinten található. 5000–7500 évvel ezelőtt keletkezett úgy, hogy belseje leszakadt, és a belső hideg levegő az északi bejáraton nem engedte be a külső meleg levegőt. A barlang levegőjének hőmérséklete 0 °C, jégrétegeinek vastagsága 30–40 m, térfogata 110 000 m3.

A barlang jege számtalan egymásra fagyott réteg tömegéből áll, amely néhol sima padozatot, másutt óriási jégfalakat képez, miközben jégcsapok, jégkúpok és jégoszlopok teszik változatossá a látványt. A barlang jege a legváltozatosabb színekben tűnik fel: olykor víztiszta, átlátszó és légtelen, majd fehéres, átlátszatlan és apró légbuborékokat tartalmazó. Néhol állandóan folyó víz hoz némi mozgást a hófehér tájba. A bejárattól induló 18 lépcsőfokon leereszkedve jutunk a 120 méter hosszú és mintegy 60 méter széles, valamint 11 méter magas Jégterembe. A majdnem ötezer négyzetméter alapterületű csarnok alját tükörsima jég borítja, „plafonján” pedig jégkristályok ragyognak. A termet jégoszlopok díszítik.
Az itt látható jégképződményeket alakjuk után egyebek mellett sírkőnek, vízesésnek, fatörzsnek, beduin sátornak és kútnak nevezték el. Tovább haladva lefelé a 80 méter hosszú úgynevezett Ruffiny-folyosóra érünk, ahonnan a „kápolnába”, a csúcsíves csarnokba jutunk. A folyosóról egy 6 méter hosszú, mesterségesen vájt alagút vezet ebbe a helyiségbe: az átjáró egyben a barlang jegének vastagságát is jól érzékelteti. Ez a barlang legszárazabb és leghidegebb pontja, ahol a jégbarlang vize is eltűnik. Itt látható továbbá a Lucifer névre keresztelt jégtuskó, a függöny, az orgona és az üvegoszlop. Ezután kiadós lépcsőmászás következik: a 120 lépcsőfok tetején azonban minden fáradtságot elfelejt a látogató, amint megpillantja a kis jégterem csodás képződményeit.
Sajnos fotózásnál magas felárat számítanak fel,és a fényviszonyok miatt nem is próbálkoztunk.
http://www.ssj.sk/jaskyne/spristupnene/dobsinska-ladova/fotogaleria/
Diákjegy:6.00 €
Felnőtt: 7.00 €
6-15 éves korig:3.50 €
Értékeld az élménybeszámolót!
6.3 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina