EuroVelo 11 a Tiszánál

Magyarország Tiszafüred

Ott-tartózkodás ideje: 2011. szept. 04.  - 2011. szept. 04. (1 nap)

2 hozzászólás I 12 490 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. júl. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Tiszadad Tiszadob Tiszaújváros Tiszacsege Tiszafüred Abádszalók Kisköre Sarud Poroszló Tiszasüly kerékpár bringa EuroVelo 

Kicsit szomorúan álltunk Kolumbusz oszlopa mellet Barcelonában, mert a viharos szél miatt aznap nem engedtek fel senkit, és persze nekünk ez volt az ott tartózkodásunk utolsó napja. Soha sem gondoltuk volna, hogy ha legközelebb Barcelonába megyünk, odaállhatunk a nagy felfedező mellé – de legalább a talapzat legfelső lépcsőjére :-) - mert felfedeztük Magyarország leghosszabb egybefüggő kerékpárút hálózatát. A Nagy Földrajzi Felfedezések kora után ötszáz évvel ez egy kicsit hihetetlennek tűnik, de így van.
Amikor elhatároztuk, hogy kerékpárokat vásárolunk azzal a céllal, hogy így is tegyünk évente pár túrát, az is lelkesített bennünket, hogy azt olvastuk sok helyen, a Tisza-tó körül végig kerékpárút van. Milyen nagyszerű! Akkor majd ide járunk biciklizni. Aztán amikor odamentünk kiderült, hogy ez így kapásból nem igaz. Arra gondoltunk, valószínűleg nem voltunk elég körültekintőek, nem néztünk szét jól a neten, régi a könyvünk elavult a térképünk stb. De nem. Van 180 km összefüggő nagyon jó minőségű kerékpár utunk a Tisza mellett, és egyszerűen nem tudunk róla. Foszlányokat, privát útleírásokat, vagy vezetett túrák rövid leírását megtalálhatod, de részletes, aktualizált információt és térképet sehol. Pedig az egész ráférne egyetlen rövid web oldalra. Jellemző, hogy Turizmus Zrt. 2010-ben szerkesztett, 2011-ben osztogatott ’Bringára fel!’ kerékpártúra térképén - csak az általunk bejárt Tisza körüli kerékpár utakon - négy hiba van. Ez szerintünk csak úgy lehetséges, hogy sem a térkép szerkesztője, sem a web lapok írói soha nem bicikliztek arra. A felhasználókat sem nagyon érdekli ez az egész, elvesznek egy ingyen térképet, jobb esetbe tíz percet ábrándoznak egy képzeletbeli kerékpártúráról. Az a néhány arra tévedt kerékpáros meg majd csak megtalálja a helyes utat. Ez a szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 magyarországi szakasza. Van olyan része ahol több mint 50 kilométeren keresztül ezt nem jelzi semmilyen tábla.

Eurovelo
De merre?

Tiszaújvárosnál a kerékpárút keresztezi a 35-ös, Tiszafürednél a 33-as nagy forgalmú műutakat. Ha pl. ide elhelyeznének egy reklámtáblát, hogy itt vezet keresztbe az EuroVelo 11-es kerékpárút naponta több ezren láthatnák. De nem, még egy kerékpárutat jelző KRESZ tábla sincs, csak egy a Vízügy által kihelyezett rozsdásodó felírat, hogy gépkocsival csak engedéllyel lehet használni, amit aztán az autósok jó magyarosan értelmeznek. Általában azt szoktuk mondani, kerékpároznánk mi, de hazánkban nem nagyon van biztonságos kerékpárút. Itt meg itt van ez a meglehetősen nagydarab, de nem reklámozza senki, és sajnos alig-alig használja valaki. Nem láttunk, hallottunk még egyetlen reklámszöveget sem, hogy pl. Ha egy jót akarsz bringázni, gyere el ide, mert itt van az ország leghosszabb és legbiztonságosabb kerékpárút hálózata. A néhány tucatnyi megszállott bringáson kívül egyáltalán tud valaki erről? Azért lehetünk mi most „felfedezők”, mert bemutatjuk ezt a lehetőséget. Egy olyan országban ahol a szív és érrendszeri betegségek az egyik fő halálozási ok, ahol a belföldi turizmus fejlesztése fontos gazdaságélénkítő eszköz lehetne, ahol ünnepeinken hazaszeretettől fűtött emberek százezrei lengetik a nemzeti lobogót.

Az EuroVelo 11 észak-dél irányban a norvégiai Északi-foktól (Nordkapp) a görögországi Athénig szeli át Európát. A magyar szakasz Tornyosnémeti – Szeged, ezen belül a Tokaj – Szeged között a Tisza töltésén vezet (majd). Ebből jó néhány kilométer már megépült, de nagyon sok nem, így egy-egy töltésen vezető szakaszt egy a közeli kisebb forgalmú műút követ, majd ismét visszatér az út a Tisza töltésére. A leghosszabb szinte teljesen egybefüggő szakasz Tiszadada és Tiszasüly között található. Ez az út a Tisza töltésén vezet, jó minőségű aszfaltozott kb. 2 méter széles. Az úton a gépkocsi forgalom engedélyhez kötött, ezért általában csekély. Az út csak keresztez közutakat nagyon biztonságos, ideális családi kirándulásokhoz. A térképen elsősorban a kerékpárút vonalvezetésére és minőségére adunk információkat. A közeli nevezetességeket egy előző írásunkban részletezzük itt az Ongon. A térkép így kicsiben is működik, de ha igazán érdekel, klikkelj a kép alatt az EuroVelo11 linkre. Ha le akarod magadnak tölteni, akkor ezt a KML linkre kattintva megteheted. Az EuroVelo11.KML lejátszható a Google Föld alkalmazással, és ha szükséget van rá, kibányászhatod belőle az útvonal GPS koordinátáit is, amit saját készülékedbe is betöltheted.

Jelmagyarázat:
/ kék aszfalt burkolatú, jó minőségű, egyéb közúttól független kerékpárút
/ barna kerékpározásra alkalmas föld, murva, szórt kavicsos kerékpár út
/ piros közút
/ zöld komp
/ sárga alternatív útszakasz


EuroVelo 11 nagyobb térképen való megjelenítése
Értékeld az élménybeszámolót!
9.7 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
rallymax - 2011.09.14. 18:47

Kerékpárra magyar :)

rallymax - 2011.09.14. 18:46

Kerékpárra magyar :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
kritika Bemutatjuk Önnek: halászlé Tinder
A szabály egyszerű! Ha falná amit lát, húzza jobbra, ha nem szívesen enné meg, balra vele. Jól...
kritika Általános halászlé körkép és tapasztalat
Végére ért a cikksorozatunk, és aki velünk tartott, abban azért csak kialakult egy kép, hogy...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina