RÓMA 4 nap – friss információk, hasznos tippek, ötletek

Olaszország Róma

Ott-tartózkodás ideje: 2011. szept. 04.  - 2011. szept. 08. (4 nap)

3 hozzászólás I 92 126 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. máj. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nulladikvaltozat Beszámolója

Cimkék: Róma tipp információ útiterv 

Kedves Rómába készülő felfedező társaim!

Csodálatos 4 napot töltöttem ebben a nagyszerű városban a múlt héten. Azt kívánom mindenki legalább ilyen jól érezze magát. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani saját tapasztalataim alapján. Egyes részek unalmasak lehetnek annak aki már egy ideje olvasgat (az ugorjon), de lehet h valakinek pont ez hiányzik a mozaikból.

Előkészület: ha az a cél, hogy minnél több mindent láss és tapasztalj elengedhetetlen, h otthon útitervet készíts, mérlegelj, rangsorolj. Mindenképp vegyél egy Róma térképet (Libri 1790Ft) és jelöld be rajta a látnivalókat mondjuk pirossal a legfontosabbakat és más színnel a ha jut rá idő típusúakat más színnel az ajánlott kajáldákat. Hidd el órákat spórolsz vele! (és biztos h nem felejtesz el semmit)

Útikönyv: Elengedhetetlen egy vérbeli felfedezőnek. Én a prágai kirándulásom megelégedettsége okán ismét a Spirálkönyvek között keresgéltem a Róma példányt (Well-Press Kiadó, Miskolc – 2008) és mint kiderült jól tettem. A központi Szabó Ervinből 5 Róma útikönyvet lapoztam/olvastam át, teljesen feleslegesen, használhatatlanok.

Biztosítás: Miután minket egyszer Pozsonyban teljesen lenulláztak a nászutunk első napján , kötöttünk az Allianznál 5 nap 2 fő 3900Ft. (Ha kiváltod az EU egészségkártyát ingyen –akkor még olcsóbb.)

Repülő: Mi a Wizz air-t választottuk. Előre kinyomtattuk a beszállókártyát oda-vissza. Mivel 7 nappal az indulás előtt engedi először ezt a honlap így a visszautat is ki tudtuk nyomtatni itthon. Vasárnap esti járat, fél órát késett az indulás. Kézipoggyásszal mentünk (ami mellett max egy kabátot v útikönyvet vihetsz fel – még kicsi táskát sem) mert több olyan ismerősünk van akinek már elvesztették a csomagját. Két tanulság: 1. Mindig nézd meg üres-e a táska amibe pakolsz – mi kölcsönkértünk egyet amiben egy fekete játékpisztoly lapult – elég ciki volt. 2. Ha kézipoggyász opciót válsztod inkább kisebb legyen mint a szabvány 55x40x20 as. Visszafelé be kellett tennem a ketrecbe, nehezen de be tudtam tenni, de az olasz nem engedett át a kapun mégsem mert ő nem tudta (akarta) betenni. Abszolút véletlen, nagyobb táskával simán átmentek. Kizárólag azért engedett el végül mert hónapokkal azelőtt a foglaláskor kifizettük a poggyász díját, akkor még úgy volt bőrönddel megyünk. Aki nem utazott még repülőn mindenképp vigyen egy doboz Tic-Tac-ot és ásítson sokat – nem kellemes a nyomáskülönbség

Szállás: Mindenkinek csak ajánlani tudom Ilona apartmanját. Mi 4en utaztunk így tökéletes volt a két szoba, konyha, előtér, fürdő beosztás. 25 E / fő bőséges reggelivel. Van abban valami kivételesen kellemes érzés amikor a római helyismeret magyar vendégszeretettel párosul. Ilona nagyon segítőkész, mindent elmond, első nap autóval mutatta meg a 2 közeli buszmegállót és jegyárusító helyet. Kulcsot kaptunk így akármilyen későn érhettünk haza. Transzfert biztosított a reptérre 20 E/ auto áron ami igazán tuti volt négyünknek csomagokkal össze sem lehet hasonlítani a Leonardo vagy a taxi tarifáival. És ami miatt biztos h legközelebb is őt választjuk az az, hogy reggel a hazautazás napján, otthagyhattuk a csomagjainkat, este 7 re visszaértünk és mivel nem jöttek aznap új vendégek lezhanyozhattunk és még pihenhettünk egy órát a szobáinkban a 22.15ös gép indulásáig – ezt bizti nem tehettük volna meg egy hotelben, pláne grátisz. Ilona , innen is puszi!
www.rose-house.it

Roma Pass: Nekünk mindenképp megérte, mert a város szívétől távolabb laktunk, így a tömegközlekedés minden nap bejátszott. 25 E a Pass – 3 napos bérlet 11 E és az első két objektum ingyen, Colosseum (Forummal, Palatinussal kombinált belépő)13,5 E emellé mi az Angyalvárat választottuk 8 E =32,5 . Ráadásul a Colosseumnál soron kívül bemehettünk, ahol nagyobb és sokkal lassabb volt a sor mint a Vatikánban, gyakorlatilag akkor jutottunk volna be mikor kijöttünk. És ha ügyesek vagytok más múzeumokba kedvezménnyel tudtok bejutni, na nekünk erre nem volt időnk.
1. Hol lehet megvenni? – 11 Turista Információs Ponton (zöld kis pavilonok) 9.00 – 18.00-ig. Kivétel a Termini 8.00 – 21.00-ig (mi is itt vettük meg a Termini főépületében), ez egy eltéveszthetetlen csomópont).
2. Mikor érdemes felhasználni? Mivel hétfőn több múzeum zárva van pl az Angyalvár és a Capitóliumi múzeum is ezért mi hétfőre tettük a Vatikánt ahova nem jó a Pass. Vettünk napi tömegközlekedési jegyet 4 E-ért aznapra. És kedden keztük használni a Róma kártyánkat, egyszerűen ráírtuk a nevet és a dátumot, attól a naptól számított 3. nap éjfélig érvényes. A buszon semmit nem kell csinálni vele, ha jönne ellenőr felmutatni – eggyet sem láttunk, metrónál (ami pont ellentétes irányban halad mint felette az út – tehát nem úgy mint Pesten) pedig csak a szkenner elé tartod és kinyílik a plexi fal. Az Angyalvárban beadod a kasszásnak és ad nulla E-s jegyet, a sort ki kell állni. A Colosseumnál annyi ember volt h nem is foglalkoztak velünk, kvázi még a Capitóliumi múzeumba (10,5 E)is bejuthattunk volna ingyen ha let volna rá időnk.

Tömegközlekedés: 2 metró vonal, olyan mint Pest, estére már kívülről fújod a megállókat. A Termini a kettő találkozása megspékelve azzal h ott a főpályaudvar, irtózatosan zsúfolt. Alig fértünk be a szerelvénybe. Busszal többet látsz, viszont nincs igazi menetrend csak annyi h ez a busz reggel 8 tól este 10 ig közlekedik, de h 5 percenként, fél óránként v óránként azt találd ki. A buszokat le kell inteni! Komolyan. Érdekesség még h nincs minden megállónak külön neve, hanem a körzet van ráírva és h hány megálló van a körzeten belül. Így a szállásunknál lévő Papa Leone megállóból is volt 2 v 3. Mondjuk először a tábla tetején lévő FERMATA-ra hittük h a hely neve aztán a 10. -nél réjöttünk h azt jelenti : MEGÁLLÓ.  Ha valaki Ilonánál száll meg jó ha tudja előre: onnan 33as busszal mehet el a Vatikánig kb a 2. Cipro megálló, a Via Sirtori megállóból a 44essel pedig a Piazza Veneziáig. A Spanyol lépcsőtől a Baffettoig szintén busszal mentünk mert már nagyon éhesek és fáradtak voltunk Via Due Macelli utcából 116ossal a Via del Baullari megállóig, mi csak sikátorjáratnak hívtuk. Az Angyalvártól (Piazza Pia) a 40essel tudtok elmenni a Piazza Venezia érintésével a Terminiig. Jó ha tudjátok, mert az idő nagy úr!

Kaja: A bőséges reggeli azt jelentette h még szenyót is tudtunk csinálni, mielőtt nyakunkba vettük volna a várost, biztos ami biztos alapon. Amúgy közértet nem nagyon találsz, én személy szerint 3 Despart láttam, jó ha tudjátok, már csak azért is, mert jó-jó az a sok kút, de nekem már a második napon herótom volt a sok vízből. Egy kóla 1 E , míg a látványosságoknál akár 4E-t is elkérhetnek érte. Egy kis nápolyi, egy kis gyümi jól esik.Íme a tuti:
Via Nazionale 217 (a Piazza Venezia és a Piazza Republica között félúton kb)
Via Giustiniani-n (a Pantheonnál)
Via del Bufalo (a Trevi kútnál) ebben jártunk, tiszta labirintus, megéri benézni ha nem veszel semmit akkor is, én 5 percig csak lestem a csemegepult előtt a halasról már nem is mondok semmit. 
A Via Ostilia és a Via dei Ss sarkán is betáraztunk (a Colosseumnál)egy kisboltban.

Vendéglátó egységek: első nap Borgo Angelicon a Vatikán lábánál American Bar: csak ide ne, ordító pincérnő – azt hittem leüt, mirelit lasagna, de legalább nem volt olcsó. Naívan arra gondoltunk, kis utca bizti autentikusabb mint a Piazza Rizorgimenton lévő menőbb helyek, tévedtünk.A Pantheonnál ki ne hagyjátok Róma legjobb kávézóját a Tazza d’Oro (Via degli Orfani 84) , nem vagyok egy nagy kávés de ezt az édességet próbáljátok itt ki: granita di caffe con panna 2,5 E, isteni hűsítő – igazi tejszínhab rá kávé szorbet/fagyiszerűség tetejére tejszínhab, hmmmmm. Aznap a Pantheonnal pont szemben legbalra lévő pizzériában ettünk, nem volt rossz , mondjuk átlagosnak a kiszolgálás viszont frankó volt. Amúgy kb 7-10 E általában mindenütt a pizza. Szervízdíj sok helyen van, 10 %. Este a Trastevereben barangoltunk, na ha itt jártok ajánlom a Piazza S Callisto 9/b alatt üzemelő kiszolgáló egységet, az tűnt fel h olaszok falatoznak. Fincsi volt. Ettünk ráksalit, pizzát,tésztát. Kipróbáltam a talján kólát, Cola lattina, ezt nem fogom erőltetni, grépfrútos kóla brrr. Aztán ettünk a pizzaszentélyben a Baffettoban (Via del Governo Veccio – a Piazza Navona közelében), tényleg frankó, fél8 magasságában értünk oda- még volt egy szabad asztal de aztán már sorban álltak. És ha únjátok a pizzát egy pastaszentély: Pastarito (Via Gioberti 25 a Termini mellett) kiválsztod a szószt és aszerint változik az ár h az 50ből milyen tésztával kéred, általában 8-10 E körül mozog az ár és itt hitelkártyával is lehet fizetni. 2x is ettünk itt. Fagyi: ettünk a Colosseum feletti utcán Via del Colosseo 31. , vagy a Baffetto melletti Frigidariumban- (sokféle volt amúgy a fantázianevűekkel mindig befürödtem, de a hagyományos ízek tényleg finomak), Via di San Giovanni in Lateranon , mindenütt 1 malteroskanál 2E, jobb ha nem tölcsérbe hanem pohárba kéred, úgy tapasztaltam több fér bele. Gratisz kapsz tejszínhabot ha mondod h with cream. A legjobb fagyizónak aposztrofált Gelateria di San Crispino (Via della Panetteria, 42 – a Trevi kútnál) kimaradt, mert kicsit összebalhéztunk a férjemmel és simán elmentünk mellette :)


Posta: mi a Vatikánból adtuk fel a lapokat, hiszen az mégiscsak a világ legkisebb állama. Magyarországra 0,75 E volt a bélyeg. 1 hét alatt ért ide. A vatikáni posta ahogy a Bazilikából kijössz jobbra lent a lépcső alatt van, sárga a postaláda. Kacatárusoknál 1 E-ért vettünk 20 darab lapot –teljesen jó a minősége de megnézheted mielőtt megvennéd. Igazán szép lapok 1 E körül mozognak de annyival meg nem szebbek.

Ajándék: Egész Róma tele van kínai kacatokkal és tukmáló pakikkal (ez utóbbiaktól vásárolni is bűncselekmény de úgysem lesz kedvetek hozzá – nagyon erőszakosak). Hűtőmágnes a Trevi környékén 1E körül mozog, kendő 4-5 E, egy kínaiban (játéküzletet a Piazza Navona egyik sarkában láttunk csak de horror árakkal) vettem a fiamnak egy fém olasz rendőrautót 6,5 E-ért, 5 E-ért tiszta pamut Roma feliratú gyerekpólót, és a lányomnak egy Ciao Bella feliratú játék retikült 2,5-ért 3 volt amúgy de mondtam h nincs több…. Egész Rómában nem láttam normális ajándékba adható cuccot kizárólag gagyit mindaddig míg hazafelé menet a reptéren lévő duty free mindenes shopban (Fiumicinonál mozgólépcsőn fel balra) tátva nem maradt a szám. Egy kis ízelítő: 4 darabos Limonchello cuki kis üvegben 11,5 E, olasz táblás csoki 2,5 E, olívaolaj 3 kis üveg 3 ízesítéssel 11 E, de Nutella pici üveges kiszerelésben, olasz kávé 8 E-tól, színes tészták, csokik, gyönyörűen csomagolt bonbonok, pici üveges Chianti párban, Toblerone zsákban, szarvasgombakrém, vissza kellett fognom magam. Nem mondom h olcsó, de nem is drága! Csak a beszállókártyád kell a vásárlás előtt, lehúzzák a vonalkódját és már fizethetsz is.

Öltözködés: 30 fok volt mind a 4 nap, első nap még cipőben voltam de aztán már szuperkönnyű flip-flopban nyomtam. A lábat a kutya sem nézi annál inkább a többi testrészt, templomoknál a váll-derék-térd nem látszódhat ki. A Bazilikánál láttam h visszafordítanak spagettipántos egyéneket és forró nadrágos cicusokat, de szerintem arcra is megy mert a Bazilikában is voltak belőlük elvétve . A Lateráni templomban és a Maria Maggiore templomban is vannak őrök de ott a bejárat mellett egy ládában vannak stólák amiket lehet használni.

És egy terv napi leosztásban, ami abszolút tartható, sőt lazának mondanám – mivel a pasikra is tekintettel kellett legyünk  4 nap - 4 részre osztottam Rómát: Vatikán, Ókori Róma, Róma szíve, Északi rész

Hétfő: Vatikáni múzeum (fél utcányi sor volt de max 20 percet vártunk szóval spec szerintem nem érdemes előre megvenni a jegyet), aztán a Szent Péter Bazilika (majdnem a tér felénél álltunk a sorba és mértük 17 perc alatt bent voltunk), kupolát ki ne hagyjátok! Kevésnek tűnik de borzasztó sok a látnivaló! Azért hazafelé menet kiszálltunk a metróból a Colosseumnál h éjszakai fényben is láthassuk, megérte, közben nyaltunk egy fagyit.

Kedd: Piazza Venezia volt az kiinduló pont de sajna a sztrájk miatt borult a terv mivel be volt zárva a Colosseumtól kezdve szinte minden, így megnéztük a Trajánusz oszlopot, a II. Viktor Emánuel emlékművet, kimentünk a teraszára is, és a múzeumában egy időszaki kiállítást láttunk az olasz egységesítésről, aztán kívülről megnéztük a Forum Romanumot, elsétáltunk a Trevi kúthoz, aztán a Pantheonhoz, Piazza Navona, Campo de Fiori a piac, séta tovább Tiberis sziget (ez egy csalódás, nem is nagyon lehet padokra kiülni), átmentünk Róma legrégebbi hídján, aztán a Santa Maria in Cosmedin templomban benyúltunk az Igazság szájába 0,5 E a fotózkodás, majd felsétáltunk a Cirko Maximo-hoz (olyan mint egy focipálya –de láttuk és ez a lényeg!), aztán a fiúk besöröztek a Maximusnál míg mi megkerestük a titkos kulcslyukat a Piazza dei Cavalieri di Malta 3. alatt, majd a mellette lévő Santa Sabina templom kertjében fényképezgettünk, pazar a kilátás. Aztán átsétáltunk a Trasteverébe, ez önmagában megér egy misét, ki ne hagyjátok!!! Santa Maria in Trastevere templom (Róma legrégibb keresztény temploma) is kötelező. A Santa Cecilia templomot csak kívülről láthattuk mert késő volt már, de szívesen megnéztem volna bizarr története miatt.


Szerda: az volt a baj h kicsit későn indultunk, első állomás a Colosseum, aztán következett volna a San Pietro in Vincoli a Mózes szoborral és a láncokkal, de sajna 12.30 – 15.30-ig szieszta volt, így jártunk a San Clemente templommal is (az 12.30 – 15.00ig tart zárva), szerencsére a San Giovanni in Laterano- ba, Róma katedrálisába bejutottunk, és megnéztük a Santa Scalat, a szent lépcsőt is, a tőle balra lévő épületben, metróval két megálló aztán elsétáltunk a Santa Maria Maggiore templomba, majd a Termininél lefotóztuk az összes vonatot a család vonatrajongó tagjai számára, metróval Barberini megállóig Santa Maria della Concezione, csontos templom 1 E adomány, metróval tovább a Flaminio állomásig Piazza del Popolo, a Santa Maria del Popolo templommal –sajna a Caravaggio festmények le voltak takarva restaurálták azt a kápolnát, de a freskósorozatot szerencsére láttuk, visszametróztunk a Spanyol lépcsőhöz, felmentünk a tetejére is a Trinitá dei Monti templomba is , épp mise volt és a kilátás sem jó onnan. Nagyon érdekelt volna a lépcső lábánál lévő Keats- Shelley múzeum, de csak 18.00ig tart nyitva. Innen elbuszoztunk a Baffettoig mert irdatlanul éhesek voltunk, aztán sétáltunk az éjszakai Piazza Navonán, ami teljesen más arcát mutatta, tele zenészekkel, festőkkel, énekesekkel….

Csütörtök: tudom h Róma nem a tengerről szól, ha magam vagyok biztos eszembe sem jutott volna, de kedvezni kellett a fiúknak is, így felszálltunk a Lido járatra, mi a Magliani metróállomáson, amúgy a Piramide metroállomásról indul (jó rá a bérlet/Pass). Elmentünk vele a végállomásig, ott felszálltunk a 7es buszra és találomra leszálltunk egy jónevű helyen, a Paradise Beachen. Szenzációs volt, pedig nem is akartam (még bikinit sem vittem, de némi leleménnyel minden megoldható). 25 fokos volt a víz, ugráltunk a hullámokban, szedtünk kagylót, a srácok monokinis csajokat hesszeltek, kb 2-3 órát töltöttünk ott, ennyi épp elég is volt h kerek legyen ez a kirándulás. Délután még belefért az Angyalvár is és egy jó estebéd a Pastaritoban. Ha én egyedül vagyok, annyiban változott volna a nap h a tenger helyett megnézem a Szent Pál Bazilikát ill Domus Areát és a Villa Borgheset ez utóbbi kettőbe a neten kell jegyet venni előre.

Így éreztük magunkat: vimeo.com/29028585

Ha esetleg még lenne kérdésetek szívesen válaszolok: romaivakacio2011@gmail.com
Eszti
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Princesa - 2011.11.01. 09:01

Részletes,alapos beszámoló volt!

nulladikvaltozat - 2011.09.19. 16:04

Köszi :)

fiatka - 2011.09.19. 12:46

Ez egy nagyon jó beszámoló....tetszett.Adok is neki 10 pontot :-)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina