Szardíniai körutazás

Olaszország Szardínia

Ott-tartózkodás ideje: 2011. aug. 19.  - 2011. aug. 31. (12 nap)

0 hozzászólás I 6 889 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. okt. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Adris Beszámolója

Cimkék: Alghero  Cala Gonone  Cala Luna  Olasz sziget  Olaszország  Olbia  Palau  Szardínia 

Szardínia körút 2011. augusztus 19-31.

12 éjszakát töltöttünk Szardínián és így sikerült kb. a felét bejárnunk. Bécsből Olbiába repültünk, majd ott a bérelt autónkkal utaztunk tovább. A szállásaink itt voltak:
1-3. éjszaka: Palau
4-6. éjszaka: Alghero
7-8. éjszaka: Cabras
9-11. éjszaka: Cala Gonone
12. éjszaka: Olbia

Általános információk:

Alapjában véve a kultúrális nyaralásokat szeretjük, de idén inkább a természetbe és homokos strandokra vágytunk. Rengeteget lehet Szardínián kirándulni, strandolni és városokat is lehet találni.
Az időjárás remek volt, a keleti part szelesebb ott éjszaka elkel a pulcsi, a nyugati részén nem kell meleg ruha.
Az utak biztonságosak, nyugisak, ingyenesek (nincs autópálya díj). Se forgalom és a távolságok nem nagyok. GPS nem igazán kell, csak ha egy utcát akar az ember megtalálni a városokban, egyébként elég és kell is a helyi térkép.
A közbiztonság nagyon jó. Sokat utaztunk és volt, hogy a hátsó ülésen betakarva hagytuk a böröndünket és semmi baj nem lett belőle. Vezetni tudni kell, legalább is a városokban, hogy az ember elkerülje a koccanást.
A parkolók fizetősek (a strandokon is), ha nem veszel jegyet büntetnek. A városokban a fehér jelzés ingyenes parkoló, a sárgát csak a helyiek használhatják, a kéken fizetni kell. A strandokon mi csak ritkán fizettünk, inkább távolabb tettük le az autót és gyalogoltunk kicsit.
A boltban vásárolt kélelmiszer olcsó, az árak mint itthon. Mi mindig boltban vásároltunk ebédet, vizet és gyümölcsöt. Szendvicset, vizet érdemes vinni napközbenre, mert a strandokon (ritka kivétellel) nincs sem büfé, sem étterem. És a szieszta miatt amúgy is lehetetlen délután bárhol enni vagy vásárolni...
Az éttermek: kb. 35-40 Euró egy vacsora 2 főre borral, üdítővel és főétellel.
Strandolni bárhol lehet, egész Szardíniát körbe lehet strandolni. Barna tábla jelzi az útról a lehajtókat. A vízben búvárszemüveg kell. Vizi cipő néha kell. Napernyő kell, mert nem lehet bérelni.

Úti beszámolónk:
Az útitervünket az itt és más oldalakon olvasott beszámolók alapján valamint könyvek segítségével állítottunk össze.

1. nap: Mi Bécsből érkeztünk repülővel Olbiába. A repülőtéren átvettük a bérautónkat, amit itthonról neten béreltünk és elindultunk északnak Palau felé. Útközben megálltunk vásárolni egy hipermarketben, hogy legyen vizünk és gyümölcsünk. Útban Palau felé megálltunk Cannigione-ben strandolni majd a Capo d´Orso medvesziklára másztunk fel (fizetős). Onnan gyönyörű a kilátás. Estére megérkeztünk a kepmpingbe Palauba. Palau kis üdülőváros, néhány étteremmel, kikötővel, kis bazársorral. Semmi extra.

2. nap: Északra mentünk, hogy a Capo Testa sziklákon kiránduljunk. Ez Santa Teresa di Gallura után van. Közben megálltunk az Isola dei Gabbiano strandon. Ez volt az első szép széles homokos strandunk. A Capo Testa sziklás holdbéli táj, amin végig lehet sétálni és közben gyönyörű fotókat készíteni. Közben lehet strandolni a sziklákon lemászva (vizicipő kell a vízbe). Visszafelé megálltunk a La marmorata gyönyörű strandján. És Santa Teresa di Gallura városban (kihagyható).

3. nap: A Costa Smeraldára indultunk, itt strandoltunk. Cala di Volpe strandjára hosszú homokos úton autózva értünk, végig fizetős parkolók és végül nem érte meg. Ahogy Porto Cervo sem. A város érdekesen lett megépítve, de a hajókon, yachtokon kívül nincs itt semmi látnivaló.

4. Tovább indultunk a 2. szálláunkra Alghero felé, végig a tengerparti úton. Gyönyörű fehérhomokos strandok mellett mentünk. Útközben megálltunk Castelsardoban, ami egy hegyre épült vár és városka. Nagyon szép kis hely. Casterlsardo után az út mellett áll az elefánt szikla, érdekes képződmény. Délután még tettünk egy kitérőt, Porto Ferroban strandoltunk. Homokdűnéken át kellett gyalogolni 15 percet, mert az autót a földúton hagytuk. Itt a homok sárgás barna de a víz gyönyörű átlátszó, lehetett búvárkodni.
Este megnéztük Algherót, gyönyörű óvárosa van, hosszú strandpromenád bódékkal, kellemes éttermek a városfalon. Itt eltöltöttünk 3 estét is. Remek hely.

5. Ma a capo Caccia-ra mentünk. Ez egy kicsi félsziget, Alherotól északra. Itt talélható a Neptun barlang, a Grotta del nettuno. Ez egy cseppkőbarlang, ahova 600 lépcsőn lehet lejutni (és fel is). Nagyon szép. A séta a barlangban óránként indul. A 600 lépcsőn kb. 15 perc alatt lehet lejutni. Délután Porticcioloban strandoltunk. Ugyanolyan mint Porto Torres strandja.

6. Ezen a napon a Nuraghe völgyben tettünk látogatást. Rengeteget autóztunk Szardínia belsejében, láttunk para tölgyeket, nuraghékat, domus de janas temetkezési helyeket. Ezen a napon kielégítettük a nuraghe vágyunkat. Megnéztük a Necropoli di Anghelu Rijut Algheronál, a Sant Antine nuraghét ( ez nagyon érdekes volt), és a Sant Antine Domus de janast. A nuraghék ugyanúgy mint a strandok jelezve vannak barna táblákkal, nem lehet őket elkerülni, és a Szardíniai térképeken is jelzik őket. Ezen a napon az autózás közben az utakon végig úgy éreztük hogy ketten vagyunk. A látnivalóknál is alig voltak turisták. Érdekes érzés. Jellemző az egész szardíniai nyaralásra, hogy a strandokon kívül nem találkozik az ember turistákkal, ott is inkább csak olaszokkal.
Haza fele délr felöl érkeztünk Algheroba, a várostól délre találtunk strandot. És csodálatos kilátást a tengerre.

7.-8. Ezen a napon délfelé vettük az irányt Oristano felé. A szállásunk Cabrasban, egy kis faluban volt. Ez a része Szardíniának nem igazán látogatott. Viszont itt található a híres Penisola félsziget Tharros római város romjaival és az Is Arutas nevű fehér homokos gyönyörű strand. Ez volt az 1. fehér strand amit láttunk (ezután jöttek még csak a szépek...) Fehér apró quarc kavicsok, amiket tilos elvinni innen.
Este megnéztük Oristanot, ahol mi voltunk egyedül turisták. Szép, kicsi régi város.

9. Ma átszeltük a szigetet, ugyanis keletre az Orosei öbölbe tartottunk. A szállásunk Cala Gononéban volt. Remek hely, modern kikötő város, tele volt turistával és élettel, amit elötte Algheron kívül nem igen tapasztaltunk. Útközben felkerestük a híres Orgosolot, a banditák városát a hegyek között. Ebben a városban a házak falai tele vannak rajzova grafitikkel amik a világ, a föld, a politika, a nemzetek aktuális problémáját hivatottak művészi szemmel láttatni. Nagyon érdekes hely, mindenképp látni kell. Délután Cala Gonone strandján fürödtünk (semmi extra).

10. Még előző este lefoglaltunk a kikötőben egy 8 személyes motorcsónakban két helyet. 80 Euró volt 2 főre. Az itt található strandok, fehérhomokos átlátszó tengeres öblök ugyanis csak csónakkal érhetők el. Kivéve egyet Cala Volpét, ahova gyalogosan szurdokon keresztül el lehet jutni kb. 4 óra alatt (de ez a kirándulás nem nekünk való). Az egész napos hajókázás során bejártuk az egész öblöt, fürödtünk 5 helyen, gyönyörű nap volt. Itt található a Bue Marino barlang, de mi nem mentünk be, mert már láttunk ilyet Algheroban. Az öblökbe lehet menni nagyobb hajókkal is, kis 2személyes motorcsónakkal is.

11. Ez volt a legemlékezetessebb nap, ugyanis felkerestük a Biderosa nemzeti parkot, ami egy 5 strandból álló oázis. Ide csak belépőjeggyel lehet bejutni.Az interneten olvastuk, hogy előre be kell jelentkezni, mert egy nap csak bizonyos számó autó hajthat be, de mi délután 1-kor simán behajthattunk. 12 Euróba került kettőnknek autóval. Akinek kedve van mehet gyalog is, az csak 1 Euró. Az út gyönyörű fenyőerdőn, homokos úton vezet, egy tó mellett. Az első strandig 4 km-t kell menni, egymás után jönnek a strandok. Mi 3 strandot néztünk meg. Ez volt a legsekélyebb tengerpart és a legfinomabb fehér homok egész Szardínián. Egyszerűen csodálatos.
Este visszafelé megnéztük Oroseit, ami egy kicsi, de annál szebb macskaköves városka, lehet jót sétálgatni.

12. Elindultunk Olbia felé, ahonnan a repülőnk indult. Strandoltunk Posada városkánál. Sajnos a várost és a várat nem néztük meg, pedig gyönyörű, olyan mint Castelsardo minben. Olbiába délután érkeztünk, letettük a csomagokat a szállóban, majd nyakunkba vettük az óvárost. Hasonló a hangulata Algherohoz, itt is lehet jókat sétálni, szabadtéri koncerteket hallgatni, enni, inni. Remek kiinduló hely ez a város is.

13. Ma indultunk haza. Reggel kivittük az autónkat a reptérre, leadtuk és elindultunk Olbiából Bécsbe. (A reptér könnyen elérhető, mint minden Szardínián).

A legszebb helyek:
Alghero: gyönyörű óváros, neptun barlang, nuraghe völgy
Cala Gonone: fehér homokos öblök, Oroseiben a Biderosa oázis
Olbia: hangulatos óvárosával.

Ha lett volna lehetőségünk inkább dél felé vesszük az irányt a fővárosba még 3 napra. Sajnos mi azt kihagytuk. A távolságok nem nagyok Szardínián, az utak minősége pedig kíváló. Lehet hogy Cagliarit kellett volna választani Cabras helyett. Majd legközelebb!

A szárdok kedvesek és segítőkészek. Az ételek finomak. A strandok gyönyörűek, mint sehol máshol Európában. Aki szereti a magányos, nyugis helyeket, szeret sokat autózni, strandolni, annak tudom ajánlani Szardíniát. Érdemes saját szervezéssel menni és körbeutazni a szigetet! Gyönyörű!
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina