Túrázás a Harz-ban

Németország

Ott-tartózkodás ideje: 2011. máj. 01.  - 2011. okt. 12. (164 nap)

0 hozzászólás I 4 429 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. okt. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar wombat Beszámolója
A Harz-hegység távol esik Magyarországtól, ezért kevesen választják túrázáshoz úticélnak, pedig télen és nyáron egyaránt remek lehetőségeket kínál. Élménybeszámolómban nem egyetlen konkrét nyaralást mesélek el, hanem inkább a Harz-ban található szépségekre és lehetőségekre szeretném felhívni a figyelmet.
A Harz az ország északi részén található, a Német-középhegység tagja, legmagasabb pontja a Brocken, mely 1141 m. A 125 éve fennálló Harz Klub mintegy 10.000 km jelzett túraútvonalat tart fenn, mely csodaszép helyeken vezet el. A túraútvonalak mentén számos pihenőt, esőbeállót, grillező helyet építettek. Az autókat a túrázók számára létesített (ingyenes) parkolóhelyeken hagyva akár kerékpárral is neki lehet vágni a hegyeknek. Vannak nevesített útvonalak is (mint nálunk a Kék túra), ilyen pl a "Harzer-Hexen-Stieg", mely 97 km hosszú, s kelet-nyugati irányban szeli át a hegységet, a „Harzer Grenzweg”, mely a régi NDK-NSZK határon vezet, vagy pedig a „Selketal-Stieg“, mely 67 km hosszan kanyarog a Selke folyó völgyében, érintve több várromot és kis hegyi falvakat. De 6 éves lányom kedvence mégis a „Harzer BaudenSteig”, mely túraútvonal a hegycsúcsokon lévő vendéglőket veszi sorra (http://harzerbaudensteig.de). Nagyszerű érzés a hegycsúcsra feljutva (olykor 5 km, s 370 m szintemelkedés megtétele után) egy finom süti mellett gyönyörködni az elénk táruló panorámában.
A Harz-ban számos vár, várrom (Burg Falkenstein, Burg Wernigerode, Burgruine Regenstein) található, gyönyörű vízesések (Radaufall, Romkerhaller, Königshütter Wasserfall), s sziklaszirtek (Teufelsmauer, Rosstrappe, Hamburger Wappen). Hivatalos leírásuk: http://www.harzlife.de/info/harzkarte.html.
A lombhullató erdők fenyőerdőkkel váltogatják egymást, a völgyekben kis patakok csörgedeznek. Túráink során egészen a közelünkben láttunk őzeket, szarvasokat, a Rabenklippe-nél pedig hiúzok is megfigyelhetők (szerdán és szombaton 14:30-kor etetik itt a vadon élő állatokat). A Brocken-re nemcsak gyalogosan, hanem kisvonattal is fel lehet menni. Gőzmozdonnyal vontatott kisvonatok járnak a Harz más részein is, mintegy 140 km pályán (http://www.hsb-wr.de/hsb_barrierefrei/hsb/streckennetz/home.htm).
A Harz rossz idő esetére is tartogat pár programot: cseppkőbarlangokat (Rübeland-nál kettő is - http://www.harzer-hoehlen.de/), a régi bányákból, ércbányákból és feldolgozókból kialakított múzeumokat (a Rammelsbergi bánya a világörökség része), szénégető múzeumot (Stemberghaus), valamint meleg vizű fürdőket (Bad Harzburg, Bad Sachsa).
A szállások széles választéka közül lehet választani a kempingektől a wellnesshotelekig. Én leginkább a Ferienwohnungokat és Ferienhausokat szeretem, ezekben egy 4 fős apartman általában 35-45 Eur/ éj.
Végezetül egy érdekes játék: a Harz legszebb pontjain pecsételő helyeket alakítottak ki, összesen 222 db sorszámozott pecsételő ládát helyeztek el (http://www.harzer-wandernadel.de/home/stempelstellen.php). Ezek GPS koordinátáit is megadták, valamint kiadtak egy hivatalos térképet, melyen feltüntették a pecsételőhelyeket. A Turisztikai Irodákban megvásárolható „Wanderpass”- ban kell a pecséteket gyűjteni. 8 pecsét összegyűjtése esetén már meg lehet kapni a bronz fokozatú „ Harzer Wandernadel”-t (16 pecsét: ezüst, 24 pecsét: arany fokozat), 50 pecsétnél a „Harzer Wanderkönig”-et, s mind a 222 pecsét összegyűjtésével a Harz Császárává válik a túrázó. Ez utóbbi általában 2 év alatt gyűlik össze, de az arany fokozatig 1-2 hetes túrázás alatt el lehet jutni. Van egy fickó, aki kevesebb, mint egy hónap alatt összegyűjtötte mindet. A pecséteket időkorlátozás nélkül, bármilyen sorrendben össze lehet gyűjteni, úgyhogy elő a bakancsokat!
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina