Oban és környéke, Skócia

Egyesült Királyság Oban

Ott-tartózkodás ideje: 2011. szept. 24.  - 2011. okt. 01. (7 nap)

0 hozzászólás I 3 890 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. okt. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vargacsaba Beszámolója

Cimkék: Inveraray  Iona  Kerrera  Mull  Oban  Skócia  Staffa 

Egy hetet töltöttünk Obanben kettesben szeptember utolsó hetében, ami nem a legideálisabb az időjárás miatt, de ahogy halottam ezen a nyáron mindegy volt, mert a nyári hónapokban sem volt jó idő. No persze mi a jó idő Skóciában? Ott egy kicsit más az elképzelés erről. A másnap megtervezésében nagy segítség, ha tudod milyen idő lesz. Itt nagyon pontos előrejelzést lehet találni: http://www.metoffice.gov.uk/weather/uk/st/oban_forecast_weather.html.
Budapest-Gatewick-Glasgow útvonalon repültünk, majd egy autót bérelve jutottunk el Obanbe. Most vezettem először bal oldalon, de nem volt olyan szörnyű, mint gondoltam. Mondjuk egy GPS nagy segítség. Arrafelé az utak keskenyek és kanyargósak, így az előzgetés nem a skótok sportja, elég türelmesen vezetnek, nem tolnak le az útról.

OBAN

Obanben a Hotel Caledonianben laktunk, erről lásd a külön beszámolót. A város kicsi, de városias jellegű, egyértelműen a turizmusra épít, no meg a halászatra. Halételből bőséges a választék és nem csak a fish & chipsre gondolok. A kikötőben van két Michlen guidos étterem is. Az árak persze drágák, számolhatsz vele, hogy itt minden kétszer annyiba kerül, mint otthon. F&C pl 9 font körül van, tengeri ételek, vagy valami steak 14-20 font között, a sör pedig méregdrága, vendéglőben 2,7 körül, de ittam helyi főzésű sört 3,7-ért is.
Otthon nem sok könyvet, térképet kapsz Skóciáról, kár is ezekre a pénzt költeni, mert itt hatalmas a választék. A helyi könyvesboltban egy falat csak a környékről szóló albumok, útikönyvek, térképek, töltenek meg, százszámra, de a tourist informationban (jelenleg ideiglenesen a kikötőben) is rengeteg az ingyenes kiadvány, térkép, bár ezeket nem csak itt, hanem a város sok helyén meg lehet találni.
Oban feltűnő nevezetessége a McCaigs' Tower a város felett (táblák jelzik oda az utat). Maga az építmény nem érdekes, de a kilátás pompás a tenger felé. Szemben, a város déli felén van a Pulpit Hill, ide is érdemes felcaplatni a kilátás kedvéért.
Természetesen van whiskey üzem, látogatni is lehet, bár mi nem néztük meg.
Érdemes megnézni a War and Peace múzeumot (ingyenes). Nem kell megijedni a nevétől, habár sok a háborús emlék, de helytörténeti kiállítás is sok fotóval. Pl. itt tudtuk meg, hogy a város mellett kezdték lefektetni anno a transzatlanti kábelt. Idős bácsik a házigazdák, igen kíváncsiak.
Sok a templom is a városban, ezek zömét szintén meg lehet látogatni, bár nem voltam elragadtatva tőlük.
Észak felé a város határában van a Dunollie kastély rom, az úton lehet csak megközelíteni és egy csúszós ösvényen lehet felmászni. Ha kevés az időd ne ez legyen az elsődleges cél. Tovább sétálva lehet kiérni a Ganavan beachre, ami a helyiek strandoló és piknik helye, állítólag nagyon szép, bár saját szemünkkel nem láttuk.
A városnak van egy szabadidőközpontja uszodával, szaunával, ha nagyon reménytelen az idő ide is be lehet menekülni. Az uszoda foglaltságát a honlapon is meg lehet nézni (www.atlantisleisure.co.uk)
A városkában természetesen rengeteg az étterem, szálloda és ajándékbolt, bár igazi skót szuvenírért mélyen kell a zsebbe nyúlni. Így nem vettem kilthez való zoknit 45 fontért. Kínai cucc van bőven, bár kicsit kiábrándító.

KERRERA-SZIGET

A sziget közvetlenül Oban előtt nyúlik el a tengerben dél felé. Érdekes módon Obanből nincs komp járat, ehhez el kell gyalogolni a tengerparton 1,5 km-t. Gallanach előtt található a komp, a járatok indulását érdemes előbb a neten ellenőrizni. A fuvardíj 5 font, visszafelé kell fizetni (ha letelepszel megúsztad).
A szigeten csak nagyon kevés ember él, település sincs, néhány ház elszórva a szigeten. A kikötőből 3 javasolt útvonal van, egy-egy északnak és délnek, de ezek nem körutak, ugyanott kell visszajönni. Egyedül a piros út megy körbe (nincs turistajelzés, de nem lehet eltévedni, csak követni kell az utat), kb. 5 óra, de megéri. Gyönyörű helyek vannak a szigeten, mintha csak Középföldén barangolnál. Vízálló cipő kötelező, mert az ösvény néhol patakká válik, és a fűben sem jobb a helyzet, cuppog, mint egy ingovány.
Még az út elején van egy ház, ahol lehet teázni, kávézni, pechünkre hétfő-kedden nincs nyitva.
Mindenütt birkák legelnek, de esélytelen őket megközelíteni, tartják a három lépés távolságot. Vannak lovak és szarvasmarhák is, no meg nyulak, és láttunk hollópárt is körözni a levegőben.

MULL - STAFFA - IONA

Ezt a túrát Three Isles Excursion-ként hirdetik, 52 font/fő, de megéri. Legegyszerűbb a kompkikötőben megvenni a jegycsomagot. Nincs csoport és idegenvezető, de nem lehet eltéveszteni, ahol járművet váltasz ott vannak segítő emberek.
Először a komp átvisz Mull szigetre, Craignure kikötőbe, ahol rögtön buszra terelnek, és következik egy 75 perces elképesztő buszozás a sziget másik végére. A sofőr nem csak vezet, de mesél is, megáll sast vagy fókát keresni. A szigeten csak egysávos út van ezért a szembejövőket öblökbe húzódva kell elengedni. A táj csodálatos, több száz méteres hegyek magasodnak az út két oldalán, vízesések zuhognak le mindenütt, félúttól pedig a tengerparton halad a busz.
Fionnphort kikötőjében sincs sok idő bámészkodni (nincs is igazán mit), már vár egy kis hajó, ami Staffára viszi a vállalkozó szelleműeket. Gyanúsan kicsi hajó. Jó fél óra az út, szép az időnk is, persze a szél fúj kegyetlenül. Ez igazán csak akkor lesz érdekes, amikor a kapitány megállítja Staffa előtt a hajót elmesélni az elmesélni valókat, és ekkor már rendesen dobálják a hullámok a hajót. Szerencsére hamar kikötünk. A sziget kicsi, de csodás. Természetvédelmi terület, itt élnek a puffinok (nekünk lunda), sajnos ilyenkorra már elhagyják a szigetet, megunják a sok turistát. Egyrészt fel lehet menni a fennsíkra, ami egy smaragdzöld fűtenger (cuppogós) meredek sziklafalakkal a tengerig. Másrészt a tengerparton a vulkáni bazalttűk letöredezett tetején, mint valami óriása lépcsősoron meg lehet közelíteni a Fingal's Cave-t. Ez egy tengervíz vájta barlang a sziget oldalában, olyan 20-25 m mély lehet, jó magas csarnok, persze nem lehet végig bemenni, de így is szép látvány.
Visszafelé már rosszabb irányból kapjuk a szelet, elkél a vízálló kabát, kapucni, no meg az erős gyomor.
Iona szigetén kötünk ki, ami egy zarándokhely, a kikötőtől egy macskaugrásra van az apátság. Kisebb összegért megtekinthető. Vissza a kikötő felé betérünk a Columba Hotelbe egy kávéra. Megéri, az étteremből szép a kilátás Mull felé (és látszik mikor jön a komp) és két fiatal egy daldélutánt ad éppen.
Innen már csak a hazatérés van hátra, komppal vissza Mullra, busz, majd kompozás Obanbe.
Vannak persze rövidebb hajós utak is, nyáron bővebb a választék is, el lehet menni fókákat nézni, vagy akár bálnát (ez a legdrágább túra).

CRUACHAN POWER STATION - CASTLE INVERARAY

Egy csöpögős napra épp megfelelő program. Inveraray 60 km-re van Obantől, megnéztem, nem éri meg buszozni, mert kétszer annyi a jegy, mint a benzinköltség, és ki kellene hagyni a Cruachan vízierőművet is. Pedig megéri. A Loch Awe partján van a látogató központ épülete, nem lehet eltéveszteni.
A látogatókat busszal viszik be a hegy gyomrába, ugyanis itt helyezték el a négy turbinát, amiket a hegy tetején felduzzasztott tó vize hajt. Egy hatalmas teremben vannak a turbinák, amiket egy látogató teraszról lehet megtekinteni. No és hozzá a körítés Ian, az idegenvezető, aki mind fizimiskára, mind előadásmódra Berecz Andrásra hajaz. Aki jó angolból, az élvezheti a poénokat.
Inveraray fő nevezetessége a Campbell klán kastélya, Duke of Argyll otthona, aki majd olyan nevezetesség itt, mint Angliában a walesi herceg. Ez már nem az az ódon és rideg kastély, amiket a Hegylakóban látni, hanem egy főúri család kényelmes otthona. Persze a valódi otthont nem lehet megtekinteni, de így is be lehet járni a kastély nagyobbik részét, no meg a kertet (bejutáshoz a shopban kell elkérni a zsetont).
Lent a régi konyha mellett van egy kis étterem, jutányos áron lehet enni valami egyszerűt.
Maga Inveraray nem nagy szám, van egy Jail Museum, amit nem néztünk meg, meg a kikötő. Amúgy ez a tenger, csak tónak álcázza magát.

OBANTŐL ÉSZAKRA

Egy másik csöpögős napon elindultunk kocsival északnak felderíteni a terepet. Kb 6 km után, Dunbegnél lekanyarodva lehet megközelíteni a Dunstaffnage kastélyt. Ez is inkább csak rom, de a külső falak azért állnak. Belépős, de itt a legtöbben az idegenforgalomból élnek, ezért nem meglepő.
Tovább haladva átmegyünk a Connel hídon, itt érdemes megállni, mert apálykor olyan erővel folyik vissza a tenger, hogy zubog, habzik az egész, ritka látvány.
Tovább haladva Barcaldine előtt van a Scottish Sea Life Sanctuary, gyakorlatilag egy kisebb állatkert. Mi nem tértünk be, de gyerekkel muszáj bemenni.
A Stalker kastélyt tűztük ki végcélnak, de hiba volt, hogy előtte nem tájékozódtunk a neten. A kastély ugyanis egy kis szigeten van, ami csak apálykor elérhető, ill. csónakkal. Emiatt előre be kell jelentkezni a látogatásra. Így csak a partról csodálhattuk meg.

Biztos kifelejtettem sok mindent, de így is túl hosszúra nyúlt ez a beszámoló.
vargacsaba kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina