Svájc, a lauterbrunneni fővölgy, SzG3

Svájc Lauterbrunnen

Ott-tartózkodás ideje: 2010. júl. 27.  - 2010. aug. 04. (8 nap)

0 hozzászólás I 4 152 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. okt. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: svájc lauterbrunnen fővölgy szikla alpok vízesés 

A svájci utunk egyik legszebb pontjáról, a Lauterbrunneni fővölgyről még nem számoltam be, pedig ez szerintem Európa egyik legszebb séta (nem túrázó) és kerékpáros helye, és az innen elérhető látványosságokról még nem is beszélve!
Szokás szerint az interlakeni állomáson fel kell szállni a kék-sárga vonatra és el kell jönni a lauterbrunneni végállomáshoz. Itt több lehetőség is van a továbbhaladásra: 1. felmenni Kleine Scheideggen keresztül a Jungfrau Jochra (TOP OF EUROPE - lásd OTT) fogaskerekűvel. 2. Nagykabinos kötélpályával a mürreni napteraszra (lásd OTT). 3. Tovább a fővölgyön, gyalog vagy busszal. 4. Aki tovább megy (és van sok pénze, mert nem Jungfraupasszos!), felmehet a Schilthornra kötélpályával. Olyan hosszú és bonyolult a vonalvezetése, hogy négy szakaszból áll! Egy Jungfraubérlet meg egy Schilthorn utazás árát már nem bírta el a pénztárcánk. A hely egyébként arról nevezetes, hogy ott vették fel az egyetlen olyan James Bond film nagy részét, ami George Lazenby-vel készült: Őfelsége titkosszolgálatában. A völgy a gyönyörű, klasszikus alakját a gleccserektől kapta, azok vájták ki ezeket a gyönyörű, szinte függőleges falakat. A falakról mindenhol vízesések zuhannak le, ezek közül a leghíresebb a Staubbachfall. Mi busszal indultunk el a Trümmelbach vízesésekhez, de előtt egy megállót legyalogoltunk a folyón átívelő hídig. Itt felszálltunk a buszra és elmentünk a vízesésekig (lásd OTT). Azokat megtekintve gyalog indultunk vissza a vasúti végállomáshoz. Igazából ekkor tárult elénk a völgy nagyszerűsége. A völgy közepén aszfaltos kerékpárút vezetett le, ez egyben a fő gyalogos út is (érdekes, jól megfértek a túristák és a kerékpárosok is egymás mellet!). Vízesések jobbról-balról! A gazdagabbak helikopterrel járták végig a völgyet (lehet, hogy szép onnan fentről, de a jó kis gyaloglást nem helyettesítheti). Elérve a Staubbachfall-t egy sziklába vájt ösvényen fel lehet menni a vízesés mögé. Az egész úton a látvány lélegzetelállító és egyben megnyugtató is. Egyes házak züld tetővel vannak burkolva, igazán zöld megoldás. A tisztaság az egész völgyben példás, egyetlen eldobott szemetet sem találtunk. Egyedül azt sajnáltuk, hogy nem láttunk kerékpárkölcsönzőt, mert igen szívesen kerékpároztunk volna a völgyben!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo