Cinque Terre

Olaszország Cinque Terre

Ott-tartózkodás ideje: 2012. jan. 17.  - 2012. jan. 21. (4 nap)

1 hozzászólás I 10 039 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. jan. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Li2la Beszámolója

Cimkék: cinque terre riomaggiore corniglia vernazza monterosso portovenere campiglia manarola la spezia 

Sziasztok!


Mi most voltunk 5 napot Cinque Terre falvaiban (egyénileg oldottam meg a repjegyet illetve a szállást), gondoltam megosztom a tapasztalatokat élményeket, fontosabb infókat.

Repülővel mentünk Pisa-ba (1óra), onnan pedig vonattal La Spezia (pár perc, az első megálló). Amennyiben esti órákban érkezik valaki, érdemes La Spezia-ban megállni vásárolni ételt, kaját stb mert már a kis falukban nem lesz nyitva semmi. A vonatok nagyon sűrűn közlekednek és percre pontosan megérkeztek mindig. Mivel este érkeztünk így másnaptól indult az igazi felfedezés.

Pár info:

- Ha nem tudsz angolul ne aggódj, ők sem tudnak. Kézzel lábbal mutogatni stb, nagyon jól megértik :D

- Amennyiben valaki a turista útvonalakat választja, ajánlom figyelmibe egy normálisabb sportcipő, túracipő (semmiképp sem utcai vékony talpú design cipő, vagy szandál, balerinacipő miegymás), nem egy sima erdei kirándulás (sziklás, köves részek). Hátizsák, kaja, ital (boltok nyitva tartása végett, és útközben sehol sem tudsz vásárolni)

- Szinte minden étteremben, kocsmában helypénzt kell fizetni amennyiben ott fogyasztod az ételt italt (ergo azért is fizetsz, hogy beültél)


2. nap Riomaggiore és Manarola közötti sétányon mentünk végig, a sétány elején már rögtön meg lehet venni a Cinque Terre kártyán (mivel mi nem főszezonban voltunk, senki sehol nem kérte tőlünk, egyik útvonalon sem). Itt szétnéztünk a faluban és tovább indultunk.

Nagyon fontos tudni itt jó pár dolgot azoknak akik mostanában mennek:

- Szinte minden kis faluban minden zárva van, éttermek, turista programok...stb

- A boltok reggel 8-9 körül nyitnak délig, majd 4-5ig zárva és egy órácskára kinyitnak 6-7ig kb.

- Manarola és Corniglia között le van zárva a sétány, csak vonattal lehet közlekedni a 2 falu között.

- Corniglia és Vernazza közötti turista útvonal jelenleg nagyon sok helyen le van szakadva, életveszélyes, ugyanakkor nincs lezárva és figyelmeztetés sincs kitéve (aki kevésbé mozgékony ne is induljon neki mert könnyen a szakadékban köthet ki), kisgyerekkel senki ne menjen arra! (egyébként sem ajánlott, de most pláne nem). Elég szerencsétlen dolog jó pár kilométer séta után hegyen-völgyön fel-le és egy hatalmas szakadék tátong előtted... (mi már nem akartunk visszafordulni, így átkeltünk mindegyiken, de tragédia volt)

Szóval nagy nehezen eljutottunk Corniglia-ig, itt is szétnéztünk, de jelenleg árvizes felhajtás van, így szegény falucska felújításán dolgoznak a népek (nem csoda, hogy nincs idejük a turista útvonalat megnézni)

3. nap Riomaggiore-Campiglia majd Portovenere. Ez mindössze 4órás turista útvonal (talán ez volt a legnehezebb) sziklákon fel, le, keskeny meredek ösvények, olykor fél méterre se szakadék melletted és nincs védőkorlát (szóval tessék vigyázni)

Senkit ne tévesszen meg ha a turista jelzés riomaggiore-ból és campiglia felé kivisz az autóútra és manarola felé mutatja az utat (arra kell menni, mi nem hittünk neki 1 órát barangoltunk majd mégis arra mentünk, és persze, hogy az volt a jó irány).

Campiglia-ból indulnak buszok Portovenere felé de elég ritkán. Az utak mellesleg nagyon jól járhatóak, nagyon sok meredek lépcső van, de megéri felmenni a hegyekre hiszen a kilátás csodálatos. Portovenere-ből visszajutni riomaggiore felé nagyon egyszerűen lehetett. Szinte 15 percenként indulnak buszok La Spezia-ba, onnan ugye pedig vonattal tudtunk hazajutni (késő estig járnak a buszok és a vonatok is).

4. nap, teljesen zökkenőmentes volt. La Spezia-ban indítottunk, fél napos városnézés majd visszafelé Monterosso felé vettük az irányt. Itt is sok minden be volt zárva, de ennek ellenére nagyon jó élmény volt és szép kis falu. Riomaggiore felé Manarolából mentünk a sétányon, hogy megcsodáljuk a naplementét (ezt senki se felejtse el, nagyon szép látvány).

5.nap reggel csomagolás, pakolás és elindultunk hazafelé, de beugrottunk Pisába (vonattal mentünk la spezia-ból és S Rossore nevü megállónál leszálltunk), hogy megcsodáljuk az ottani látnivalókat is (pl ferdetorony). A sok szép látnivaló után elsétáltunk a repülőtérre.


Mindenkinek ajánlani tudom a helyet, nagyon csodás, sok szép látnivaló van, és elég egyedi a hangulata is. Nekünk fantasztikus élmény volt ez az 5 nap, és sok mindenhova eljutottunk utazási iroda nélkül is (nyilván így árban is kedvezőbb, és több idő van felfedezni ezt a területet), nem kell amiatt aggódni sem, hogy ott eltéved valahol valaki, minden az ember szájában van.


Jó kirándulást, nyaralást mindenkinek!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
vamosy - 2012.04.13. 18:04

Mi 2010-ben voltunk ott. (l. beszámolónk). Ez még az árvíz előtt volt. Csodálatos volt. Egyetértek Önökkel, csak egyénileg szabad menni és nem nyáron. Tavaly augusztusban voltunk utazási irodával. Egy tragédia, egy horror. Egy "lóverseny". Nem részletezem, mert rosszul leszek, ha csak rágondolok. Egy nagy pénz, és a hangulat, az egész látvány töredék. Szörnyű volt!!!!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina