Kétnapos túrák Magyarországon : A Tisza-tó 2

Magyarország Tiszafüred

Ott-tartózkodás ideje: 2012. ápr. 28.  - 2012. ápr. 29. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 066 látogató olvasta. Rögzítve: 2015. okt. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Tisza-tó Tiszaföred Poroszló kerékpár bringa Eurovelo 

A május elsejei hosszú hétvégén két napot töltöttünk a Tisza-tónál. Tovább kerékpároztunk Magyarország leghosszabb egybefüggő kerékpár úthálózatán. Már több alkalommal is írtunk erről a nagyszerű lehetőségről itt és itt az Ongon, de a teljes úthálózatból nekünk még hiányzott a Kisköre-Tiszasüly szakasz.

Nagyszerű volt az időjárás, és mégis mintha az emberek itt nem értesültek volna erről. Még ki nem nyitott panziók és éttermek ’várták’ a négynapos hétvégére érkezőket. Kisköre Tisza-parti részén áthajtva, mindig egy időutazáson veszünk részt. Emlékeinkben a hetvenes évek balatoni előszezonjait idézi, bezárt éttermekkel, boltokkal és panziókkal. A baj csak az, hogy amikor főszezonban jártunk erre akkor is teljesen kihalt volt. Nem ért bennünket nagy meglepetés, mert a google-n már megnéztük, hogy az ’egybefüggő aszfaltozott’ kerékpárút most egy másfél kilométeres szakaszon földútként folytatódik. Ha nem akarsz földúton zötykölődni, be kell menni a Kisköre központjába, majd onnan egy vacak minőségű műúton tekerj a Tisza-hídig. Most nem volt sár, a földút jól járható volt. Mi ezen mentünk a hídig ahol lerobbant épületeket és (a helyiek szerint) egy teljesen kirabolt csárdát láttunk. A vasúti sínen áthajtva jó minőségű úton hajthatunk tovább a gát tetején több mint 15 kilométeren át Tiszasülyig. Az úton oda-vissza két túrázóval és néhány helybéli bringással találkoztunk.
Autóval ennél lényegesen többel. Kicsit bosszankodtunk is emiatt, de néhány óra múlva mindkét dologra magyarázatot kaptunk. Útközben megálltunk egy műemlék vízátemelőnél, amelyben még eredeti gőzgépek és szivattyúk vannak állítólag működőképes állapotban. Mellette pedig gőzerővel épül az új árvízi tározó, igaz már a tiszasülyi tábla szerint hónapokkal ezelőtt át kellett volna adni.
Glob
Mielőtt Tiszasülybe értünk elhatároztuk, veszünk ott egy fagyit vagy egy jégkrémet, hogy lehűtsük magunkat a közel 30 fokos melegben. Talán hihetetlennek tűnik, de ez nem sikerült. Az első kocsmában megmosolyogtak, az összes bolt zárva szombaton 13 órakor, a második kocsmában megmondták, hogy szerintük már nincs esélyem sehol sem jégkrémet vagy fagyit venni. Nem mintha ez jégkrém számunkra annyira fontos lett volna, de azért egy kicsit szomorúak lettünk a történettől, elsősorban nem magunk miatt. Visszaérkeztünk Kiskörére és mivel már éhesek is voltunk beültünk egy étterembe, ahol egy harcsa halászlevet ettünk. Az étterem nevét nem írom ide, mert a halászlé átlagos volt. Valamilyen buta megszokásból úgy gondoltam, hogy negyven kilométer kerékpározás után nekem még innom kell ebéd után egy kávét. Nem kellett volna! Na nem, a vérnyomásom miatt, hanem mert ez egyáltalán nem volt finom. Néhányszor jártunk már Olaszországban, és ittunk már ott kávét a legegyszerűbb helyeken, hajóállomáson, kisboltban, egyszerű büfékben. Mindegyik finom volt. Nem tudom elképzelni, hogy egy olasz kávéfőző fiúnak ne az legyen a célja, hogy övé legyen a legjobb kávé a környéken. Ott van finom, nagyon finom, és fantasztikus, de vacak – az nincs. Nálunk hasonló helyeken a magyar kávé sztenderd: az előre lefőzött, termoszban tárolt, néhány tíz másodpercig mikrózott.
Felraktuk a bicikliket a kocsira és elindultunk kedvenc Tisza-tavi helyünk Tiszafüred felé. Áthajtva az erőmű tetején egy kis irodában lehet venni gáthajtási engedélyt. Naivan azt gondoltuk, hogy valamilyen szigorú feltételekkel adják ki. Egyszeri alkalomra, vagy a legrövidebb úton el kell érni a közúthálózatot. Hát nem. 300 Ft-ét egy égész nap kocsikázhatunk a Tisza-tó töltésének teljes hosszán a 403 és 440 fkm között, kerékpárosokat ijesztetve az útpadkát letaposva. Sőt ha jól emlékszem négyezerért éves bérlet is váltható. Bennünk meg felmerült a kérdés, hogy normálisak vagyunk-e? Itt van ez a nagyszerű Tisza-tó, a töltésén az ország legnagyszerűbb kerékpárút hálózata és mi napi 300 Forintért bárkit ráengedünk erre az útra, had tapossa szét, had tegye a gépkocsi forgalom miatt kevésbé vonzóvá. Szerintünk az amúgy elég hosszú procedúra alatt a 300 Forintból az engedélyt kiadó fiatalember bére nem jön ki. Most már értjük, nem is olyan rossz játék ennyi pénzért nagy sebességgel száguldó terepjárókkal kerékpárosokat ijesztgetni az Eurovelo 11-en. Tragikomikus ez az egész. Szerintünk a Tisza-tó körül a töltésen be kell tiltani a teljes gépjármű forgalmat! A pecázók is sétálhatnak pár száz métert vagy kerékpározhatnak néhány kilométert, legalább addig is mozognak egy kicsit.

Pár tíz kilométert utaztunk csak Tiszafüredig – természetesen Abádszalókon azonnal lehajtottunk a gátról – , de mintha egy másik országrészbe értünk volna. Meglehetősen sokan voltak, és ami igazán boldoggá tett bennünket nagyon sok kerékpárossal is találkoztunk, míg körbenéztünk a városban. Természetesen mi is kerékpárral mentünk megnézni a változásokat. Mivel biciklis beszámolóinkat eddig közel ötezren olvasták itt az Ongón és így van egy nagyon pici valószínűsége annak, hogy valamelyik szembejövő bringás családnak talán a mi beszámolónk adott ötletet erre a kiruccanásra. Míg kerékpároztunk Füred utcáin pikk-pakk percek alatt megtaláltuk azt a geoládát, amit már több mint két éve keresünk. Legelső alkalommal elvesztettük, majd csodával határos módon megtaláltuk autónk indítókártyáját:-). Tiszafüreden a szabadstand mögött építettek egy új kerékpáros pihenőt, ami remek ötlet padokkal, vízcsapokkal, főzőhelyekkel, toalettel, és egy kilátóval. Ennek a kerékpáros pihenőnek az a pikantériája, hogy nem vezet ide kerékpárút. Igaz láttuk az építkezést és ez az állapot talán egy-két hónap múlva megszűnik. Ezzel a félszigettel szemben található a most átadott Robin kalandsziget, amit most még nem, de a nyáron majd meglátogatunk unokáinkkal ugyanúgy, mint a hatalmas poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum is, ami ekkor még csak teszt üzemben működött. Összességében a Tisza-tó továbbra is remek nyaralási célpont lehet a legváltozatosabb programokkal.

Glob


EuroVelo 11 nagyobb térképen való megjelenítése

u.i. A Tiszafüredi álom

Évek óta járunk már a tiszafüredi Thermál Kempingbe és nem tudunk olyan időpontban érkezni, amikor a ’németek’ nincsenek itt. A németek gyűjtő név alatt érts úgy 60% német a maradék 40%-ban pedig holland, belga, osztrák kempingezőt. Közös ismertető jelük, hogy házaspárok és az átlagéletkoruk hetven év körül van. Reggel nyolckor a tiszafüredi termál medencében, amikor megérkeztünk éppen tízen voltak a németek. Köszöntünk is a kialakult szokás szerint nekik egy ’morgent’. Ketten éppen a családi medence hűvösebb vizében úsztak még néhány száz métert majd csatlakoztak hozzánk. Magyar szemmel szinte érthetetlen az egész. Hány ismerősöd van, aki hetvenhez közelítve egy idegen országban egy lakókocsival kempingezik? Persze mondhatjuk, hogy könnyű nekik mert gazdagok. Ez igaz is meg nem is. Most is láttunk egy szuper szerelést, bár többségükre nem ez a jellemző. Lakóbusz (vagyis egy hatalmas lakóautó) és egy utánfutó, amin azt a bizonyos kétszemélyes kisautót hozza magával a helyi közlekedésre és persze két kerékpár. Egyből adódik a második kérdés, hogy ha valaki ( magyar szemmel nézve ) ennyire gazdag akkor miért nem megy puccos szállodákba ? Nos, ők rájöttek, hogy nálunk nagyon jó a nyugdíjuk ár/érték aránya, szemmel láthatóan nagyon jól érzik magukat. Egy félévet itt élnek ( nemcsak Tiszafüreden, hanem más hasonló adottságú helyeken is kempingeznek szép számmal ) ha kedvük van, főznek maguknak, ha nincs, elmennek étterembe, kimennek a piacra, vesznek friss gyümölcsöt és befőzik, úsznak, strandolnak, irigylésre méltó, fantasztikus idős koruk van. Voltunk már három hónapra attól, hogy kipróbáljuk milyen is ’németnek’ lenni, ám a nyugdíj törvények változásával szerencsére kaptunk még további hat és fél év gondolkodási időt arra, hogy eldöntsük szeretnénk-e ilyen nyugdíjas éveket. Tiszafüred, nekünk még álom marad.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
kritika Bemutatjuk Önnek: halászlé Tinder
A szabály egyszerű! Ha falná amit lát, húzza jobbra, ha nem szívesen enné meg, balra vele. Jól...
kritika Általános halászlé körkép és tapasztalat
Végére ért a cikksorozatunk, és aki velünk tartott, abban azért csak kialakult egy kép, hogy...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina