Krakkó és környéke 5nap-friss információk,hasznos tippek,ötletek

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2012. aug. 08.  - 2012. aug. 12. (4 nap)

5 hozzászólás I 97 957 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. szept. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nulladikvaltozat Beszámolója
Krakkó és környéke (Zakopane,Auschwitz, Wieliczka) 5 nap – friss információk, hasznos tippek, ötletek

Kedves Krakkóba készülő felfedező társaim!

Régóta terveztem ezt az utazást, sok reményt fűztem hozzá, de a valóság minden képzeletemet túlszárnyalta: mesés tájak, középkori épületek, történelmi hangulat, finom ételek, vendégszeretet. Legalább egyszer látni kell, ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani saját tapasztalataim alapján. (Minden belépő egy főre értendő és 70 Ft-os árfolyammal számoltam, hogy nektek ne kelljen állandóan fejben.) Az unalmasabb részeknél ugorjatok, de mindent megpróbáltam összedni, hogy az is kedvet kapjon és útmutatást találjon, aki soha nem járt azon a vidéken.

Előkészület: szerintem nagyon fontos h az ember már nagyjából itthon felkészüljön a látnivalókból, programokból, fontos h rendelkezzen egy hozzávetőleges útitervvel, ami természetesen a körülmények függvényében változhat. Ehhez szükséges egy jó térkép. Hiába van már szinte minden telefonban GPS , ez a kirándulás most is bebizonyította számomra h mindkettő elengedhetetlen. Kerestem Pesten Lengyelország térképet, de még a Libriben sem volt – mint kiderült jobb is. Aki Dél – Lengyelországban barangol annak regionális térképre van szüksége, a térség neve: MALOPOLSKIE, de ez csak kint kapható utcai árusoknál, könyvesboltban, ott viszont minden sarkon, kb 12 zloty (PLN) ~ 840Ft.

Útikönyv: egy szuperjó könyvet ajánlok figyelmetekbe: Farkas Zoltán – Krakkó, Galícia és a Tátra 2008-as, a Kelet.Nyugat kiadó gondozásában jelent meg. Szerintem a legjobb a jelenleg piacon lévő 5-6 könyv közül, kifejezetten a Dél – Lengyelországba utazóknak. Gyakorlatilag tankönyvként lehet használni, informatív, friss, praktikus, és igen részletes, tele térképpel, szállás és étterem ajánlóval, történelmi magyarázatokal (mindenhol kiemelve a magyar vonatkozásokat), legendákkal, mindent megtaláltok benne, mindent.

Utazás: autóval a legpraktikusabb, viszonylag nincs messze, mi Somoskőújfalunál (Rimaszombat, Tisovec, Poprad útvonal) léptük át a határt, onnan még Krakkó 286 km ~ 5-6 óra, Zakopane 203 km. Fizetős autópályával nem kell számolni sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, viszont aki Pestről indul, annak vigyáznia kell h a Zólyom és Besztercebánya közti 10 km-es fizetős szakaszra rá ne tévedjen, mert tutira megbüntetik. Az utak viszonylag jók, a benzin hasonló árban van. Amúgy a lengyelek nyugodtan, kulturáltan és fegyelmezetten vezetnek, nincs anyázás, ledudálás.

Pénz: mindenképpen itthon váltsatok és ne bankban, hanem utcai pénzváltóban ahol kedvezőbb az árfolyam mindig. Jelenleg átlagban 70 Ft , érdekességképp megnéztem - ehhez képest Zakopane főutcáján 145 ért váltották a forintot. Kell a zloty, mert kisebb helyen nem tudsz kártyával fizetni. Pénzkiadó automaták sok helyen vannak, de gondolom a tranzakciós díj miatt nem éri meg, ezt nem próbáltuk.

Szállás: mindenkinek azt javaslom, h lengyel utazási iroda segítségével foglaljon szállást egyrészt mert van személyes kapcsolatuk a konkrét panzióval, másrészt így olcsóbb. Ajánlom a Jó napot Krakkó!-t, www.jonapotkrakko.hu, Bp, Szondi u. 30. Gyorsak, korrektek és még EUB utasbiztosítást is lehet náluk kötni (5 nap, 2 fő – 4700Ft), nem utolsó sorban ellátnak pár belváros térképpel és jótanáccsal (átutalással, vagy az irodában készpénzzel tudtok fizetni) . Idegenforgalmi adót a helyszínen kell megfizetni 1.60 PLN ~ 112 Ft/nap/fő.
Zakopaneban a Regionális panzióban töltöttünk 1 éjszakát, igazi gorál faházban www.zol.pl/noclegi/?action=obiekt&id=1203&foto=tak , a képek magukért beszélnek, nagyon klassz volt, kb 12 000ért kettőnknek reggelivel, a szoba minden része fából készült mestermű. Aztán 3 éjszakát töltöttünk Krakkóban a Dom Pod Tujamiban www.tuje.krakow.pl/hu_onas.html , ez a panzió is egy családi vállalkozás, igaz szerényebb de hihetetlenül kedves vendéglátókkal , Beata és a férje aki nem mellesleg taxisofőr mindenben a segítségünkre volt és még egy szuper belváros térképet is kaptunk. Ez utóbbi panzió előnye az árán kívül (11 980Ft reggelivel) a fekvése, közvetlenül a Zakopaneből jövő bevezető út mellett található nem kell csalinkázni Krakkóban, viszont egy villamossal bent van az ember a belvárosban. Zárt parkoló tartozott mindkettőhöz, fizetni nem kellett érte plusszban.

Krakkó Pass: Csak azoknak éri meg, akik kifejezetten sok múzeumot akarnak meglátogatni. Kétnapos 60 PLN ~ 4200Ft, háromnapos 75 PLN ~ 5250 Ft. A tömegközlekedés ingyenes vele, viszont Krakkó pont az a város, h gyalog bejárod mert minden egy helyen van, nem olyan nagy a kiterjedése mint mondjuk Rómának v Prágának. Valamint igaz h 26 múzeumba ingyen bemehetsz, de pont a legfőbb látványosságokra (amik egyben a legdrágábbak is) nem vonatkozik mint a Wawel, Katedrális és a Collegium Maius.

Tömegközlekedés. Aki a Pod Tujamiban száll meg, jó ha tudja, a belvárosba a 8-as és a 19-es villamosokkal lehet bejutni a Solway megállótól (ez a háztól 100 m-re van) és 9 megálló a Wawel. Gyönyörű, tiszta villamosok 15 – 20 percenként járnak. Jegyet trafikban érdemes venni (bár lehet a vezetőnél de drágábban, és lehet az újabb villamosokon és a megállókban lévő automatából is de az bonyolultabb.) Egy vonaljegy 3.20 PLN ~ 224 Ft. Reggel bemész, este visszajössz , nem éri meg napijegyet venni. Ellenőrt nem láttunk, de minden lengyel vesz jegyet és érvényesíti is! A villamoson modern kijelzőrendszer mutatja a megállókat, egy firkát, ülésrenyomott rágót, bicskával farigcsált üvegtartógumit nem láttunk – van hová fejlődnünk.

Kaja: Nagyon sok élelmiszerüzlet van és még a kis falvakban is nagy a választék pl füstölthalas pult is volt egy helyen. Az árak hasonlóak. A Pod Tujami mellett is van egy nagy. Amit feltétlenül meg kell kóstolnod: Zakopaneban az OSCYPEK, ez a gorál juhsajt, 8 – 12 PLN ~ 560 – 840 Ft egy kb 20 dkg-os darab, amilyen finom olyan laktató, elvoltunk vele ketten pár óráig, utcán árulják mindenhol. Vegyetek KROWKA-t , azaz igazi tejkaramellát – gyerekkorom lengyelpiacos íze -, mindenhol kapni boltokban és a főtéren is, kimérve adják és rengeteg ízben pl: rum, mák, kávé.... Ettünk lengyel krémest KREMOWKA – hát ez tényleg a krémes állag és az édes íz non plus ultrája – más mint a hazai, aki nem édesszájú ne is kísérletezzen vele 

Vendéglátás: Zakopaneban a sétálóutca elején található a Pstrag Górski, aki szereti a pisztrángot kötelező, mi nem mentünk be mert pont ettünk előtte de átolvastam az étlapot, a legkülönfélébb módokon készítik el és 10 dkg 5 PLN ~ 350 Ft- tól kezdődik elkészítéstől függően, csodás étteremben, patakparton. Lengyel specialitás a ZUREK (füstölt kolbászos krumplileves) ezt épp Nedecben a Kasztel vendéglőben ettük. Érdekesség, h nagyon sok étteremnek látszó vendéglátóegység önkiszolgáló, pl itt is odamentünk a pulthoz rendeltünk, fizettünk és a tányért is visszavittük. Krakkóban egy szuper hely a Bar Grodzki (ul. Grodzka 47), főutcán igazi lengyel kifőzde. Teszteltünk pár finom specialitást: a PLACKI ZIEMNIACZANE, ez tócsni gombás szósszzal, de nem tocsog az olajban, illetve ettünk hússal töltött PIROGot (olyan mint a ravioli), és BIGOSt (savanyú káposztás - füstölthúsos) valamint mindenhez különféle színű répa és káposztasalátát ahogy a lengyelek.Meglátásom szerint az ételek finomak csak az adagok lehetnének nagyobbak, de mindenhol ezt tapasztaltam. Utcán kóstoltuk a krakkói perecet de ezt ne forszírozzuk. Legolcsóbb kajálási lehetőség a tejbár, sok van Karakkóban , te szedsz egy papírtányérra, bármit, akár palacsintával sült kolbászt és a pénztárnál lemérik. 10 dkg - 3PLN ~ 210 Ft. Kulturált, viszont a wc koedukált. Ketten 1400 Ft-ból jóllaktunk meleg étellel.

Posta: sok helyen van, de jó, ha tudjátok az egyetlen 0-24es a körzetben a krakkói főpályaudvar mellett az ul. Lubicz-on található és főműsoidőn kívül nem a főbejáraton hanem oldalt kell bemenni. Magyarországra 3 PLN ~ 210 Ft és 3-4 nap alatt ideért. A képeslapok 1 – 1.50 PLN ~ 70 – 105 Ft között mozog általában.

Ajándék: a hűtőmágnesek nagy választékban kaphatók a látványosságoknál, legnagyobb választékban a Posztócsarnokban 5 PLN ~ 350 Ft-tól kezdődően. A Posztócsarnokban egyébként nagyon sok használhatatlan, ámbár drága holmi van, amik tényleg szépek azok a borostyánkő és ezüst ékszerek de olyan 30 000Ft egy ilyen lánc medállal. Mi inkább édességet hoztunk a panzió mellett lévő szupermarketből: lengyel csokimárka a Wawel! mi is lehetne más, de hoztunk krowkat és füstölt sajtot is. Véleményem szerint a legjobb szuvenírárusok a Wawelben vannak, azon belül is az, amelyik egy boltív alatt található mielőtt belépnél a királyi palota belső udvarára. Ha gyerekeknek szeretnétek valamit akkor menjetek a főpályaudvarnál lévő plázába, Galeria Krakowska – itt sikerült is beszerezni a fiamnak egy Warsawa kisautót, a lányomnak meg egy lengyel babát.

Öltözködés: megdöbbentő volt számomra , h augusztus derekán milyen hűvös van Krakkóban, szemerkélt is az eső mindkét nap és abból ítélve h minden sarkon lehetett kapni esernyőt és esőkabátot nem lehetett ritka, azóta is nézem a webcam-et és hasonló a helyzet. Zakopane-re pedig mindez hatványozottan igaz. Hegyvidéki éghajlat nem vitás, szóval a trikók, topok, kisszoknyák felejtősek, viszont ha még felmentek egy 2000-es csúcsra is akkor melegítőfelső, sapka, széldzseki és kesztyű is elkél ha fázós vagy. Én egyáltalán nem, de lefagyott a kezem és fáztam melegítőfelsőben. Esőköpenyt mindenképp vigyetek!!

Kihagyhatatlan látnivalók útvonalunk tükrében:
1. nap: utazás Zakopaneba, Kasprowy Wierch, este főutca
2. nap: séta a főutcán, Tátra múzeum és gorál faházak, Nedec vára, Debno , megérkezés Krakkóba
3. Auschwitz, Wielicka
4. Krakkó- Wawel és a Collegium Maius
5. Krakkó óváros, utazás haza

Zakopane:
1. Kasprowy Wierch(1959 m). Izgalmas lanovkázás, (út felénél át kell szállni egy másikba), séta a hegygerincen. Retúrjegy ára: 49 PLN ~ 3430 Ft ,ha van időd és gyalog sétálsz le (3,5 óra kb) akkor 39 PLN ~ 2730 Ft. Retúrjegy esetén fent csak 1 óra 40 percet tartózkodhatsz különben kockáztatod h rá kell fizetned a visszaútra. Nem kell megijedni a hosszú sortól,csak egy órát álltunk pedig lent volt az útnál a vége. (07 – 19-ig) Ne ijedjetek meg ha felérve az orrotokig sem láttok, percenként változnak a látási viszonyok! És öltözzetek fel rendesen!
2. Krupowki sétálóutca
3. Régi templom a Koscielisca elején a mellette lévő kőkápolnával (legrégibb épület a településen) és a műemlék temetővel – nagyon érdekes.
4. Tátra Múzeum a főutcán, Krupowki 10., belépő 7 PLN ~ 490 Ft, angol feliratot ne is keressetek, de érdemes átfutni a kiállítást.

Nem volt rá időnk, de kötelező:
5. Gubalowka- hegy, siklóval lehet felmenni , csak oda 12 PLN ~ 840 Ft lesétálás kb 30 perc, retúr 17 PLN ~ 1190 Ft, lélegzetelállító panoráma a Tátrára.
6. Jaszczurówkai kápolna – ez már a település külső részén található, egy nagy kanyarban
7. Moksim Oku a tengerszemmel és a többi kirándulóútvonal
8. Chocholów – ez egy gorál skanzenfalu Zakopanetől 10 km-re

Zakopnetől Keletre:
1. Nedec vára – itt van egy kiállítás de (mivel a teljes berendezés a II. vh-ban elpusztult) ide nem mentünk be, inkább megkerültük a víztározót és szemből Czortsztynból csodáltuk a legészakibb magyar várat, találtunk egy játszóteret a tó partján ahol ingyen lehet parkolni és fürödni Czortsztyn szélén, büfésorral.
2. Debno fatemplom – az egyetlen UNESCO védelem alatt álló fatemplom a környéken, mindenképp érdemes betérni, mi is épp egy spanyol csoporthoz csatlakoztunk, pedig már nyitvatartási időn jóval túl voltunk.
Készültünk rá, de nem volt időnk a Czortsztyn-i heverészés miatt, pedig lazán belefért volna a napba ez az attrakció:
3. Dunajeci tutajozás – gorál népviseletbe öltözött tutajosokkal, 10 fős tutajokon, 18 km, 2 óra 15 perc menetidővel. Kiindulópont Katyban található, végállomás Szczawnicaban (általában itt hagyják a parkolóban a kocsit , busszal elmennek az indulásra és lecsorognak a Dunajecen, 46 PLN ~ 3220 Ft, www.flisacy.com.pl , (máj. –aug. 8.30 – 17; szept. 8.30 – 16)
4. kirándulás a Pieninekben a Trzy Korony csúcsára: na erre, mármint a nemzeti parkokban (akár a Pieninekben, akár a Tátra vidékén) való kirándulásra tényleg visszamennék egy hétre, rengeteg különböző nehézségű túraútvonal van és ehhez minden sarkon árulnak térképeket.

Krakkó környékén:
Auschwitz (Oswiecim) : Krakkótól 69 km a 44-es úton, durván 1 óra 10 perc az út, a látnivaló két részből áll az első az auschwitzi tábor (ahol az arbeit macht frei felirat látható) , bár a belépés egyéni turistáknak ingyenes áprilistól októberig hivatalosan 10 órától nekik is csoporthoz kell kapcsolódi, ami azt jelenti h a kötelező fejhallgatóval 45 PLN ~ 3150 Ft, de ez angol vagy német idegenvezetést jelent, magyarra csak előzetes beljelentés alapján van lehetőség csoportoknak – tehát nagy mázli kell h egyéni látogatóként csatlakozni tudj egy ilyenhez, én azt javaslom ha nem kértek idegenvezetést érjetek oda legkésőbb 9.30 – 9.45re!!! és a bejáratnál vegyetek egy magyar nyelvű brossúrát kb 5 PLN ~ 350Ft-ért (júl. – aug. 8-19, minden nap). Ez a rész múzeum jellegű (a némely barakkokban projektorok vannak) ezért van kötelező ruhatár az alagsorban (ahol a wc-t is találjátok) mielőtt belépsz (kb 2 PLN ~ 140 Ft). Bár az infópultban elvileg beszéltek angolul, sokat ne várjatok tőlük, viszont roppant kedvesek! Másik rész Birkenau (ahova a vonatok érkeztek a transzporttal). Ez kb 3 km-re található Auschwitztól, mi kocsival mentünk (amúgy mindkét parkoló kb óránként 2 PLN ~ 140 Ft) de folytonos buszközlekedés van a két objektum között. Birkenauba teljesen ingyenes a belépés mindig! Olyan 4- 5 órát rá kell szánni, elég morbid, de ha megéhezel Auswitzban a fogadó épület külső részén, a buszmegállónál van egy önkiszolgáló, szerintem finom volt a kaja.

Wielicka: csak csoportosan lehet bemenni és magyar nyelvű idegenvezetés nincs. Az angol 73 PLN ~ 5110 Ft (mi belehallgattunk egy ilyenbe, mert mögöttünk jöttek, de ugyanazt mondja el ami a tájékoztatóban van szinte szóról szóra) , mi a lengyelt választottuk 52 PLN ~ 3640 Ft és vettünk egy magyar tájékoztatót 12 PLN ~ 840 Ft –ért. Számomra az egyik legnagyobb élmény volt az 5 nap során! Ezt tényleg ne hagyjátok ki. Abszolút nem értettünk semmit a lengyel előadásból de olyan hévvel és kedvvel mondta mindkét vezető h nem lehetett nem figyelni, látszott h örömmel végzi a munkáját. A föld mélyén szuper vendéglő található, próbáljátok ki! Vagy inkább ne!!! Mert a belépő tulajdonképp két útvonal bejárását tartalmazza, az egyiknek a vége az étterem, mi már csak otthon kaptunk észbe h onnan indul a következő csoport ami csak 10 fős és bánytechnikai jellegű – szerintem . Roppantul érdekelt volna az is de nem tudván róla, helyette egy jót vacsoráztunk. Parkolás, ha van hely akkor a sóbánya kerítésén belüli parkolót válasszátok, mi lejjebb álltunk meg és mire este 8-9re visszaértünk már szinte csak a mi autónk állt a nagy, amúgy fizetős parkolóban. A sor elég hosszú, készüljetek fel, kb 1-1.5 órát álltunk (de ezalatt ettünk szenyót és elolvastuk mit is fogunk látni). Megéri!

ha van több időnk, nem hagytam volna ki :
- Auschwitzből visszajövet kis kitérővel: Wadowicet – II. János Pál szülővárosát és Kalwaria Zebrzydowska-t, az Unesco védelem alatt álló zarándokhelyet.
- Ojcówi nemzeti parkot, Krakkótól csak 30 km-re Ény-ra
- Czestochowa- pálos (egyetlen magyarországi eredetű szerzetesrend) kolostort, a lengyel katolicizmus legfontosabb központját – na ez messze van Krakkótól 130 km Ény-ra


Krakkó
Wawel: a vár, Figyelem!!!! ha az a kérdés h a várral vagy az óvárossal kezdjétek a napot akkor egyértelmű h a várral, ugyanis ELFOGYNAK A JEGYEK. Több kiállítás és látnivaló van a váron belül, de a három legfontosabb, limitált. A pénztár mellett álló táblán lehet látni az aktuális állást, mi olyan 1-re értünk oda, és két fontosról lemaradtunk. Pénztár trükk! Létezik egy a főbejáratnál km-es sorokkal és van egy bent a várfalon belül, hátul, ahol van a wc-étterem-ajándékbolt épület, szerintem erről senki nem tud. Az sem megoldás h egy embert felküldünk reggel jegyért, ugyanis máris a legközelebbi csoport időpontját nyomtatják rá a jegyre...

Legérdekesebb kiállítások a várban:
Királyi fogadótermek 18 PLN ~ 1260 Ft
Királyi magánlakosztályok 25 PLN ~ 1750 Ft
Királyi kincstár és fegyvertár 18 PLN ~ 1260Ft
A katedrálisba ingyen be lehet menni de a belőle nyíló királyi kriptákba (itt van eltemetve Bárhory István is) , a Zsigmond toronyba (ahol Lengyelország egyik legnagyobb harangja - 11 t - található) és az Érseki Múzeumba jegyet kell venni, külön pénztárban, ami a katedrális kijáratával szemközti épületben található. 12 PLN ~ 840 Ft.
Mi ezenkívül felmásztunk még a Sandomierska toronyba is 6 PLN ~ 420 Ft, szép a kilátás a Visztulára.

Óváros fontossági sorrendben:
1. Alapvetően az a meglátásom, ha lehet ezt időzítsük vasárnapra, egyrészt a templomokba mise alatt bárki bemehet ingyen, de leginkább mert sokkal autentikusabb látva szertartást. Amúgy a legfőbb látványosság a Mária templom a szárnyas főoltárával tényleg szenzációs (6 PLN ~ 420Ft).
2. Collegium Maius – évszázadokon át a Jagelló Egyetem központja volt, 12 PLN ~ 840Ft, változó nyitvatartással h, sz, p: 10-14.20, k,cs:10-17.20, szo:10-13.20, na pont ez az amit nem lehet vasárnap látni, de ezt igazán érdemes pl itt található az első olyan földgömb ami már ábrázolta Amerikát, 18 évvel a felfedezése után, Kopernikusz eredeti műszerei....
3. Czartorsky Múzeum – nagyon sajnáltam, de épp be volt zárva átépítés miatt, pedig ez Krakkó legnagyobb műkincsgyűjteménye.
4. Borbála templom – belső falán egy márványtáblával ahol Balatonboglárnak mondanak köszönetet....
5. Szent Adalbert templom a tér sarkában, alatta érdekes kiállítás
6. Posztócsarnok a sok csecsebecsével és a legendás mennyezetről függő tőrrel.
7. A főtér házai (egyikben lakott Balassi, másik a Wesselényieké volt, a legrégibb étterem és a legrégibb épület Krakkóban..)
8. Régi városháza épülete – 5 PLN ~ 350 Ft, 55 cm-rel odébb van a teteje mint az alja, amúgy kicsit csalódás volt mert a tetején nem lehet kilátni igazán v kimenni és egy szerverszoba van....
Érdemes csak úgy sétálgatni a Grodzkán, megnézni a Barbakánt, a Florienska kaput és a Szent Péter és Pál templomban megnézni a Foucault ingát csütörtökönként 10, 11 és 12 órakor.

Csináltam egy hangulatfilmet (igaz elsősorban magunknak emlékként, de) nézzétek meg, hátha kedvet kaptok ti is:
www.youtube.com/watch?v=phZQCFQe-b0

Jó utat! Do widzenia!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
nulladikvaltozat - 2012.09.04. 09:57

ZONZON észrevétele annyiban igaz , hogy ha idegennyelvű vezetést választasz akkor tényleg a kinti kis épületben tudod megvenni a jegyet és utána egy másik sorban várod hogy lejuss, viszont ha a lengyelt válsztod akkor előbb beállsz a főbejárathoz közelebbi hosszú sorba , vársz sokat és csak bent, a főépület belsejében, közvetlenül a lejárat mellett lévő kasszáknál lehet megvenni a lengyel jegyet.

ZONZON - 2012.09.03. 14:38

Arra érdemes figyelni, hogy a sóbányánál egy külön sorban először megveszed a belépőt, aztán beállsz egy másik (a vezetés nyelveszerinti) sorba.Itt eléggé hiányoltam az útbaigazítást. A túra befejezése után még 20-25 percig tartott, mire a liftnél sorra kerültünk, valakiknek nyomasztó volt a lenti várakozás.Nem muszáj fizetős parkolóba menni 5-6 percnyi séta távolságban szabályosan, ingyen parkoltunk egy kis utcában. Maga a sóbánya páralan élmény, sok magyar vonatkozással

nulladikvaltozat - 2012.08.31. 08:02

Köszi szépen, igyekszem a képeket is feltenni!

Mikeve - 2012.08.30. 21:59

Ja és persze 10 pont!

Mikeve - 2012.08.30. 21:58

Nagyon jó kis beszámoló, és külön öröm számomra, hogy épp most tervezek az októberi 4 napos hétvégére egy krakkói-zakopanei kirándulást, így nagyon sok információt kaptam tőled. A hab a tortán már csak az lenne, ha képeket is raknál föl! Gratula!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo