Krakkó és környéke 5nap-friss információk,hasznos tippek,ötletek

Lengyelország Krakkó

Ott-tartózkodás ideje: 2012. aug. 08.  - 2012. aug. 12. (4 nap)

5 hozzászólás I 67 591 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. szept. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nulladikvaltozat Beszámolója
Krakkó és környéke (Zakopane,Auschwitz, Wieliczka) 5 nap – friss információk, hasznos tippek, ötletek

Kedves Krakkóba készülő felfedező társaim!

Régóta terveztem ezt az utazást, sok reményt fűztem hozzá, de a valóság minden képzeletemet túlszárnyalta: mesés tájak, középkori épületek, történelmi hangulat, finom ételek, vendégszeretet. Legalább egyszer látni kell, ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani saját tapasztalataim alapján. (Minden belépő egy főre értendő és 70 Ft-os árfolyammal számoltam, hogy nektek ne kelljen állandóan fejben.) Az unalmasabb részeknél ugorjatok, de mindent megpróbáltam összedni, hogy az is kedvet kapjon és útmutatást találjon, aki soha nem járt azon a vidéken.

Előkészület: szerintem nagyon fontos h az ember már nagyjából itthon felkészüljön a látnivalókból, programokból, fontos h rendelkezzen egy hozzávetőleges útitervvel, ami természetesen a körülmények függvényében változhat. Ehhez szükséges egy jó térkép. Hiába van már szinte minden telefonban GPS , ez a kirándulás most is bebizonyította számomra h mindkettő elengedhetetlen. Kerestem Pesten Lengyelország térképet, de még a Libriben sem volt – mint kiderült jobb is. Aki Dél – Lengyelországban barangol annak regionális térképre van szüksége, a térség neve: MALOPOLSKIE, de ez csak kint kapható utcai árusoknál, könyvesboltban, ott viszont minden sarkon, kb 12 zloty (PLN) ~ 840Ft.

Útikönyv: egy szuperjó könyvet ajánlok figyelmetekbe: Farkas Zoltán – Krakkó, Galícia és a Tátra 2008-as, a Kelet.Nyugat kiadó gondozásában jelent meg. Szerintem a legjobb a jelenleg piacon lévő 5-6 könyv közül, kifejezetten a Dél – Lengyelországba utazóknak. Gyakorlatilag tankönyvként lehet használni, informatív, friss, praktikus, és igen részletes, tele térképpel, szállás és étterem ajánlóval, történelmi magyarázatokal (mindenhol kiemelve a magyar vonatkozásokat), legendákkal, mindent megtaláltok benne, mindent.

Utazás: autóval a legpraktikusabb, viszonylag nincs messze, mi Somoskőújfalunál (Rimaszombat, Tisovec, Poprad útvonal) léptük át a határt, onnan még Krakkó 286 km ~ 5-6 óra, Zakopane 203 km. Fizetős autópályával nem kell számolni sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, viszont aki Pestről indul, annak vigyáznia kell h a Zólyom és Besztercebánya közti 10 km-es fizetős szakaszra rá ne tévedjen, mert tutira megbüntetik. Az utak viszonylag jók, a benzin hasonló árban van. Amúgy a lengyelek nyugodtan, kulturáltan és fegyelmezetten vezetnek, nincs anyázás, ledudálás.

Pénz: mindenképpen itthon váltsatok és ne bankban, hanem utcai pénzváltóban ahol kedvezőbb az árfolyam mindig. Jelenleg átlagban 70 Ft , érdekességképp megnéztem - ehhez képest Zakopane főutcáján 145 ért váltották a forintot. Kell a zloty, mert kisebb helyen nem tudsz kártyával fizetni. Pénzkiadó automaták sok helyen vannak, de gondolom a tranzakciós díj miatt nem éri meg, ezt nem próbáltuk.

Szállás: mindenkinek azt javaslom, h lengyel utazási iroda segítségével foglaljon szállást egyrészt mert van személyes kapcsolatuk a konkrét panzióval, másrészt így olcsóbb. Ajánlom a Jó napot Krakkó!-t, www.jonapotkrakko.hu, Bp, Szondi u. 30. Gyorsak, korrektek és még EUB utasbiztosítást is lehet náluk kötni (5 nap, 2 fő – 4700Ft), nem utolsó sorban ellátnak pár belváros térképpel és jótanáccsal (átutalással, vagy az irodában készpénzzel tudtok fizetni) . Idegenforgalmi adót a helyszínen kell megfizetni 1.60 PLN ~ 112 Ft/nap/fő.
Zakopaneban a Regionális panzióban töltöttünk 1 éjszakát, igazi gorál faházban www.zol.pl/noclegi/?action=obiekt&id=1203&foto=tak , a képek magukért beszélnek, nagyon klassz volt, kb 12 000ért kettőnknek reggelivel, a szoba minden része fából készült mestermű. Aztán 3 éjszakát töltöttünk Krakkóban a Dom Pod Tujamiban www.tuje.krakow.pl/hu_onas.html , ez a panzió is egy családi vállalkozás, igaz szerényebb de hihetetlenül kedves vendéglátókkal , Beata és a férje aki nem mellesleg taxisofőr mindenben a segítségünkre volt és még egy szuper belváros térképet is kaptunk. Ez utóbbi panzió előnye az árán kívül (11 980Ft reggelivel) a fekvése, közvetlenül a Zakopaneből jövő bevezető út mellett található nem kell csalinkázni Krakkóban, viszont egy villamossal bent van az ember a belvárosban. Zárt parkoló tartozott mindkettőhöz, fizetni nem kellett érte plusszban.

Krakkó Pass: Csak azoknak éri meg, akik kifejezetten sok múzeumot akarnak meglátogatni. Kétnapos 60 PLN ~ 4200Ft, háromnapos 75 PLN ~ 5250 Ft. A tömegközlekedés ingyenes vele, viszont Krakkó pont az a város, h gyalog bejárod mert minden egy helyen van, nem olyan nagy a kiterjedése mint mondjuk Rómának v Prágának. Valamint igaz h 26 múzeumba ingyen bemehetsz, de pont a legfőbb látványosságokra (amik egyben a legdrágábbak is) nem vonatkozik mint a Wawel, Katedrális és a Collegium Maius.

Tömegközlekedés. Aki a Pod Tujamiban száll meg, jó ha tudja, a belvárosba a 8-as és a 19-es villamosokkal lehet bejutni a Solway megállótól (ez a háztól 100 m-re van) és 9 megálló a Wawel. Gyönyörű, tiszta villamosok 15 – 20 percenként járnak. Jegyet trafikban érdemes venni (bár lehet a vezetőnél de drágábban, és lehet az újabb villamosokon és a megállókban lévő automatából is de az bonyolultabb.) Egy vonaljegy 3.20 PLN ~ 224 Ft. Reggel bemész, este visszajössz , nem éri meg napijegyet venni. Ellenőrt nem láttunk, de minden lengyel vesz jegyet és érvényesíti is! A villamoson modern kijelzőrendszer mutatja a megállókat, egy firkát, ülésrenyomott rágót, bicskával farigcsált üvegtartógumit nem láttunk – van hová fejlődnünk.

Kaja: Nagyon sok élelmiszerüzlet van és még a kis falvakban is nagy a választék pl füstölthalas pult is volt egy helyen. Az árak hasonlóak. A Pod Tujami mellett is van egy nagy. Amit feltétlenül meg kell kóstolnod: Zakopaneban az OSCYPEK, ez a gorál juhsajt, 8 – 12 PLN ~ 560 – 840 Ft egy kb 20 dkg-os darab, amilyen finom olyan laktató, elvoltunk vele ketten pár óráig, utcán árulják mindenhol. Vegyetek KROWKA-t , azaz igazi tejkaramellát – gyerekkorom lengyelpiacos íze -, mindenhol kapni boltokban és a főtéren is, kimérve adják és rengeteg ízben pl: rum, mák, kávé.... Ettünk lengyel krémest KREMOWKA – hát ez tényleg a krémes állag és az édes íz non plus ultrája – más mint a hazai, aki nem édesszájú ne is kísérletezzen vele 

Vendéglátás: Zakopaneban a sétálóutca elején található a Pstrag Górski, aki szereti a pisztrángot kötelező, mi nem mentünk be mert pont ettünk előtte de átolvastam az étlapot, a legkülönfélébb módokon készítik el és 10 dkg 5 PLN ~ 350 Ft- tól kezdődik elkészítéstől függően, csodás étteremben, patakparton. Lengyel specialitás a ZUREK (füstölt kolbászos krumplileves) ezt épp Nedecben a Kasztel vendéglőben ettük. Érdekesség, h nagyon sok étteremnek látszó vendéglátóegység önkiszolgáló, pl itt is odamentünk a pulthoz rendeltünk, fizettünk és a tányért is visszavittük. Krakkóban egy szuper hely a Bar Grodzki (ul. Grodzka 47), főutcán igazi lengyel kifőzde. Teszteltünk pár finom specialitást: a PLACKI ZIEMNIACZANE, ez tócsni gombás szósszzal, de nem tocsog az olajban, illetve ettünk hússal töltött PIROGot (olyan mint a ravioli), és BIGOSt (savanyú káposztás - füstölthúsos) valamint mindenhez különféle színű répa és káposztasalátát ahogy a lengyelek.Meglátásom szerint az ételek finomak csak az adagok lehetnének nagyobbak, de mindenhol ezt tapasztaltam. Utcán kóstoltuk a krakkói perecet de ezt ne forszírozzuk. Legolcsóbb kajálási lehetőség a tejbár, sok van Karakkóban , te szedsz egy papírtányérra, bármit, akár palacsintával sült kolbászt és a pénztárnál lemérik. 10 dkg - 3PLN ~ 210 Ft. Kulturált, viszont a wc koedukált. Ketten 1400 Ft-ból jóllaktunk meleg étellel.

Posta: sok helyen van, de jó, ha tudjátok az egyetlen 0-24es a körzetben a krakkói főpályaudvar mellett az ul. Lubicz-on található és főműsoidőn kívül nem a főbejáraton hanem oldalt kell bemenni. Magyarországra 3 PLN ~ 210 Ft és 3-4 nap alatt ideért. A képeslapok 1 – 1.50 PLN ~ 70 – 105 Ft között mozog általában.

Ajándék: a hűtőmágnesek nagy választékban kaphatók a látványosságoknál, legnagyobb választékban a Posztócsarnokban 5 PLN ~ 350 Ft-tól kezdődően. A Posztócsarnokban egyébként nagyon sok használhatatlan, ámbár drága holmi van, amik tényleg szépek azok a borostyánkő és ezüst ékszerek de olyan 30 000Ft egy ilyen lánc medállal. Mi inkább édességet hoztunk a panzió mellett lévő szupermarketből: lengyel csokimárka a Wawel! mi is lehetne más, de hoztunk krowkat és füstölt sajtot is. Véleményem szerint a legjobb szuvenírárusok a Wawelben vannak, azon belül is az, amelyik egy boltív alatt található mielőtt belépnél a királyi palota belső udvarára. Ha gyerekeknek szeretnétek valamit akkor menjetek a főpályaudvarnál lévő plázába, Galeria Krakowska – itt sikerült is beszerezni a fiamnak egy Warsawa kisautót, a lányomnak meg egy lengyel babát.

Öltözködés: megdöbbentő volt számomra , h augusztus derekán milyen hűvös van Krakkóban, szemerkélt is az eső mindkét nap és abból ítélve h minden sarkon lehetett kapni esernyőt és esőkabátot nem lehetett ritka, azóta is nézem a webcam-et és hasonló a helyzet. Zakopane-re pedig mindez hatványozottan igaz. Hegyvidéki éghajlat nem vitás, szóval a trikók, topok, kisszoknyák felejtősek, viszont ha még felmentek egy 2000-es csúcsra is akkor melegítőfelső, sapka, széldzseki és kesztyű is elkél ha fázós vagy. Én egyáltalán nem, de lefagyott a kezem és fáztam melegítőfelsőben. Esőköpenyt mindenképp vigyetek!!

Kihagyhatatlan látnivalók útvonalunk tükrében:
1. nap: utazás Zakopaneba, Kasprowy Wierch, este főutca
2. nap: séta a főutcán, Tátra múzeum és gorál faházak, Nedec vára, Debno , megérkezés Krakkóba
3. Auschwitz, Wielicka
4. Krakkó- Wawel és a Collegium Maius
5. Krakkó óváros, utazás haza

Zakopane:
1. Kasprowy Wierch(1959 m). Izgalmas lanovkázás, (út felénél át kell szállni egy másikba), séta a hegygerincen. Retúrjegy ára: 49 PLN ~ 3430 Ft ,ha van időd és gyalog sétálsz le (3,5 óra kb) akkor 39 PLN ~ 2730 Ft. Retúrjegy esetén fent csak 1 óra 40 percet tartózkodhatsz különben kockáztatod h rá kell fizetned a visszaútra. Nem kell megijedni a hosszú sortól,csak egy órát álltunk pedig lent volt az útnál a vége. (07 – 19-ig) Ne ijedjetek meg ha felérve az orrotokig sem láttok, percenként változnak a látási viszonyok! És öltözzetek fel rendesen!
2. Krupowki sétálóutca
3. Régi templom a Koscielisca elején a mellette lévő kőkápolnával (legrégibb épület a településen) és a műemlék temetővel – nagyon érdekes.
4. Tátra Múzeum a főutcán, Krupowki 10., belépő 7 PLN ~ 490 Ft, angol feliratot ne is keressetek, de érdemes átfutni a kiállítást.

Nem volt rá időnk, de kötelező:
5. Gubalowka- hegy, siklóval lehet felmenni , csak oda 12 PLN ~ 840 Ft lesétálás kb 30 perc, retúr 17 PLN ~ 1190 Ft, lélegzetelállító panoráma a Tátrára.
6. Jaszczurówkai kápolna – ez már a település külső részén található, egy nagy kanyarban
7. Moksim Oku a tengerszemmel és a többi kirándulóútvonal
8. Chocholów – ez egy gorál skanzenfalu Zakopanetől 10 km-re

Zakopnetől Keletre:
1. Nedec vára – itt van egy kiállítás de (mivel a teljes berendezés a II. vh-ban elpusztult) ide nem mentünk be, inkább megkerültük a víztározót és szemből Czortsztynból csodáltuk a legészakibb magyar várat, találtunk egy játszóteret a tó partján ahol ingyen lehet parkolni és fürödni Czortsztyn szélén, büfésorral.
2. Debno fatemplom – az egyetlen UNESCO védelem alatt álló fatemplom a környéken, mindenképp érdemes betérni, mi is épp egy spanyol csoporthoz csatlakoztunk, pedig már nyitvatartási időn jóval túl voltunk.
Készültünk rá, de nem volt időnk a Czortsztyn-i heverészés miatt, pedig lazán belefért volna a napba ez az attrakció:
3. Dunajeci tutajozás – gorál népviseletbe öltözött tutajosokkal, 10 fős tutajokon, 18 km, 2 óra 15 perc menetidővel. Kiindulópont Katyban található, végállomás Szczawnicaban (általában itt hagyják a parkolóban a kocsit , busszal elmennek az indulásra és lecsorognak a Dunajecen, 46 PLN ~ 3220 Ft, www.flisacy.com.pl , (máj. –aug. 8.30 – 17; szept. 8.30 – 16)
4. kirándulás a Pieninekben a Trzy Korony csúcsára: na erre, mármint a nemzeti parkokban (akár a Pieninekben, akár a Tátra vidékén) való kirándulásra tényleg visszamennék egy hétre, rengeteg különböző nehézségű túraútvonal van és ehhez minden sarkon árulnak térképeket.

Krakkó környékén:
Auschwitz (Oswiecim) : Krakkótól 69 km a 44-es úton, durván 1 óra 10 perc az út, a látnivaló két részből áll az első az auschwitzi tábor (ahol az arbeit macht frei felirat látható) , bár a belépés egyéni turistáknak ingyenes áprilistól októberig hivatalosan 10 órától nekik is csoporthoz kell kapcsolódi, ami azt jelenti h a kötelező fejhallgatóval 45 PLN ~ 3150 Ft, de ez angol vagy német idegenvezetést jelent, magyarra csak előzetes beljelentés alapján van lehetőség csoportoknak – tehát nagy mázli kell h egyéni látogatóként csatlakozni tudj egy ilyenhez, én azt javaslom ha nem kértek idegenvezetést érjetek oda legkésőbb 9.30 – 9.45re!!! és a bejáratnál vegyetek egy magyar nyelvű brossúrát kb 5 PLN ~ 350Ft-ért (júl. – aug. 8-19, minden nap). Ez a rész múzeum jellegű (a némely barakkokban projektorok vannak) ezért van kötelező ruhatár az alagsorban (ahol a wc-t is találjátok) mielőtt belépsz (kb 2 PLN ~ 140 Ft). Bár az infópultban elvileg beszéltek angolul, sokat ne várjatok tőlük, viszont roppant kedvesek! Másik rész Birkenau (ahova a vonatok érkeztek a transzporttal). Ez kb 3 km-re található Auschwitztól, mi kocsival mentünk (amúgy mindkét parkoló kb óránként 2 PLN ~ 140 Ft) de folytonos buszközlekedés van a két objektum között. Birkenauba teljesen ingyenes a belépés mindig! Olyan 4- 5 órát rá kell szánni, elég morbid, de ha megéhezel Auswitzban a fogadó épület külső részén, a buszmegállónál van egy önkiszolgáló, szerintem finom volt a kaja.

Wielicka: csak csoportosan lehet bemenni és magyar nyelvű idegenvezetés nincs. Az angol 73 PLN ~ 5110 Ft (mi belehallgattunk egy ilyenbe, mert mögöttünk jöttek, de ugyanazt mondja el ami a tájékoztatóban van szinte szóról szóra) , mi a lengyelt választottuk 52 PLN ~ 3640 Ft és vettünk egy magyar tájékoztatót 12 PLN ~ 840 Ft –ért. Számomra az egyik legnagyobb élmény volt az 5 nap során! Ezt tényleg ne hagyjátok ki. Abszolút nem értettünk semmit a lengyel előadásból de olyan hévvel és kedvvel mondta mindkét vezető h nem lehetett nem figyelni, látszott h örömmel végzi a munkáját. A föld mélyén szuper vendéglő található, próbáljátok ki! Vagy inkább ne!!! Mert a belépő tulajdonképp két útvonal bejárását tartalmazza, az egyiknek a vége az étterem, mi már csak otthon kaptunk észbe h onnan indul a következő csoport ami csak 10 fős és bánytechnikai jellegű – szerintem . Roppantul érdekelt volna az is de nem tudván róla, helyette egy jót vacsoráztunk. Parkolás, ha van hely akkor a sóbánya kerítésén belüli parkolót válasszátok, mi lejjebb álltunk meg és mire este 8-9re visszaértünk már szinte csak a mi autónk állt a nagy, amúgy fizetős parkolóban. A sor elég hosszú, készüljetek fel, kb 1-1.5 órát álltunk (de ezalatt ettünk szenyót és elolvastuk mit is fogunk látni). Megéri!

ha van több időnk, nem hagytam volna ki :
- Auschwitzből visszajövet kis kitérővel: Wadowicet – II. János Pál szülővárosát és Kalwaria Zebrzydowska-t, az Unesco védelem alatt álló zarándokhelyet.
- Ojcówi nemzeti parkot, Krakkótól csak 30 km-re Ény-ra
- Czestochowa- pálos (egyetlen magyarországi eredetű szerzetesrend) kolostort, a lengyel katolicizmus legfontosabb központját – na ez messze van Krakkótól 130 km Ény-ra


Krakkó
Wawel: a vár, Figyelem!!!! ha az a kérdés h a várral vagy az óvárossal kezdjétek a napot akkor egyértelmű h a várral, ugyanis ELFOGYNAK A JEGYEK. Több kiállítás és látnivaló van a váron belül, de a három legfontosabb, limitált. A pénztár mellett álló táblán lehet látni az aktuális állást, mi olyan 1-re értünk oda, és két fontosról lemaradtunk. Pénztár trükk! Létezik egy a főbejáratnál km-es sorokkal és van egy bent a várfalon belül, hátul, ahol van a wc-étterem-ajándékbolt épület, szerintem erről senki nem tud. Az sem megoldás h egy embert felküldünk reggel jegyért, ugyanis máris a legközelebbi csoport időpontját nyomtatják rá a jegyre...

Legérdekesebb kiállítások a várban:
Királyi fogadótermek 18 PLN ~ 1260 Ft
Királyi magánlakosztályok 25 PLN ~ 1750 Ft
Királyi kincstár és fegyvertár 18 PLN ~ 1260Ft
A katedrálisba ingyen be lehet menni de a belőle nyíló királyi kriptákba (itt van eltemetve Bárhory István is) , a Zsigmond toronyba (ahol Lengyelország egyik legnagyobb harangja - 11 t - található) és az Érseki Múzeumba jegyet kell venni, külön pénztárban, ami a katedrális kijáratával szemközti épületben található. 12 PLN ~ 840 Ft.
Mi ezenkívül felmásztunk még a Sandomierska toronyba is 6 PLN ~ 420 Ft, szép a kilátás a Visztulára.

Óváros fontossági sorrendben:
1. Alapvetően az a meglátásom, ha lehet ezt időzítsük vasárnapra, egyrészt a templomokba mise alatt bárki bemehet ingyen, de leginkább mert sokkal autentikusabb látva szertartást. Amúgy a legfőbb látványosság a Mária templom a szárnyas főoltárával tényleg szenzációs (6 PLN ~ 420Ft).
2. Collegium Maius – évszázadokon át a Jagelló Egyetem központja volt, 12 PLN ~ 840Ft, változó nyitvatartással h, sz, p: 10-14.20, k,cs:10-17.20, szo:10-13.20, na pont ez az amit nem lehet vasárnap látni, de ezt igazán érdemes pl itt található az első olyan földgömb ami már ábrázolta Amerikát, 18 évvel a felfedezése után, Kopernikusz eredeti műszerei....
3. Czartorsky Múzeum – nagyon sajnáltam, de épp be volt zárva átépítés miatt, pedig ez Krakkó legnagyobb műkincsgyűjteménye.
4. Borbála templom – belső falán egy márványtáblával ahol Balatonboglárnak mondanak köszönetet....
5. Szent Adalbert templom a tér sarkában, alatta érdekes kiállítás
6. Posztócsarnok a sok csecsebecsével és a legendás mennyezetről függő tőrrel.
7. A főtér házai (egyikben lakott Balassi, másik a Wesselényieké volt, a legrégibb étterem és a legrégibb épület Krakkóban..)
8. Régi városháza épülete – 5 PLN ~ 350 Ft, 55 cm-rel odébb van a teteje mint az alja, amúgy kicsit csalódás volt mert a tetején nem lehet kilátni igazán v kimenni és egy szerverszoba van....
Érdemes csak úgy sétálgatni a Grodzkán, megnézni a Barbakánt, a Florienska kaput és a Szent Péter és Pál templomban megnézni a Foucault ingát csütörtökönként 10, 11 és 12 órakor.

Csináltam egy hangulatfilmet (igaz elsősorban magunknak emlékként, de) nézzétek meg, hátha kedvet kaptok ti is:
www.youtube.com/watch?v=phZQCFQe-b0

Jó utat! Do widzenia!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
nulladikvaltozat - 2012.09.04. 09:57

ZONZON észrevétele annyiban igaz , hogy ha idegennyelvű vezetést választasz akkor tényleg a kinti kis épületben tudod megvenni a jegyet és utána egy másik sorban várod hogy lejuss, viszont ha a lengyelt válsztod akkor előbb beállsz a főbejárathoz közelebbi hosszú sorba , vársz sokat és csak bent, a főépület belsejében, közvetlenül a lejárat mellett lévő kasszáknál lehet megvenni a lengyel jegyet.

ZONZON - 2012.09.03. 14:38

Arra érdemes figyelni, hogy a sóbányánál egy külön sorban először megveszed a belépőt, aztán beállsz egy másik (a vezetés nyelveszerinti) sorba.Itt eléggé hiányoltam az útbaigazítást. A túra befejezése után még 20-25 percig tartott, mire a liftnél sorra kerültünk, valakiknek nyomasztó volt a lenti várakozás.Nem muszáj fizetős parkolóba menni 5-6 percnyi séta távolságban szabályosan, ingyen parkoltunk egy kis utcában. Maga a sóbánya páralan élmény, sok magyar vonatkozással

nulladikvaltozat - 2012.08.31. 08:02

Köszi szépen, igyekszem a képeket is feltenni!

Mikeve - 2012.08.30. 21:59

Ja és persze 10 pont!

Mikeve - 2012.08.30. 21:58

Nagyon jó kis beszámoló, és külön öröm számomra, hogy épp most tervezek az októberi 4 napos hétvégére egy krakkói-zakopanei kirándulást, így nagyon sok információt kaptam tőled. A hab a tortán már csak az lenne, ha képeket is raknál föl! Gratula!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina