A csodálatos Hallstatt

Ausztria Hallstatt

Ott-tartózkodás ideje: 2011. ápr. 24.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 410 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. szept. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: Ausztria Hallstatt templom tó hegy világörökség UNESCO 

Hallstatt... Szerelem első látásra...

Amikor megálltam és megpillantottam a hegyekkel körülölelt tó partján ezt a parányi városkát, a szinte egymás tetejére épült házaival, azonnal és végérvényesen beleszerettem.
A város a hegy és a tó közé épült, régen a bejutás sem volt egyszerű, mert szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól. Vezetett hozzá néhány gyalogösvény, de leginkább mégis vízi úton közelítették meg a Hallstatti tavon keresztül.
Ma már nincs ilyen gond a hegyben épített kb. 1 km-es alagútnak köszönhetően.

A tó partján szinte a sziklafalba épült a város. Egyetlen főutcája van, mely a tó mellett vezet végig. Elcsodálkoztam, hogy hogyan is jutnak fel az egymás fölé, mögé épült házak lakói otthonukba. A hely szűke miatt a városlakók a gyümölcsfákat közvetlenül a házak mellé ültették és felfuttatták azokat a falon. Így csak ki kell nyúlni az ablakon egy finom gyümölcsért.
A város főtere hangulatos, szinte mesebeli. Régen itt volt a piac, és a téren a kereskedők laktak. Az ő adományaikból emelték a tér közepén a Szentháromság szobrot.
A tér tó felőli részén áll a római katolikus plébániatemplom, azon túlhaladva pedig a kikötőhöz jutunk, ahol hajóra szállva a vízről is megcsodálhatjuk a várost és a környéket.

Hallstatt legfőbb nevezetessége a Mária mennybemenetele templom. A sziklafalba vájva épült templomhoz hosszú lépcsősor vezet. A mellette lévő terület a város halottainak átmeneti nyughelye. Igen, átmeneti, mivel a temetkezésre kevés a hely, ezért a sírokat kb. 10 évente feltárják, a csontokat megtisztítják, kifestik, ellátják az egykori „tulajdonos” nevével és a templom melletti kis kápolnába, a Csontházba helyezik őket.
Ha már felsétáltunk ilyen magasra, érdemes fentről is megtekinteni a várost. Páratlan panoráma tárul elénk.

A város egész történelmét és arculatát a só határozta meg. Még a neve is azt jelenti kelta nyelven, hogy a „ só helye”. (hall = só, statt = állomás, helység)
Ne csak úgy gondoljunk a sóra, mint ételízesítőre, régen a város lakói ezzel fizettek. Igen fontos cserekereskedelmi cikknek számított, mert akkoriban ez volt az egyetlen tartósítószer. A són kívül a tó is nagyban hozzájárult Ha város fejlődéséhez. Pontosabban a tó segítette elő a sóipart, ugyanis a szállítás vízi úton történt.
Hallstattban található a világ legrégebbi ismert sóbányája, melyet 2002-ben múzeummá alakítottak át. Mi ezt már nem tekintettük meg, de akinek van ideje, ne hagyja ki.

Hallstatt csodás város, és méltón foglal helyet az UNESCO Világörökség listáján.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina