Ausztria, Neuhaus am Klausental, SzG3

Ausztria

Ott-tartózkodás ideje: 2012. okt. 16.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 955 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. okt. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Ausztria neuhaus várrom 

Schloß Tabor-hoz képest egy ugrás ez a várrom, bár eléggé későn értem oda (sajnos a munkaidő után egyre kevesebb a nappali idő, a közelebbi helyek meg már fel vannak derítve). Így nem túl ideális körülmények között tudtam fényképezni. Talán az alkonyi kép a romokon keresztül a legjobb.
Na de vissza a várromhoz. A környék egyik legrégebbi vára, középkori eredetű (nem véletlen a címben szereplő két név, ezeken volt ismert). Szerepe a Mura és a Rába vidékének védelme volt. Végzetét az okozta, hogy II. József császár (MO-on ismertebb nevén: a kalapos király) egy rendeletében sarcot vetett ki a dombokon álló várakra és kastélyokra, melynek fejében adókedvezmény ígért. Valószínűleg ezt az adót a vár urai nem tudták kifizetni és a vár romlásnak indult. Sajnos a rendeletnek nem nagyon tudtam utána nézni, mivel a Wikipedia szerint II. József uralkodása alatt (kb 10 év) közel 6000 rendeletet adott ki (ez állítólag olyan sok volt, hogy még a saját hivatalai apparátusa is kezelhetetlennek tartotta ezt a mennyiséget). egy adalék még a császárhoz (nem tartozik ehhez a várromhoz): halála előtt 3 kivételével az összes, Magyarországra vonatkozó rendeletét visszavonta. Ez a három: a türelmi rendelet, a jobbágyrendelet és az alsó papságot támogató rendelet. Állítólag ezt monda halála előtt: Szivemből kívánom, hogy Magyarország az intézkedések által annyit nyerjen boldogságban és jó rendben, mennyit rendeleteim által akartam neki megszerezni.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo