Szlovénia, Gornja Radgona, a vár, SzG3

Szlovénia Gornja Radgona

Ott-tartózkodás ideje: 2012. okt. 09.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 369 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. okt. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Szlovénia Gornja Radgona vár kastély 

Találtam ezen a környéken (osztrák-magyar-szlovén hármashatár) egy újabb érdekes helyet. Ez Gornja Radgona - Bad Radkersburg, egy szintén határral szétszakított város. Most a szlovén oldalra látogatunk el. Az itt lakó szlovén és német ajkú lakosok között már az 1800-as években igen feszült volt a viszony. Az I. VH lezárása után az egész város a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz került (egyszerűen elfoglalták az osztrák oldalt is), de 1919-ben egy felkeléssel kiszorították Őket a Mura déli oldalára (most itt vagyunk). A II. VH vége felé a szovjet csapatok dél felől támadták az itteni Wehrmacht csapatokat, akik visszavonulásuk után a Mura hidat felrobbantották. A háború után a jugoszláv oldalról a német ajkú lakosság átmenekült az osztrák oldalra, így a szlovén oldalon gyakorlatilag etnikailag tiszta település jött létre. A fagyos viszonyok miatt a felrobbantott hidat sem építették újjá egészen 1969-ig, ekkor Tito marsall és az akkori osztrák elnök adták át az új hidat.
A városban nem sok látnivaló van (annál több az osztrák oldalon, de arról majd később), így most a város felett magasodó várról fogok írni.
A vár két részből áll: az alsóbb szint az első udvar, itt a gazdasági épületek vannak, innen egy felhajtó rámpán jutunk fel a felső várba (kb 8-10 m-el van magasabban). A vár külső és belső oldalfalai is egyszerűek, viszonylag kis, de főleg a belső oldalon szép ablakokkal. A II. VH alatt és után sokáig iskola is működött itt, de később Milah Herzog 99 évre kibérelte. Jelenleg szépen rendbe van hozva, szálloda, vendéglő működik benne. Sajnos az osztrák oldalról nem lehet képet készíteni a várról (pedig impozáns lenne, ahogy a Mura felett a várdombon pózol), mert a folyó felőli oldalról a fák teljesen eltakarják. Én azért egy kilátó teraszt tettem volna a folyó felé, nagyon szép rálátás lenne a Murára és Bad Radkersburgra.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo