Magyarország, Öskü - a kerek templom, SzG3

Magyarország Öskü

Ott-tartózkodás ideje: 2012. máj. 30.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 746 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. nov. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország öskü templom 

Már számtalanszor elmenetem mellette (a 8-as útról jól látszik), de még sohasem mentem oda megnézni. Ezen a héten, Szentgotthárd felé utazva (miután igen szép idő volt) egy rövid látogatást azért megejtettem itt,elsősorban nosztalgia ügyben, mivel a Bors Máté az egyik kedvenc TV sorozatom és a 2. rész zömmel itt játszódik (a templom körül ill. a mellette lévő vasúti bevágásban). Maga a templom egy sziklaszirtre épült, e miatt igen szép a kilátás a környékre. Sajnos a templomon semmiféle tájékoztatás nincs, hogy hogyan lehetne meglátogatni, pedig az internetes adatok alapján nemcsak kívül, hanem belül is felújították. Ilyen formájú templomként az egyetlen az országban. Eredetére vonatkozóan kevés az adat, tartották török már török mecsetnek, vármaradványnak is az alapjait. Végül is 1725-ben katolikus templomként épült újjá. Jelenleg kápolnaként működik, mert ahogy gyarapodott a falu, végül is kicsi lett, így építettek egy újabb plébánia templomot (abban a stílusban, amelyik szinte minden magyar faluban előfordul).
Szép és bővizű a falun átfolyó patak, ami abból a szempontból érdekes, hogy éppen mostanában mondta be a TV, hogy a Garadna patak teljesen kiszárad és a benne lévő pisztrángok is kipusztultak (ez azért furcsa, mivel a Bükk mészkőből van, ami miatt fent nincsenek patakok, mivel a mészkő minden vizet elnyel, viszont a hegyek lábánál e miatt igen bővizű források találhatóak, ezek szerint a hegyek belsejéből is elfogyott a víz és ez tényleg probléma).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo