Magyarország, a Jáki templom, SzG3

Magyarország Ják

Ott-tartózkodás ideje: 2012. jún. 25.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 619 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. nov. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország ják templom 

Szentgotthárd és Szombathely között közlekedve egyenesen botorság lett volna kihagyni Jákot (meg tényleg útba esett), így nem is tettem meg. Mondjuk az idő nem volt túl jó, mivel az eső kisebb nagyobb hullámokban esett, meg a templom külseje úgy 60 %-ban be volt állványozva, meg a cserepeket is cserélték a tetőn, így kívülről nem lehetett túl szép képeket készíteni. Viszont az azért vigasztaló, hogy végre egy olyan műemlékre bukkan az ember, amelyen komoly felújítási munkák folynak. Ha igaz a határidő, akkor még az idén elkészül és valószínűleg bepótolom a külső fényképeket valami szép napfényes időben.
A templom történetéről nem fogok sokat írni, mivel a Wikipediában igen részletesen le van írva. Az biztos, hogy igencsak mozgalmas volt. Már az indulás is, mivel többször megakadt az építkezés, áttervezték, a török feldúlta, felgyújtották, újjáépítették. A templom utolsó nagy átépítés Schulek Frigyes irányításával történt.
A templomot könnyű megtalálni, mivel a viszonylag sík terepen már messziről látszik és az országút mellett található (tehát nem kell keresgélni). Van ingyenes parkolója (legalábbis amikor én ott voltam az volt). 300 Ft a belépő (2012), ami nem sok. A templomban belül egyébként - főleg a kis ablakok miatt - nagyon sötét van, pénzbedobással 4 percre meg lehet világíttatni a templomot (ha jól emlékszem 200 Ft volt). A templom kertjébe egy díszes kapun léphetünk be. Rögtön feltűnik, hogy a templom kertben egy nem is olyan kicsi kápolna is van (a Szent Jakab kápolna), aminek az a magyarázata, hogy a templom eredetileg apátsági templom volt, amelyet nem volt szabd plébániai célokra használni, így kellett egy ilyen célú kápolnát emelni.
Szerencsére a templom belülről teljesen megtekinthető, látható az ősisége. Maga a templom román kori eredetű, kis, lőrés szerű ablakokkal. Nekem ez a belső jobban tetszik, mint az agyon díszített barokk templomok, sokkal egyszerűbb, puritánabb (talán jobban is illeszkedik a kereszténység alapeszméihez).
A híres kapuzatát viszonylag jól meg lehetett nézni, bár némi állványzat, ill. kék nylon azért belelóg a képbe. Néhány részletet sikerült azért állvány nélkül is megörökíteni.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo