Üzbegisztán

Üzbegisztán

Ott-tartózkodás ideje: 2012. máj. 01.  - 2012. máj. 10. (9 nap)

1 hozzászólás I 1 996 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. feb. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar timcsi2000 Beszámolója
Üdv Mindenkinek!

Sok helyen jártam már a világban, de Üzbegisztán a kedvenceim között van. Nagyon biztonságos, a helyiek imádják a külföldieket, mivel viszonylag kevés van belőlük. Szinte helyi nevezetességnek számít a turista. Mi a helyieket, ők miket fényképeztek.

A városok tiszták, az emberek kedvesek, gyönyörűen fel vannak újítva a műemlékek. Mi utazási irodán keresztül mentünk, de saját idegenvezetőnk volt, vagyis kettőnket guide-oltak minden városban a helyiek, akik angolul jól beszéltek. A helyiekkel inkább az orosz volt a kommunikációs vonal.
A meghívólevelet, szállodát, trasztfert, guide-ot mindent az iroda szervezett le. A határon várt minket a telepített vízum, csak a "kilométeres" sort kellett végigállni ami az útlevél ellenőrzésnél fogadott minket. A bürokrácia kint nagyon körülményes, "újra oltási papírt" is ki kell tölteni a belépés előtt, vagyis meg kell adnod hova mész, mit viszel magaddal, mennyi pénz van nálad, stb...

Aki megy: az ott kitöltendő papírra 1500€ vagy 2000$ maximumot érdemes írni, különben szétszednek a határon!!!!

Mi 4*-os szállodákban laktunk, tehát panaszkodni nem tudok. Légkondis, úszómedencés, szépen karbantartott, városi szállodák voltak, minden esetben a központban. A helyi transzferek és idegenvezetők óramű pontossággal érkeztek.

Az ország nagyrészt muzulmán, de a Szovjet idők szinte kiirtották vallást, ezért térd/rövidnadrág és póló mindenhova megfelelő, a működő mecsetekbe pedig egy fejet és vállat eltakaró kendőt szükséges.


Az útvonal: Bp-Moszkva-Taskent.

Taskent szuper város. Hatalmas sugárutakkal, kevés autóval, a 80-as évek Szovjet hangulatát idéző városrészekkel. Innen átrepültünk a helyi légitársasággal Urgenchbe. A repülőgépeik újak, Boeing-ek, a domestic reptér is olyan új, hogy a kávézó még nem nyitott ki.
Urgenchben várt minket a sofőrünk és átvitt Khiva-ba. Ebben a városban valóban megállt az idő. Olyan mintha az utolsó kán tegnap hagyta volna el a palotáját. Az egész város egy hatalmas szabadtéri múzeum. Ágytakarót és szőrme sapkát érdemes itt venni!!!

Khiva-ból autóval mentünk Bukhara-ba. Az út a Kizil-Kum, vagyis vörös sivatagon keresztül 8 óra!!! Ha legközelebb megyünk, inkább a repülőt választjuk, kb. 50€ a jegy és 1 óra alatt van ott!

Bukhara varázslatos, a város közepén van egy nagy park tóval. Körülötte étterem, mecset, medresze. Érdemes ellátogatni a helyi hammam-ba is, ilyen autentikus fürdőben még Istanbul-ban sem voltam. Aki teheti és haza tudja hozni: gyönyörű kézzel készített selyem! szőnyegeket árulnak.

Innen szintén autóval mentünk tovább Samarkand-ba. Azt hittük, hogy amit eddig láttunk annál szebbet már nem tudnak mutatni. De igen! A Registan tér és a Shah-i-Zinda mindent visz! Az egész város egy „ékszerdoboz”. Itt a piacra érdemes ellátogatni, ahol remek ajándéktárgyak és helyi finomságok szerezhető be.

Egyetlen negatívumot említenék meg: a helyi étel a plov ehetetlen, faggyús birkahús rizzsel, édeskés kenyérrel.

Még egy jó tanács: óriási pénztárcát vigyen magával ami megy, mert a 100$=280000 helyi Uzbek Som, nem hivatalos pénzváltónál. Bankba nem érdemes váltani, mert sokkal rosszabbul váltanak és a feketepiaci pénzváltás teljesen elfogadott. Sehol nem csaptak be, az Üzbég emberek nagyon becsületesek.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
kotvacsi - 2013.12.03. 18:36

Majusban persze hogy nincs turista, de latnad juliusban es augusztusban mennyi van....5 percenkent egy nemet vagy angol turista kerekparral...


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!
Magyar  Română  Slovenčina