Magyarország, Ajka, SzG3

Magyarország Ajka

Ott-tartózkodás ideje: 2012. okt. 30.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 494 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. nov. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország ajka tó templom múzeum 

Nemrég Ajkára kellett mennem hivatalos ügyben így volt egy kis időm a városban, ami viszonylag kellemes meglepetést okozott nekem.
Az, hogy ez egy szocialista ipari város, többé-kevésbé tudott volt a számomra. A város magja egy nagy lakótelep. Az viszont szokatlan, hogy ezek a lakótelepi házak nagyon jól karban vannak tartva, a legtöbbön már az utólagos hőszigetelést is elvégezték. A házak között nagy parkok vannak, a legnagyobb a Városliget, ahol a csónakázó tó is található. A városban sok szobor is van, több neves szobrásztól, köztük Borsos Miklóstól.
Szerencsére a nagy szocialista városi kialakításnak nem estek áldozatul a templomok (nagyon más műemlék nincs itt), ezek közül kettő az ún. templomdombon található (a református és az evangélikus templomok). Ugyanitt található a Városi Múzeum is, ahol Fekete Istvánnak, Molnár Gábornak is van emlékszoba szentelve (érdekes, itt is van egy történelmi tűzoltó szivattyú, amelyhez hasonló szinte minden faluban ki van állítva).
A várostól délre található egy nagyon szép parkerdő is, szépen kiépített turista utakkal (itt találkoztam azzal az érdekes dologgal, hogy ahová besütött a nap, ott leolvadt a fákról a hó, itt az őszi színek domináltak, ahová pedig nem, ott szinte fekete-fehér télies színek voltak). Ugyanitt található a bányászati múzeum is, de ezt nem tudtam megnézni, mivel 11:00-kor nyitottak, addigra vissza kellett mennem.
A városban van még az Ajkai Kristály Gyár, ha igaz, ennek is van múzeuma.
Szerintem, ha valaki a 8-as úton közlekedik és éppen pihenni akar egy kicsit, akkor erre Ajka szerintem egy nagyon jó úti cél. Ha ezt egy kirándulással a parkerdőben és a bányászati múzeummal összeköti, akár egy egynapos kirándulás is elképzelhető itt (meg igen közel van még ide az úrkúti őskarszt és a szentgáli ősborókás is).
Nem hittem volna, hogy egy alapvetően ipari városban is jól érezheti magát az ember és jókat írhat róla (és ezt örömmel is tettem).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo