Magyarország, Magyarpolány, SzG3

Magyarország Magyarpolány

Ott-tartózkodás ideje: 2012. jún. 22.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 365 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. nov. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország magyarpolány templom 

Úgy látszik, hogy mert valamely település zsákfalu, még nem kell egy lepukkadt, kilátástalan valaminek lennie. Ilyen szempontból most Magyarpolány volt egy kellemes meglepetés. Könnyű megtalálni, a 8-as úton pont Ajkánál kell arról lekanyarodni de pont a másik (É-i) irányba lekanyarodni és 4 km után már ott is vagyunk. Ráadásul legalább két dologban nevezetes ez a település:
1./ a Polányi Passió:
A késő barokk kálvária az 1780-as években épült és többször felújították. A lépcsők melletti öt stációban életnagyságú, festett szobrok mutatják be a fájdalmas rózsafüzér 5 titkát. A kálváriára 153 lépcső vezet fel és jó meredek. Ha felérünk, akkor egy kőkeresztet találunk ott (a kápolna előtt), melyet az Amerikába induló magyarpolányiak adományából építettek fel, ezért hívják amerikai keresztnek is. A kápolnát neogót stílusban építették fel, egy zirci kőműves irányításával. A dombról fantasztikus kilátás tárul elénk a D-i irányba.
Itt mutatják be a Polányi Passiót minden évben (már most készek voltak a lelátók), már 1993 óta, szervezett utakat is hoznak ide, akkora a sikere.
2./ Műemlékvédelem alatt álló lakóépületek:
Még én sem tudtam, hogy itt 43 országos és 40 helyi védelmet élvező bakonyi parasztház található itt. Ezek ugyan szétszórva helyezkednek el, mégis szépen beleilleszkednek a falu egyéb épületei közé. Az egyiket átalakították tájházzá, amely elsősorban alkotóházként, de múzeumként is működik.
Összefoglalva: egyáltalán nem kis falu, sok utcával, tiszta, rendezett, én legalábbis egyetlen lerobbant házat sem láttam, igaz nem néztem meg egyenként az összeset. Szerintem egy fél délelőttöt megér, ha valaki erre jár, a levegő is fantasztikus.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo