Szlovákia, tutajozás a Dunajecen, SzG3

Szlovákia

Ott-tartózkodás ideje: 2009. jún. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 9 299 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. dec. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: szlovákia dunajec folyó tutajozás 

Most azt szeretném bemutatni, hogy nem túl messzire is milyen szép helyek találhatóak. Több alkalommal voltunk már itt és soha sem csalódtunk a tájban. A Dunajec ezen a helyen határfolyó Szlovákia és Lengyelország között (anno magyar lengyel határ volt). Mind a két ország indít tutajokat, a lengyel kb. 14 km hosszan, a szlovák kb. 10 km hosszan megy lefelé. A tutaj igazából 5 összekötözött keskeny csónak, melyet 1-2 tutajos irányít. Az elején fenyőágak vannak a felfreccsenő víz ellen. Mi mindig a szlovák oldalon voltunk, ennek két oka van: a lengyel oldalon "csak" hegy és erdő van, a szlovákon kitűnő gyalog és kerékpár út van (tanösvény), ezen vissza lehet sétálni a kiinduló ponthoz (vagy busszal visszamenni, de szerintem az első megoldás jobb). A szlovákok csak a tényleges szorosban közlekednek, a lengyeleknek ennél hosszabb utat kell megtenniük (meg a visszaút is komplikáltabb azon az oldalon). A szlovák oldalon a Vöröstorony kolostornál kezdődik a tutajozás. A jegy megvétele után a kikötőnél kell beszállni tutajokba (a lengyel oldalon két hullámban igen nagyszámú tutajt indítanak el, a szlovák oldalon inkább kevesebbet, de folyamatosan. Ma már kajakkal, kenuval, gumi tutajjal is le lehet menni). Maga a tutajozás abszolúte ne veszélyes, a tényleges raftingolástól távol áll, csak csorog lefelé. Néha a tutajos beugrik a vízbe és otthagyja a tutajt egy jó kis úszásért. Maga az út kb. 1 és negyed óra, a táj csodálatos ahogy kanyarog a hegyek között folyó. Ha a végére értünk és kikötöttünk, akkor vagy visszasétálunk a folyó mellett (erősen ajánlott), vagy visszabuszozunk. Miután a határ csak néhány méterre van, egy gyalogos határátkelőn átmehetünk a lengyel oldalon lévő nagyon szép fürdő (kúra) helyre: ez Szczawnicza.
Aki a Tátrában nyaral, ne hagyja ezt a helyet ki, egynapos túrára érdemes ide jönni (kb. 70 km). Zakopánéból is érdemes idejönni, a lengyel oldalról már egy gyalogos és kerékpáros hídon át lehet jönni a szlovák oldalra (a lengyel oldalon még érdemes megnézni Nedec várát (lásd OTT).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo