Szlovákia, Rózsahegy - Vlkolínec, SzG3

Szlovákia Rózsahegy

Ott-tartózkodás ideje: 0201. júl. 28.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 226 látogató olvasta. Rögzítve: 2012. dec. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: szlovákia rózsahegy vlkolinec skanzen 

Vlkolínec Rózsahegyhez tartozik közigazgatásilag, de senki ne próbáljon onnan eljutni ide, pedig érdemes (csak nem lehet, legalábbis autóval). A falu az 5 szlovák UNESCO világörökségi hely egyike. A térképeken mindig megjegyeztem, hogy ott van általában pont útközben van arra amerre megyek, de valahogy mégsem jutottam oda. Most viszont elhatároztam, hogy mindenképpen megnézzük. Ráadásul egy nagyon ideális időt fogtunk ki. Ha a Donovaly-ról jövünk le Rózsahegy felé, akkor kb 8 km-re a város előtt kell balra leágazni, onnan csak 3 km a falu. Belépőjegyet kell váltani, idén (2012) 2,5 Euro volt.
Maga a falu a legszebb példája az Észak Kárpátokra jellemző népi építészetre. Noha a legtöbb házat lakják, mégis van egy skanzen jellege (ennek ellenére nem egy lakatlan múzeumfalu). 45 eredeti faházat lehet itt látni, ezek közül néhányban van skanzen jellegű belső berendezett szoba ill. foglalkoztató (pld cserépedény készítés). Ha a falut megnéztük, érdemes egy kicsit tovább menni a hegyek felé, szép kilátást kapunk a falura. Ha valaki jól megnézi a térképet, akkor látja, hogy a Rózsahegy felől elérhető Malinô Brdo-i síterepről is le lehet ide sétálni. Ezt a változatot csak akkor lehet megcsinálni, ha legalább egy nap áll az ember rendelkezésére (mindenképpen vissza kell menni, mert innen nincs tömegközlekedés vissza Rózsahegyre, meg onnan még vissza kellene menni a sípályákhoz menőkötélpályáig).
Szerintem senki ne hagyja ki, aki erre jár.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo