Ausztria, Mariasdorf (Máriafalva), a Mária Mennybemenetele templ

Ausztria Mariasdorf

Ott-tartózkodás ideje: 2013. márc. 15.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 860 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. márc. 20. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria mariasdorf máriafalva templom steindl róth miksa üveg gótika 

Úgy templomokról ritkán szoktam külön beszámolót írni (templom templom, nekem a zöme egyforma). Azonban most igencsak kivételt kell tennem, mivel egy tényleg nagyon szép templomra bukkantam, amelynek ráadásul igen sok magyar vonzata is van. Igazából véletlenül bukkantam rá, amikor Lékán a templom mellette (még csak nem is a várnál) megnéztem egy forgatható henger reklám táblát, annak az alján volt ez a templom jelezve, mint fontos műemlék. A falu neve nem mondott semmit, így arra gondoltam, vagy véletlenül megtalálom, vagy annyi neki (akkor még nem tudtam a magyar vonatkozásairól). Az volt a szerencsém, hogy ahogy mentem tovább, a szemem sarkából éppen megpillantottam a templomot lent a völgyben. Rögtön visszafordultam az úton és néhány leágazás után meg is álltam a falu központjában. Egy igazi ékszerdoboz ez a templom! Ha nem tudnám, hogy Ausztriában vagyok, akár egy angol vagy skót templomot is láthatnék. Igen alaposan körbejártam és szerencsére a kapu sem volt bezárva, így a belsejét is meg tudtam tekinteni. Egyszerűen gyönyörű!
Most lássuk a magyar vonatkozásokat:
Építését a Kanizsaiak kezdték meg 1409-ben gótikus stílusban. Viszonylag lassan lett kész, majd az 1600-as és 1700-as években többször is átépítették, ekkor barokk stílusban. 1882 és 1899 között Seindl Imre neogótikus stílusban újjá építette. Szerencsére megtartotta az eredeti és megmenthető gótikus elemeket is. A főoltár Zsolnay majolikával díszített. Ugyancsak Zsolnay majolika a szószék mellvédje és a keresztelő kút is. Ugyancsak Budapestről került ide a keresztelőkút vas teteje. Magyar eredetűek az ablakok üvegei is: a híres üvegfestő, Róth Miksa üzeméből származnak és Magyarország szentjeit ábrázolja. Maga a falu egyébként igen hosszú ideig Batthyány birtok volt (1636-tól kezdődően).
Megnézendő!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo