Ausztria, Ehrenhausen, a Mauzóleum, az Ehrenhausen kastély, SzG3

Ausztria Ehrenhausen

Ott-tartózkodás ideje: 2013. márc. 16.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 680 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. márc. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria ehrenhausen eggenberg attems kastély mauzóleum 

A község főutcájáról jutunk fel ide a legkönnyebben. A Városháza mellett van egy beugró, itt van a minden községben megtalálható hősi emlékmű. E mellett indul fel az igen meredek gyalogút a Mauzóleum felé. Az út eleinte kis kockakőből készült, ami azért érdekes, mert nem síkban tették le, hanem fogasan, hogy a cipő bele tudjon kapaszkodni. Úgy látszik, hogy egy mauzóleum építése sok esetben némi nagyzolással is jár, mivel ez is (a gráci Mauzóleumhoz hasonlóan) a manierizmus stílusában készült. A manierizmusra jellemző a modorosság, de használják rá a melodramatikus és nagyképű kifejezéseket is. Felérve a Mauzóleumhoz tényleg azt tapasztaljuk, hogy fazonját tekintve teljesen elüt az osztrák tájakra jellemző kinézettől. Sajnos csak kívülről lehet megtekinteni. Ide temették a kastély egyik tulajdonosát, Ruprecht von Eggenberg-t. Az Eggenberg név elsősorban Csehországgal kapcsolatban került előtérbe (nekem), ott hatalmas birtokaik voltak. Ruprecht von Eggenberg nagy katonai karriert járt be Ausztriában és a második legnagyobb katonai rang birtokosa lett. Halála előtt kikötötte, hogy a kastély alatt (ahová visszavonult a katonai szolgálat után) egy mauzóleumot kell építeni és oda kell őt eltemetni. Azt is kikötötte, hogy utána csak egy bizonyos rangot elért katolikus férfiakat lehet oda eltemetni (elég macerás ember lehetett). A Mauzóleumot ugyanaz a Giovanni Pietro de Pomis építette, mint aki a gráci Eggenberg kastély kialakításában is részt vett (egy időben az Eggenbergek házi építésze volt).
A kastély a Mura feletti dombon épült, igen jó stratégiai elhelyezkedéssel. Már a XII. században említették. Fokozatosan fejlesztették, míg végül kialakult a jelenlegi reneszánsz formája. Az Eggenbergek 1543 és 1755 között birtokolták. Később a már Grácnál is említett Attemsek is birtokolták. Sajnos a várat belülről nem lehet megtekinteni, magánbirtok.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo