Ausztria, Lockenhaus (Léka), Burg Lockenhaus, SzG3

Ausztria Lockenhaus

Ott-tartózkodás ideje: 2013. márc. 15.  (1 nap)

0 hozzászólás I 5 647 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. márc. 23. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria lockenhaus léka vár patak 

Ha rápillantunk a térképre, akkor ilyenkor bosszankodhatunk csak igazán, mert ez a vár a határtól csak kb. 2 km-re esik légvonalban az osztrák oldalra (a határállomástól persze több, kb. 6-7 km). Ha a mi oldalunkon maradt volna, akkor jelenleg Mo. leglátványosabb vára lenne. De nem maradt.
Könnyű megtalálni, mert ahogy jövünk a határ felől, már messziről látszik, ahogy a hegyen trónol a hatalmas vár. A jelzésnél balra kell kanyarodni, majd néhány száz méterre parkolót találunk. Itt az autót letéve a várkapun léphetünk be a vár területére. A vár körbejárható, ezt érdemes is megtenni, mert igen látványos minden oldalról (aki esetleg madártávlatból is meg akarja tekinteni, az menjen az Írottkő felé menő úton egy kicsit, ez az út meredeken emelkedik a község központjából felfelé, és igen jó kilátást kap a várra). Az alsó vár felől közelíthetjük meg a vár belsejét. itt van a pénztár is, mert tovább már csak fizetés ellenében lehet menni. Ezt sajnos most megtenni nem tudtam, mert húsvét után nyitnak (úgy látszik, hogy az osztrák várak, kastélyok téli álmot alszanak).
A története olyan szempontból érdekes, hogy itt sorra bukkannak fel a híres magyar történelmi családok nevei: Kőszegiek, Kanizsaiak, Nádasdyak, Eszterházyak, stb. Az érdekessége az, hogy az 1700-as évektől itt már csak az uradalmi cselédek és a tisztségviselők laktak, a vár urai nem. A várat csak gazdasági épületnek használták, pld. a lovagterem készletraktár volt.
Ezt a várat (ellentétben az osztrák oldalon lévőkkel, amelyeket többek között a magyar támadások ellen építettek) az osztrák betörések megállítására építették. A törökök elfoglalták, de a szovjet csapatok is hatalmas dúlást végeztek, ekkor a teljes belső berendezés megsemmisült. Magából a várból is csak az osztrák államszerződés megkötése után vonultak ki. 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vette meg. A fellegvárban gyógyintézetet, az alsó várban panziót alakítottak ki. 1980-óta a Prof. Paul Anton Keller-Alapítvány tulajdonában van. A fokozatos felújítás alatt restaurálták a várkápolnát, a lovagtermet, szállodát, vendéglőt alakítottak ki.
A várlátogatás előtt vagy után érdemes a vár körül is egy jót sétál, itt folyik az a Gyöngyös patak, amelyet Szombathellyel kapcsolatban már említettem, csak itt még Güns (Kőszeg) patak a neve. A vár alatt nagy halastavak találhatóak, ezek is látványosak a várral együtt.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo