Ausztria, Bildein (Beled), Határélmény park, SzG3

Ausztria Bildein

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 10.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 772 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. ápr. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria bildein beled határélmény 

Beledben már jártam korábban, de akkor csak a határőr tornyot találtam meg (ez volt az út mellett) és amikor feltettem a képeket a Panoramio-ra, akkor szembesültem vele, hogy itt azért másról is van szó (az a beszámoló megmarad, mert akkor az volt a helyzet). Arról nem is beszélve, hogy az idő is ocsmány volt, nem tudtam jó képeket csinálni. Most szerencsére az idő is jó volt, meg a helyek zömét is megtaláltam.
Az egyes helyek úgy 4-5 km-es távolságban vannak szétszórva, a zömük azért a község belterületén megtalálhatóak (ha valaki ezekkel is megelégszik, akkor ezek úgy 500 m-en belül megtalálhatóak). A parkot azért alakították ki, hogy akik nem éltek a vasfüggöny korszakában, legalább valami benyomást azért szerezzenek, hogy mind a két oldalon milyen volt katonának, határőrnek vagy menekültnek lenni. A magyar oldalon nyilván a disszidálás megakadályozás volt a cél, az osztrák oldalon pedig az, hogy minél hamarabb összegyűjtsék őket, hogy ne bolyongjanak tovább céltalanul és el lehessen indítani a hivatalos utat az ügyükben. Az egyes helyek (és itt kiemelném az információs táblákat, ahol magyarul is hozzáférhetőek az információk) azt mutatják be, hogy milyen létesítmények voltak kiépítve, mikkel találkozhattak a disszidensek, milyen lehetett a vízben gázolni, stb. Természetesen csak kis volumenben épültek meg (pld a lövészárok hálózat kb. 50 m össz hosszban), de fellehetőek a határőrtornyok, a leshelyek, a műszaki zár egyes elemei is. Nekem az információk voltak a legjobbak, még én sem tudtam mindenről, amit leírtak.
Szerintem a 30 év alattiaknak azért meg kellene látogatni ezt a helyet, hogy fogalmuk legyen valamilyen szinten erről a dologról!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo