Szlovénia, Grad pri Gradu na Gorickem, SzG3

Szlovénia Grad

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 15.  (1 nap)

0 hozzászólás I 1 396 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. ápr. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: szlovénia grad vár kastély batthyány széchenyi széchy 

A múlt hétvégén átruccantam Szlovéniába, de nem igazán éreztem jól magamat. Amit már a korábban is írtam, az egész olyan szétszórtnak, esetlegesnek tűnt, a tájékoztatás gyatra, és csak a nap végén találtam egy vendéglőt, amiben végre tudtam enni valamit. Az egész összhatás nagyon gyenge volt (az Alpok és a tengerpart meg a barlangvidék persze más - már voltam ott - , de most ezen a környéken portyáztam). Ehhez persze az is hozzájárúlt, hogy nézni való is alig van.
Ezek közül az egyik a gradi Grad (ez a magyar fordítása a várnak).
Pedig jó lenne jó állapotban látni, mivel ez Szlovénia legnagyobb vára. A falu fölött el egy bazalt tufa dombon. Hogy mit védett, azt nem igazán sikerült kiderítenem, de az elhelyezkedése nem igazán adott erre magyarázatot, minden fontosabb út elkerüli.
Már az 1200-as évek elején említették a várat, eleinte szlovén tulajdonosa volt, úgy tartják, hogy templomosok is valamilyen hatással voltak a vár építésére. 1365 után már majdnem kivétel nélkül magyar tulajdonosai voltak a várnak, köztük Széchy-ek, Batthyányok, Széchenyiek. A két VH között Hartner Géza muraszombati gyáros volt a tulajdonos. A II. VH-ban a szovjet csapatok szokásos tevékenysége miatt gyakorlatilag teljes kifosztásra került, állapota lepusztult. Sokáig nem foglalkozott a várral senki, de végre nekifogtak a felújításnak. Szerencsére a tetőzet felől kezdték, a Google Earth-on úgy látszik, mintha a teljes vár felújításra került volna, de ez sajnos nincs így. Jelenleg a vár egy része látogatható (3,50 euró/fő/2013), maga a látvány még eléggé szerény. A II. emelet egy részén szálloda van kialakítva, nem tudom, hogyan üzemeltetik.
Konklúzió: ha valaki erre jár, azért megnézheti, de ezért erre kerülni nem érdemes
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina