Magyarország, Tapolca, Tavasbarlang, SzG3

Magyarország Tapolca

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 22.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 424 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. ápr. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország tapolca tavas barlang karsztvíz 

A múlt hétvégén Tapolcára is ellátogattam és két szép helyet is találtam. Ezek közül az egyik a Tavas barlang.
Könnyű megtalálni (bár az irányítás csak viszonylag kisméretű táblákkal történik), a fő utcától - Kossuth Lajos utca - csak kb. 100 m-re van a bejárata. A belépő jegy felnőttnek 1200 Ft (2013). A rendezett bejárattól 73 lépcsőfokon kell lemenni a tó szintjére. Itt található a csónakkikötő. A barlangot véletlenül találták meg kútásás közben. Viszonylag gyorsan elkészült a barlang világítása és meg is nyitották a nagyközönség előtt. Azonban a közelben folyó bauxit bányászat miatt a vize elapadt, ezért sokáig le is volt zárva a barlang. A bányászat befejezése után a karsztvíz visszatért. Miután a karsztvíz nem hideg (20 oC hőmérsékletű) a barlangban sincs hideg, szintén 20 oC van. A barlang tavas része kőrbe csónakázható, egy csónakban hárman helyezkedhetnek el. Mivel én elég magas vagyok, bizony sok helyen alig fértem át. Lehet evezni, de sokszor a csónak lökdösése a megfelelő módszer. Mivel a barlang nem cseppkőbarlang, hozzá lehet nyúlni a falához. A karsztvíz tényleg csodálatosan tiszta. A szomszédos Malom tóhoz is innen folyik a víz, ami ezért szintén nagyon tiszta vizű.
Maga a barlangrendszer (a többi tapolcai barlanggal összefüggésben áll) Magyarország negyedik legnagyobb összefüggő rendszerét alkotja. Maga a Tavas barlang is 3280 m hosszú, de ebből csak 250 m látogatható, a többi teljesen víz alatt van. Ha az igazat akarjuk látni, maga a barlang önmagában nem túl szép (ez a száraz szakaszon látszik jól), de a tiszta vízzel, a csónakázással legalább egyszer meg kell nézni!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo