Ausztria, Vorau, az ágostonos kanonokrend kolostora, SzG3

Ausztria Vorau

Ott-tartózkodás ideje: 2013. máj. 12.  (1 nap)

0 hozzászólás I 5 029 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. máj. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria vorau kolostor ágostonos kanonokrendi templom 

Pöllau felől jövet ez volt a következő uticélom. Igen nagy kiterjedésű a kolostor és szépen rendbehozták, azonban már most elmondom, magán a kolostor épültetén kívül nem sok látnivaló van (ami van, arról később írok majd), jelenleg igen sokféle polgári célra hasznosítják az épületeket: háztartási iskola lányok számára (60 ágyas kollégiummal), étterem, családi lakások, stb.
Néhány szó a történatéről: a kolostort III. Ottokar alapította (1163-ban). Mivel ez is beletartozott a magyar-osztrák határvidékbe (az osztrák oldalon), átalakították kolostor erőddé, különös tekintettel a török, magyar, kuruc betörésekre. Érdekes, úgy érzékeltem mintha a kurucot egy külön nemzetnek tartanák a magyar mellett, pedig nem azok (lásd még: a Tenkes kapitánya). Na mindegy. Amikor feloszlatták az osztrák szerzetesrendeket, ez maradt az egyetlen ágostonos kanonokrendi kolostor, amelyet nem oszlettek fel. Később bencések költöztek ide. 1940 áprilisában mégis feloszlatták a kolostort, öt évig szolgált náci pártiskolaként. A háború utolsó napjaiban igen erős támadás érte a kolostort, elsősorban gyújtó bombákat dobtak le, szerencsére a templomot nem érte találat.
Akkor nézzük a látnivalókat:
itt megint egy fontos információ: van vezetés is (6,50 Euró/fő/2013), de a legtöbb időt a templomban tölti a vezetés, a plusz csak a sekrestye és a könyvtár, ha valakit ezek nem annyira érdekelnek, a templomot önmagában és ingyen is meg lehet tekinteni.
Tehát a templom. Finoman szólva is az ultra barokk a legjobb fogalom a belső kialakítására. MAgát a templomot 3 év alatt építették fel, de a belső beremndezés kialakítása 50 évbe került. A templombelső, mint írtam, barokk kialakítású, rendkívül jó állapotban. Külön kiemelném a szószéket és az oltárt, mint a barokk kiemelkedő alkotásait. Ez után meg lehet tekinteni a sekrestyét (ezt már vezetéssel), ami akkora, mint egy kisebb falusi templom, pompás bútorokkal. A legszebb a könyvtár. Itt közel 20 000 könyv található, közöttük 415 kézirat, 215 korai nyomtatvány. Egy igen érdekes technikatörténeti dolog: itt található az első WIFI. Ez két parabola antenna szerű dolog a terem két végében. Ha az egyik végén belesuttogunk az egyik hangtölcsérbe, akkor a másik oldalon tökéletesen lehet hallani (kipróbáltam, tényleg működik. A vezető belesuttogta németül, hogy egy, kettő, három és tényleg jól lehetett hallani). Ez azt a célt szolgálta, hogy az olvasókat ne zavarják az újabb könyvrendelések, az egyik végén leadták a rendelést (suttogva), a másik végén a könyvtáros meg vette a rendelést.
Visszatérve a kolostorra, a nagy terjedelme miatt elég sok időt vesz igénybe a megtekintése, de érdemes, mert nagyon szép. Kívülröl is meg lehet tekinteni, meg innen indul egy túraösvény is
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo