Ausztria, Pöllauberg, SzG3

Ausztria Pöllauberg

Ott-tartózkodás ideje: 2013. máj. 12.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 453 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. máj. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria pöllauberg templom kert 

Noha a helyet is le fogom írni, mégis néhány osztrák jelenségről fogok írni.
Pöllauberg Pölau felet helyezkedik el, egy viszonylag magas hegyen. Pöllauből egy 6 km hosszú úton lehet feljutni, ezen távolságon tudja csak leküzdeni a magasságkülönbséget. Itt is látszik, hogy Ausztria - legalábbis Burgenlad valamint Stájerország egy jó része - egy nagy tanyarendszer, kisebb faluközpontok vannak, de mindenki szanaszét lakik. Mindenhová aszfaltút vezet. Itt is csak egy pici faluközpont van, a faluhoz tartozó lakók szétszorva élnek és gazdálkodnak. Ez a település a tempom köré szerveződött, Stájerország egyik leglátogatottabb temploma. Most is istentisztelet volt, ezért nem tudtam fényképezni belül. A sógorok nagyon komolyan veszik a dolgot, mert ha valaki éppen nem áll ki a parkolóból, akkor a templomtól csak kb. egy km-re tudtam volna parkolni. A templom mellől fantasztikus kilátás nyílik Pöllaura, innen látkuk, hogy milyen magasan is vagyunk. Ahogy végeztem a templommal, felfigyeltem arra, hogy az egyik épület előtt a parkolóban felállítottak több asztalt és padokat, valamint igen gusztusosan megterítettek (valamint az ételt és az italt is szépen szét szortírozták). Ez a helyi természetvédelmi iskola előtt történt és biztos, hogy a templomból kijövők egy részét (talán az iskola növendékeit) akarták fogadni így. Inkább a tény volt érdekes: teljesen természetesnek vették, hogy a parkolóban terítenek és ott jönnek össze, hogy jól érezzék magukat. Jól is hogy ide jötte, mert láttam egy táblát, mely szerin egy kicsit lefelé valami virágos kertek vannak. Kiderült, hogy a templom alatt egy nem túl nehéz ösvényt alakítottak ki öt kis tematikus kerttel. Az első a virágos kert volt. A második a snapsz (pálinka) kert. Itt rugós székek, billenő padlók mutatták meg milyen egy részeg ember amikor dülöngél és ezeket tükrökben lehetett megtekinteni. A következő a fűszerkert volt. A negyedik: szoba kilátással. Itt egy magas sövénybe, ami a szoba falát imitálta, ki volt vágva egy ablaknak megfelelő nyílás, ahonnan a tájképet lehetett megszemlélni. Az ötödik nevét nem tudom, itt két pad volt elhelyezve egymással szemben. Szerintem jópofa ötlet. Az ösvény végén visszajutunk a templomhoz.
A templom (Maria Pöllauberg) igen régi, eleinte a most is meglévő Anna templomban szolgáltatták az igét. Hamar igen felkapott zarándokhely lett, így felmerült egy nagyobb templom építésének az igénye is. A tempom igen nagyra sikeredett, túlnyúlt a hegytetőn, ezért a nagy kapuzatához csak 18 lépcsőn lehet feljutni. Az is érdekes, hogy három oldala törmelékekből lett összerakva, csak a nyugati homlokzata épült kőből. A templom részben gótikus részben barokk stílusú ez okoz némi képzavart.
A falu többször elnyerte már Stájerország legvirágosabb falva címet is.
Ezek Ők.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo