Szlovénia, Dornava, Dvorec Dornava (Dornava udvarház), SzG3

Szlovénia Dornava

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 28.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 388 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. máj. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: szlovénia dornava udvarház kastély 

Most egy kicsit vissza kanyarodunk Szlovéniába. Borl felől erre jöttem vissza, és megtekintettem ezt a kastélyt is ("természetesen" kívülről). Itt is számtalan tulajdonos bukkan fel, mégpedig elég ismert családok, aminek az az oka, hogy Szlovénia ezen része korábban Stájerország szerves része volt és érdekes módon most is annak hívják, csak szlovénul: ©tajersko, ami azért szokatlan, mert amint egy ország megszerez egy másik területet, rögtön elkezdi az átkersztelést. Azt nem tudom, hogy itt miért nem történt ez meg, pedig Szlovénia kb 1/4-t teszi ki Alsó-Stájerország.
Na erről ennyit. Lássuk a kastélyt: az 1500-as években épültek meg az alapjai és mivel Ptuj igen közel esik ide, értelemszerűen Ptuj grófjai voltak az urai. A XVIII. században tulajdonosai voltak a Herbersteinek, a Sauersek is. Még ebben az évszázadban az Attemsek is megjelentek, mint tulajdonosok, ők építették ki a barokk kertet és állítottak fel töb szobrot is a parkban. Egészen a II. VH befejezéséig magántulajdonban volt. Arról nem írnak, hogy különösebb károkat szenvedett volna az udvarház. Az udvarház több anyagát (bútorokat, függönyöket) átvittek a Ptuji Múzeumba. A VH után értelmi fogyatékos gyerekek laktak itt. Jelenleg tök üres, pedig megnézve a látható homlokzatokat, igen impozáns épületről van szó (nem is tudom, hogy miért az udvarház kifejezést használják és nem a kastélyt?).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo