Szlovénia, Hrastovec v Slovenskih Goricah, grad Hrastovec, SzG3

Szlovénia Hrastovec v Slovenskih Goricah

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 28.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 175 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. máj. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: szlovénia hrastovec kastély vár 

Úgy látszik, hogy Szlovénia ezen része tele van gyógypedagógiai kastélyokkal, amelyek szerepe a világháborúkban igen negatív volt. Sajnos ez a kastély is ilyen, pedig ez Szlovénia egyik legnagyobb katélya és viszonylag rendben is van tartva. Csak..., na innen jönnek a problémák. A kezdeti történelmére nem kell sok szót vesztegetni, a szokásos Herberstein családi tulajdonláson túl nem sok érdemleges történt, ők viszont 64 szobás luxus kastéllyá alakították át. Az I VH után középiskola volt benne, ezt a menekültüggyel foglalkozó Vranglove Armada üzemeltette (olyasmi volt, mint az Üdvhadsereg). A II. VH után gyakorlatilag fogoly táborként üzemelt, amire az volt kiírva hatalmas betűkkel: Jugoszlávia. Itt a Jugoszláv állammal nem szimpatizáló egyéneket tartották fogva, közülük igen sokan meghaltak (vagy lelőtték Őket). Megjegyzés: ha a titói uralmat egy kicsit megkapirgáluk, akkor igen sok borzalmas tettre derülne fény (ahogy már derült is), de ennek az oldalnak nem ez a feladata. 1948-tól mentálisan sérült gyerekeket ápoltak itt, majd 2000-tól szociális otthon is működik benne.
Figyelmeztetés: miután nem zárt osztály, ezért az ott lakók szabadon sétálhatnak a katély udvarán, sőt a kastélyból ki is jöhetnek. Megtévesztő, hogy a nyakukban olyan hivatalosnak látszó biléta lóg, még én is beugrottam neki, azt hittem, hogy a parkolóőr. Sajnos lenyúlt 5 Euróra, mire kiderült, hogy itt mindenki kéreget. Csak óvatósan. Ettől függetlenül a kastély udvara is meglátogatható és ha valaki eléggé gyorsan sétál, akkor valószínűleg nem érik utól a kéregetők.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo