Szlovénia, Muretinci, grad Muretinci, SzG3

Szlovénia Muretinci

Ott-tartózkodás ideje: 2013. ápr. 14.  (1 nap)

0 hozzászólás I 2 134 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. máj. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: szlovénia muretinci vár kastély 

Borl felől jövet ez volt az első kastély, amelybe belebotlottam. Gyakorlatilag nem sok mindent lehetett róla megtudni. 1577-ben említik először, az első tulajdonosa Sekelj volt, aki 1632-ben eladta a kastélyt a Herbersteineknek (ne feledjük, akkor ez e hely is Stájerország része volt, a Herbersteinek pedig annak kb negyedét uralták). 1652-ben megjelent itt a Német Lovagrend, akik ez után uralták a kastélyt. Szlovénia függetlensége után 2011-ben megalakították a Muretinciért Alapítványt, hogy a kastély fel lehessen újítani. Az Alapítványt a teuton lovagok Szuverén Szent György Rendje kezeli. A kastélyt oktatási célokra szeretnék felhasznáni, ahol az arra rászoruló fiatalokat oktatnának, külön kiemelve a sport és a kultúra fontosságát. Ezen kívül oktatnának családokat hitra, szeretetre, becsületre és az idősek iránti tiszteletre (na, valahogy összehoztam a szlovén fordításokból). A lényeg az, hogy csak kívülről lehet megtekinteni a kastélyt. Viszont kissé szokatlan ez a német lovagrendi vonal, még ha beleszámítjuk a hely korábbi osztrák voltát is.
Egy, a kastélytól független kiegészítés (ezért külön beszámolót nem írok):
azt már korábban említettem, hogy Szlovéniában igen nagy figyelmet fordítanak a vízi energiára. Ez az üzemvízcsatorna, amit itt bemutatok, egy Muretinci melletti falu mellett folyik el:Zagojici. Kiindulópontja a Ptuj alatt található Ptuji tó (ennek a távlati képe látszik a ptuji beszámolómnál), amelyet azért duzzasztottak fel, hogy meg legyen a víz megfelelő magassága az elektromos áram termeléséhez. Az látszik, hogy a gátakat gondosan megépítették, rögtön a gát alatt! található a falu, mivel úgy láttam, hogy az üzemvízcsatorna lényegesen magasabban folyik, mint a természetes talajfekszín. Biztosan sok pénzbe került, de valószínűleg nem csinálták volna meg, ha nem érné meg. Csak azért is írok a vízi erőművekről!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo