Ausztria, Stainz, kastély és kolostor, SzG3

Ausztria Stainz

Ott-tartózkodás ideje: 2013. jún. 02.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 293 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. jún. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria  kastély  kolostor  stainz 

Már erősen Grác felé haladtam az ahogy esik úgy puffan túrámon, amikor egy dombon hirtelen feltünt egy hatalmas épületegyüttes tömbje. Na akkor most puffant egy jó nagyoz gondoltam és igazam is lett (egyet leszámítva, a kiállításokat nem tudtam megnézni, mert már későn érkeztem ide). Érdekes, hogy ezt a helyet szokták kastélyként is és kolostorként (apátságként) is emlegetni. Ennek meg van az oka. Stainz földesura 1299-ben kolostort és templomot alapított ezen a helyen. Az apátság, a amely az Ágostonos rendhez tartozott, szépen fejlődött (úgy anyagilag, mint építészetileg), mivel a Stainz piacjoggal bíró település volt. Aztán jött II. József császár, aki feloszlatta a szerzetesrendeket (néhol megmenekültek, de itt tényleg feloszlatás volt). Ez 1785-ben történt. 1840-ben II. Leopold császár fia, János főherceg, megszerezte a birtokot, ettől fogva kastélyként működött. Egy megjegyzés: János főherceg nagy műpártoló volt, a Gráci Joanneumot is róla nevezték el, de ez itt most csak egy mellékszál. A leszármazottai Meran grófjai néven még most is birtokolják a kastélyt. Jelenleg két kiállítás is található itt: egy vadászati és egy mezőgazdasági, mindkettő a gráci Joanneumhoz tarozik. Nagyon szép a kastélyhoz tartozó templom is, a melynek az egyik érdekessége, hogy csak a kastély felől lehet megözelíteni, a fő udvar előtt van egy kisebb előudvar, onnan van a bejárata. Ez persze logikus, mivel amig apátságként működött, a szerzetesek a templomot így az apátság elhagyása nélkül tudták megközelíteni.
Építészetileg mindenképpen nagyon látványos a kastély és a templom is, tehát aki erre jár az nézze meg szerintem, ha valaki még a mezőgazdasági jellegű múzeumok is érdekelnek, annak kettő is van belőlük.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo