Ausztria, Judenburg, a Liechtenstein várrom és az új kastély, Sz

Ausztria Judenburg

Ott-tartózkodás ideje: 2013. jún. 29.  (1 nap)

0 hozzászólás I 5 637 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. júl. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: ausztria  judenburg  kastély  liechtenstein  vár  várrom 

Nem tévedés, van Ausztriában egy olyan város, amelynek a nevét Zsidóvárra lehetne fordítani (de erről majd a városnál bővebben). Egyik, bár nem túl látványos nevezetessége ez a várrom ill. a kastély. Azért nem túl érdekesek, mert az egyik nagyon romos várrom (helyette nagyon ajánlható a nem túl messze lévő Eppenstein várrom), a másik pedig már rég óta tartományi tulajdon (ez még nem lenne nagy baj), de zárva van. Jelenleg eladás alatt van (2013), akinek van 495.000 Eurója, az azonnal megveheti.
De kezdjük az elején:
a vár volt a Liechtenstein család ősi fészke, mely igen jól védte az alatta elterülő Mura völgyet. A vár eredetét a XI. sz-ra teszik. Volt egy híres lakója: Ulrich von Liechtenstein, aki ha éppen nem harcolt, költő és trubadúr volt, vagyis minnäsenger. Állítólag igen jó hatásfokkal csábította el a női szíveket. Mátyás király is hadakozott itt, de nem járt sikerrel. Csak létrán lehetett a várba bejutni, nem volt kapuja. A haditechnika fejlődésével, valamint a kényelmi igények egyre erősödő szorítása miatt a várat felhagyták kb a XVI. században és leköltöztek a vár alá, amely erősen romlásnak indult. Maga a kastély a XVI. században készült el a seckaui szerzetesek hathatós közreműködésével. Később tartományi tulajdon lett, legutoljára bentlakásos iskola működött benne 2001-ig, jelenleg az eladásán fáradoznak (szerintem nem túl aktívan, ha 2001-ben már megszűnt az iskola). A kapunál csak egy lánc zárja el az utat, azt könnyű átlépni, hogy a kastélyt legalább kívülről szemrevételezhessük, bár nem tartozik a látványos épületek közé. A kastély parkja is csak egy átlagos park, ráférne némi karbantartás.
A Liechtensteini hercegség és az itteni Liechtensteinek közötti kapcsolatra nem igazán tudtam rábukkanni, pedig az ottani hercegek is osztrák eredetűek. Hátha valaki ebben tud némi információval előhozakodni.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo