Kaymakli, a föld alatti város

Törökország Kaymakli

Ott-tartózkodás ideje: 2012. okt. 11.  - 2012. okt. 11. (1 nap)

2 hozzászólás I 5 414 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. aug. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: kaymakli törökország 

A Kappadókiai körutazásunk során egy fantasztikus helyre is eljutottunk, Kaymakliba, a földalatti városba. Ahogy idegenvezetőnk elmesélte a történetét, el sem tudtuk hinni, hogy ilyen létezik a Földön. Pedig több is van itt, de mi most csak az egyiket jártuk végig, illetve csak három emeletét, azt is lefele. No, de kezdem az elején.
Kaymakli földalatti város Törökország Közép-anatóliai régiójában található, Nevsehir várostól alig 20 kilométernyire. A régészeti feltárások után 1964-ben nyitották meg ezt a földalatti múzeumot a turisták előtt. Igaz még csak 4 emeletet lehet az érdeklődőknek bejárni, a többi még régészeti feltárás alatt van. Ez idáig kiderült, hogy a föld mélyében több száz! alagút található, s ezek még ma is használatos tárolási területek, istállók, és pincék. Az is feltételezhető, hogy több ezer! ember élhetett itt a hettita időkben. A régészek úgy vélik, hogy ez lehetett akár 3500 és 5000 fő is. A mínusz első szinten a feltételezések szerint az istálló lehetett, erre utaló nyomokat is találtak, s az állatok etetője is itt található. Ide könnyen lehozták a lovakat, teheneket, birkákat veszély esetén, majd felterelték őket. A második szinten egy hatalmas malomkő található, amivel eltorlaszolták a bejáratot az ellenség támadásakor. Láthatunk itt egy templomot is, oltárral, körben ülésekkel, és egy keresztelő kúttal. Valószínűleg sírok is lehettek a templom körül, mivel nevek olvashatók a falakon. Különböző lakóhelyiségeket, folyosókat jártunk végig, bizony volt olyan is, ahol hétrét görnyedve. Aztán a következő szinten, a harmadik szinten folyhatott a gazdasági élet, volt itt olaj és szőlőprés, gabonaőrlés, itt található a konyha, pincészetek, sőt még kohászat is működött itt a mínusz 3. emeleten. Ezt igazolja a kőbe vésett 57 darab lyuk, az „öntőforma”. Nemrég bebizonyították, hogy a közelben bányászott rézércet megolvasztották, s itt megmunkálták, s formálták a célnak megfelelő alakra, nagyságra. Persze megfelelő szellőztetés, légáramlat és a víz is biztosítva volt az összes emeleten. Egy jól járható szellőző akna fut végig az emeleteken, egészen 80 méter mélységbe. A lenti emeleteken találhatók az egyéb funkcionális helységek, mint fürdőszoba, WC, raktárak, tárolók, lakóterületek.
Megtudtuk még, hogy jelenleg 36 földalatti várost ismernek Kappadókiában, és az egyik legszélesebb Kaymakli földalatti város, míg a legmélyebb a Derinkuyu Underground City. Érdekes volt itt járni, bepillantani ebbe a különleges föld alatti világba. Elképzelni azt, hogy milyen élet lehetett itt, s hogy élhettek itt az emberek anno.
Feltöltve: 2013. aug. 07.
iadanyne kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
iadanyne - 2013.08.15. 17:00

Anikonéni! Nem kell feladni, talán egyszer még fog sikerülni.

anikoneni - 2013.08.10. 20:31

Jó lett volna eljutni ide!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina