Jordániában nyaraltunk

Jordánia Aqaba Marina Plaza

Ott-tartózkodás ideje: 2013. aug. 03.  - 2013. aug. 10. (7 nap)

2 hozzászólás I 5 021 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. aug. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar bibi Beszámolója

Cimkék: Marina Plaza Holt-tenger Petra Jordánia Tala Bay 

Marina Plaza értékelése
bibi értékelése:

4.8

Az értékelések összesen:

4.9

Eddig 2 utazó értékelte.

A last minute utakat nézegetve teljesen véletlenül bukkantunk az Anubis Travel honlapján a jordániai Marina Plaza hotelre. A szálloda már a képek alapján megtetszett, ezért elolvastuk az interneten leírt véleményeket, megnéztük a google earth-n is, hogy hol is helyezkedik el. A Jordániáról szóló fórumon rengeteg hasznos információt találtunk. Ezek alapján már itthon elkezdtünk levelezni három kinti magyarul beszélő taxissal. Alkudoztunk, ki mennyiért visz el minket a nevezetességekhez. Szerdán befizettük az utat (ajándékként még szobánként egy-egy tablet pc-t is kaptunk, legnagyobb meglepetésünkre nem is rosszat) és szombat hajnalban már indultunk is. Kicsit tartottunk ettől az arab országtól, de nem volt miért.
Budapestről a repülési idő közel 3 és fél óra. A szálloda Tala Bayen, egy kis üdülőrészen található, kb. 3 percre a tengerparttól, 20 percre Aqabától. Van egy hangulatos kis kikötője. Az Anubis képviselője várta a csoportunkat a reptéren, majd irány a szálloda. Két busz magyar turista érkezett a Marina Plaza-ba. A hotelbe belépéskor az összes poggyászunkat átvilágították – ilyet még sehol nem tapasztaltunk. (Ott tartózkodásunk alatt a csomagjainkat egyébként mindig megnézték, amikor átléptük a szálloda küszöbét, ezért igyekezett mindenki az oldalsó bejáraton beosonni a boltban vásárolt vízzel és élelmiszerrel.) Szerintünk a lehető legjobb kilátással rendelkező szobát kaptuk meg. Ráláttunk a gyönyörű medencére és a tengerre is. 2 db 2 ágyas szobát kértünk, melyek összenyithatóak voltak. A szobában tévé, hajszárító, mini hűtő, légkondi, wifi, széf és mindez ingyen! Ezt azért emelem ki, mert eddigi utazásaink során ezekért mindig külön kellett fizetni, sokszor nem is keveset.
Az idegenvezető hölgytől kaptunk egy tájékoztatót a fakultatív programokról és árairól, amelyek egy 4 tagú családnál már a csillagos eget verik, de ezt előre tudtuk.
Annak ellenére, hogy már megegyeztünk egy taxissal, változtattunk, mert összejöttünk két párral, így nyolcan fértünk be egy kocsiba és kedvezőbb árat sikerült kialkudnunk, mint azzal, akivel már előre lefixáltunk mindent. Ez a taxis Isam Salameh, akit mindenkinek tudok ajánlani. Magyarul beszél, 10 éve foglalkozik a magyar turisták jordániai utaztatásával. Igaz, menet közben nagyon sokat telefonál, SMS-ezik, szervezi az útjait, de viccelődik, szórakoztatja az utasait. Sőt! Hűtődobozban jeges italokat szállít, amit ingyen adott nekünk.
Mindenképpen látni szerettük volna a Petrát, a Holt-tengert. A taxisok is – akár az igazi idegenvezetők – egy-egy napra „csomagokat” állítanak össze, hogy az egy irányban lévő látnivalókat, nevezetességeket egy nap meg tudjuk nézni.
A szállodától a Petrához vezető út kb. 1,5 óra. Az utak minősége sokkal jobb, mint a magyar utak többsége. Gyönyörű a táj: mindenhol a magas, kopár hegyek, sivatagi dűnék és sehol egy kis zöld. Az út szélén néha felbukkant egy-két beduin „lak” – sátorszerű tákolmány, amiben élnek, körülötte az állataik. Mi is megálltunk egy beduin embernél, úgyhogy közelről is megfigyelhettük hol és hogyan él. Egy lavór, egy visszapillantó tükör a „fürdőszoba”. Megsimogathattuk a tevéit, készíthettünk fényképeket. Megkínált teával és tevetejjel, de nem mertük elfogadni, féltünk a betegségektől. Némi apróval háláltuk meg, hogy beengedett „otthonába”, aminek ő szerfelett örült.
A Petrába a belépő 50 jordán dínár, ami nem kevés, de egyszer meg kell nézni. 15 év alatt ingyenes a belépés. Kis rábeszéléssel a 15 és fél éves fiúnkat is sikerült kicsit „megfiatalítani”, így megspóroltunk egy belépőt. Szűk kanyonokban visz az út a kincstárig. Ez a Petra jelképe, de itt még nincs vége látnivalóknak, tovább lehet sétálni a királysírokig, fel a csúcsra a kolostorig, ahol fantasztikus kilátás tárul elénk. Aki mindezt végig akarja járni, az csaknem 20 kilométeres (10 oda, 10 vissza) túrára készüljön 800 lépcsőfokkal fűszerezve, ami nem kis teljesítmény, figyelembe a 45 fokos hőséget. Séta helyett jó pénzért lehet választani szamarat, tevét, 2-3 személyes kis kocsit is. Jó pár órát el lehet itt tölteni, meg lehet pihenni, illetve ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. A bőséges folyadékpótlásról mindenképp gondoskodni kell!
Következő napi programunk a Mujib folyó, Holt-tenger, Nébó hegy és Madaba-Szent György templom. Tala Bay-ről 3,5 órára található a Holt-tenger és Mujib folyó. Utazásunk során már igazi sivatagi környezetben jártunk, homok dűnék sokasága, tevekaravánok stb. A Mujib folyónál a belépő 15,5 dínár, de csak 18 éven felülieket engednek be. Nagy élményt nyújt az ügyességet erősen próbára tevő program. Kanyonok, sziklák között a folyóban kell menni, mászni, felhúzódzkodni a sziklákra, miközben zúdul le a víz. Sajnos ide fényképezőt, kamerát nem érdemes bevinni (legfeljebb neylonba csomagolva), mert vizes lesz, pedig ilyen eseményt meg kell örökíteni. A Holt-tengert nem lehet kihagyni! Márcsak azért sem, mert a vizét a jordánok öntözésre használják, ezért évente több métert esik vissza a víz szintje, s ki tudja az ember láthatja-e még valaha. Vannak fizetős (10-15 dínár a belépő) és ingyenes szabad strandok. Mi az utóbbi mellett döntöttünk. Az élmény páratlan. A kristálytiszta vízbe csak bele kell ülni és már lebegünk is a vízen. Nem lehet lesüllyedni a magas sótartalom miatt. A víz szinte forró. Itt nem volt zuhanyzó, de volt egy kis édes vizű forrás. A gyerekek kövekből egy kis medencét építettek, ahol összegyűlt a víz. Oda be lehetett ülni és lemosni a sós vizet. Isam mindenkit bekent fekete iszappal, ami nagyon jó a bőrbetegségek kezelésére. Jókat mókáztunk „feketén” és szuper fotók készültek. A Nébó hegy csúcsához egy szerpentines úton lehet eljutni. Ez az a hely, ahol a Biblia szerint Mózes megpillantotta az Ígéret földjét. Tiszta időben el lehet látni a Holt-tengerig és Jeruzsálemig. A hegytetőn egy kereszt áll, melyre egy kígyó kapaszkodik fel. Egy kis helyiségben megtekinthető néhány mozaik. A Szent György templomhoz (mely a világ leghíresebb mozaikját rejti) már nem volt kedvünk, erőnk elmenni.
Ellátásunk félpanzió volt, ami bőségesen elég. Reggelire virslit, főtt tojást, sonkát, különböző felvágottakat, sajtokat, gyümölcsös és csokis croissant, kenyeret, zsemléket, amerikai palacsintát ehettünk. Előttünk sütötték meg a kiválasztott töltelékkel a tojásrántottát. Joghurtot is lehetett enni, gabonapelyheket stb. Kancsóból teát, kávét is kínáltak. A tej finom volt. Mindig kétféle gyümölcslé közül választhattunk: grapefruit vagy narancslé. Vacsorára mindenféle hús megtalálható volt az svédasztalon: hal, csirke, bárány, marha, sokszor tenger gyümölcsei. Köretként rizs, krumpli. Sokszor lehetett tésztafélét választani. Szinte minden nap más-más nemzetiségi étel volt: bolgár, thai, francia, jordán… Nekünk tetszett a kebab sült tésztával, a töltött pita (arash), a jordán nemzeti eledel a mansaf (bárányhús joghurtos öntettel, magvas rizzsel). A kagylóleves kellemes meglepetést okozott. A süteményeik csodálatosak mind látványban, mind ízvilágban. A puding, tejbegríz is finom. A baklava nem nyerte el tetszésünket, olyan, mintha nagyon olajos lenne. A vacsoránál külön kellett fizetni az italt, de kitapasztaltuk, hogy a „big water no gas” 2 jordán dínár a legolcsóbb és az elég is a családnak. A szénsavas víz itt már 5 dínár!!!
Azok, akik befizettek all inclusive ellátásra nem jártak jól, mert csak az ebéd volt plusz a félpanzióhoz képest. Nem volt snack, fagyi, vagy süti, mint más szállodáknál. Igaz italokat kaptak, így nem kellett az ásványvízért boltba szaladgálniuk és a vacsoránál külön fizetni. Ha egy egész napos fakultatív program miatt valaki nem tud ebédelni, ebben a szállodában ne számítson hidegcsomagra. Emiatt néhányan hőbörögtek is. Mi ezt előre megkérdeztük az utazási irodában, ezért rendeltünk félpanziót.
Bizonyos szempontból a legjobb időszakban utaztunk Jordániába: a hét elején még ramadán volt, vagyis böjtölés. Mi pont ez idő alatt bonyolítottuk le a fakultatív programokat, így sehol sem volt nyüzsgés, tumultus, sorban állás, tolongás. Az utcán nap közben szinte csak a turistákat lehetett látni. Este hétkor nyitottak az üzletek, akkor jöttek elő az arabok. Szerdán befejeződött és következett a bájrám, vagyis a nagy eszem-iszom, ünneplés, vásárlás.
A szálloda bizonyos időközönként indított ingyenes, ún. shuttle bus-t Aqaba városába. Ezekre előre fel kellett iratkozni. Mi két este látogattunk be a városba, egyszer még ramadán idején, akkor egész elviselhető volt a légkör, csendesek voltak az utcák. Legközelebb már az ünneplés idején mentünk. Akkor rengeteg ember volt az utcán, sok-sok dudáló autó, megteltek az addig néptelen tengerparti szakaszok, sátrakat vertek fel és ott sütöttek, főztek maguknak. Higiéniai szempontból igen elmaradott az ország. Mindenhol szemét, kosz. Leginkább egy lepusztult telephez hasonlított az egész. A férfiak általában európai ruhában, a nők pedig csadorban járkáltak, sőt még abban is fürödtek. Ekkor a mi szállodánk is benépesült a rengeteg arabbal, török, libanoni és izraeli családokkal. Az addig csendes, kulturált hotel zajossá vált. Ezekben a napokban több magyar családnál is tűnt el némi készpénz, amit jelentettek is az idegenvezetőnek, de végül is a rendőrséget nem hívták ki, mondván, úgysem lesz semmi. Szerencsére ezt a nem kis kellemetlenséget mi megúsztuk.
A Marina Plaza épületei között két medence és egy gyermekpancsoló található. Kb. 2-3 percre van (egy lépcsőn kell lemenni) a Beach Club, vagyis a tengerpart, ahol szintén két medence és egy pancsoló van. Mindkét helyen ingyenesek a napágyak, napernyők. A tengerpart homokos, de a vízbe lépve már kavicsos, úgyhogy nem árt a vízi cipő. Vörös-tengernek meseszép vízi élővilága van, ezért sokan sznorkeleznek, búvárkodnak. Ők feltétlenül látogassanak el, a kb. 10-15 perces sétára lévő Japanese Gardens-t, ahol a szikrázó nap fényében fürdő korallok között úszkáló rengeteg színes hal, és egyéb tengeri élőlény könnyedén rabul ejti az embert. A szerencsések még óriásteknőssel is találkozhatnak. Felszerelést sok helyen lehet kölcsönözni, kb. 2 dínárért, magáért a sznorkelezésért itt nem kell fizetni, ez a partszakasz nem tartozik egyetlen szállodához sem. Üvegfenekű hajóról is meg lehet tekinteni a víz alatti korallokat, halakat.
A Tala Bayen szinte mindenféle vízi sport kipróbálható: vitorlázás, jet ski, vízi sí, banánozás, szörf stb. Minden csak pénz kérdése.
Véleményünk szerint a szálloda teljesen megfelel a négy csillagos minősítésnek, mind tisztaságban, mind ellátásban, kiszolgálásban, elhelyezkedésben.
Mi egy felejthetetlen hetet töltöttünk el Jordániában.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Hybe - 2013.09.04. 11:37

Isam -ot én is csak ajánlani tudom, élmény vele utazni :-)

Egy kis észrevétel a koszról: Jordánia az arab országok többségéhez képest meglepően tiszta, az utcán kapható ételeket is bátran lehet fogyasztani. Az arab törzsek közül nekem talán a legszimpatikusabbak. A tisztaságot meg ne Svájchoz hasonlítsuk :-)

rozsi - 2013.08.28. 14:33

Nagyon jó utibeszámoló, ha egyszer eljutok arrafelé, használni fogom.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina