Wörthi tó ősszel

Ausztria Wörti tó

Ott-tartózkodás ideje: 2012. okt. 20.  - 2012. okt. 24. (4 nap)

0 hozzászólás I 1 402 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. okt. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar csucsaki Beszámolója

Cimkék: Klagenfurt  Pörtschach  Velden 

Október 23-i hosszú hétvégén nem akartunk a túlzsúfolt magyarországi hotelekben időzni, inkább Ausztriát néztük ki, ahol az október abszolút holtszezonnak számít, és ez a hotelárakban látszódik. Gyakran olcsóbb, mint a magyarországi „hosszú hétvége” árfekvése (a booking.com-on nagyon jó akciós hotelárakat találtunk mindenfajta kategóriában). A Wörthi tóról sok jót hallottunk: viszonylag közel van, Szlovénián keresztül gyakorlatilag végig autópályán kényelmesen 4,5-5 óra alatt elérhető, gyönyörű táj.

Október vége felé a Wörthi tó környéki hotelek, panziók nagyrésze már zárva van (általában szeptember 30-val vagy október 15-vel zárnak), működő étterem alig található. Pontosan ezek miatt, aki nyugalomra, csendre, kevés emberre, jó levegőre és hosszú őszi sétákra vágyik kiváló célpont ebben az időszakban. Pörtschach-ban találtunk egy elég jó szállodát közvetlenül a parti sétányon.

1. nap
szombaton a megérkezés után biciklivel felfedeztük Pörtschachot: a kellemes üdülőfalu főutcáján éttermek és hotelek garmadával (október végén majdnem mind zárva volt), gyönyörű parti sétánnyal (útikönyvek is említik). Az egy-két kilométerre lévő Gasthof Joaning-ot még itthon ajánlották, nyitva volt és 13 euró-ért adtak egy menüt (leves, főétel, desszert), teljesen rendben volt.
Visszafele még beugrottunk az Aldiba, majd kis séta parton, naplemente a Blumenparade-on és alvás.

2. nap

Erre a napra Veldent a kaszinóvárost néztük ki egy kis kiruccanásnak. Hajóval mentünk, kb 40 perc alatt eljutottunk Veldenbe. (oda vissza 14 euro/fő volt jegyár, nyáron a napijeggyel a tó Klagenfurt-Velden között kiválóan bejárható mivel 4-szer is van járat napon belül). Volt 3,5 óránk a hajó visszaindulásáig, 30 perc alatt besétáltuk a belvárost, hogy a maradék időt eltöltsük, ötletért bementünk a helyi turisztikai központba (a Villacher straßén 5 perc gyalogtávolságra a kikötőtől), nagyon kedves volt a hölgy, ajánlott egy kilátót kb 1,5 km-re Kranzlhofenben. Remek időben felgyalogoltunk, megérte, mert a kilátás a tóra gyönyörű volt. Nem messze volt a Saisser-see, mely sajnos már idő hiányában kimaradt. Velden környéke, úgy mint az egész Wörthi tó környéke, egyébként tele van kiváló brinagutakkal (a bringabérlés ilyenkor a „tourist-office.ban” 20 EUR/nap) és gyalogtúra útvonallakkal (Bővebben:http://alpregio.outdooractive.com/ar-woerthersee/de/ és http://www.woerthersee.com/ oldalakon). Visszafele hajóval tűző napsütésben pazar volt. Szürkületkor őszi fotózás a parton.

3. nap

Kocsival indultunk, mert több látnivalót is be akartunk iktatni. Első célpontunk a Minimundus volt
(http://www.minimundus.at/), 150 világlátványosság kicsinyített változatban, 1,5-2 órát töltöttünk el ott, egy pár építmény nagyon el volt találva, a vasút modellezők pedig több órára is el tudják magukat foglalni. Második kirándulópont a Hochosterwitzi vár, mely Klagenfurttól kb 25 km-re egy nagy dolomitsziklán található (http://www.burg-hochosterwitz.com). A vár aljáig kocsival mentünk, 8,5 EUR/fő a belépő, plusz 5 EUR a liftes verzió, de gyalog kb 20 perc felfele út, nem olyan vészes. A múzeum érdekes, a kilátás a környék hegyeire pedig fantasztikus volt. A várudvarban kajálni is lehetett, a fák árnyékában pedig tartottunk egy pár perc pihenőt. Hochosterwitzből tovább Klagenfurttól délre Unterloibl felé vettük az irányt, itt található a Tscheppaschlucht (http://tscheppaschlucht.at/) mely egy szurdok, ahol remek túraút van egy vízesés közelében. Mivel a túra minimum 1,5 óra ezért már nem tudtunk belevágni, mert már besötétedett volna (remélem, egyszer vissza tudunk majd jönni, mert a képek alapján izgalmasnak tűnik). A naplementét Maria-Wörthből néztük végig, betekintettünk a helyi templomba, majd Veldenen keresztül vissza Pörtschachba. A Maria Wörth közelében található Pyramidkogelt (a wörthi tó legnagyobb kilátója) előttünk pár héttel rombolták le, állítólag 2013 tavaszára újjáépítik. Este a pörtschachi főútcán lévő Da Franco olasz pizzériában pizzáztunk. 8-9 EUR volt egy pizza, árértékarányban az egyik legjobb volt, amit valaha ettem.


4. nap

Klagenfurtba vonattal mentünk, mivel a pörtschachi vasútállomástól kb 5 percnyire voltunk és a vonat gyorsabban beért Klagenfurt központba (13 perc volt) mint ha kocsival mentünk volna és a parkolás kb. annyi, mint a vonatjegy oda vissza. A Hauptbanhoftól kb 15 perc gyalog a belváros közepe a Neuer platz, itt a Rathaus aljában található a Tourist office, itt is nagyon kedvesek voltak, adtak magyar nyelvű leírást a belvárosi negyedhez. Karintia fővárosa Klagenfurt a maga 95.000 lakosával kedves kis város, szép belvárossal. Kb 1,5 óra alatt megsasoltuk az összes látnivalót, múzeumokat kihagytuk. Egyedül a Landshofban található Wappensaal-t néztük meg, ugyanitt található meg tartomány parlamentjének az ülésterme is (belépő 3 EUR). Miután visszaértünk Pörtschachba a helység feletti domb tetején található Hohe-Gloriette kilátóhoz túráztunk fel, kb 40 perc gyaloglás után kiváló kilátást kaptunk a Wörthi tóra. Este még egy kis séta, fotózkodás a parton. Másnap délelőtt reggeli után vissza Magyarhonba.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, szerencsénk volt az idővel is: egyáltalán nem esett, a délelőtti köd után minden nap sütött a nap. Eső esetén lehet, hogy beszorultunk volna a hotel wellness részébe. Nyáron valószínűleg még több a program és több a lehetőség.
Ember alig volt a környéken, mindenhol kiváló volt a szolgáltatás. Wörthi tó ősszel! Csak ajánlani tudjuk.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina