Magyarország, Somogyvár, Nemzeti Emlékhely, a Bencés apátság rom

Magyarország Somogyvár

Ott-tartózkodás ideje: 2013. dec. 05.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 596 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. dec. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: apátság  bencés apátság  magyarország  nemzeti emlékhely  rom  somogyvár  tamplom 

Somogyvár kb. 20 km-re van Fonyódtól délre, itt található a bencés apátság romja, amelynek bemutatására létrehozták ezt a látványosságot.
Már most mondom, késő ősztől kora tavaszig zárva van (ami engem azért nem állított meg, végig mentem a kerítés mentén és az a kilátó toronynál véget ért, így egy kicsit be tudtam menni).
Az interneten utána néztem a dolognak és az alábbiakban lehet összefoglalni:
a területen volt Koppány herceg vára és az apátság is több, mint 90 évvel ezelőtt épült. Elsősorban a Szent László által behívott francia bencés szerzeteseknek. Egyes szakértők szerint itt vetették papírra a Halotti beszédet is (legkorábbi írásos emlékünk). Az viszont egyértelmű, hogy a bemutatás módjával nagyon nem értenek egyet a hozzászólók: a helyreállított apátsági részlet egy modern tető alatt (Székesfehérváron már elbontottak egy ilyen modern tetőzetet). Magán a módszeren túl azt kifogásolják, hogy a felhasznált anyagok folyamatos karbantartást igényelnek, erre általában nincs pénz és rövidesen le fog rohadni az egész (ezt én foglaltam össze ilyen sommásan). Az látszik, hogy nagyon sok pénzt beleöltek, kérdéses, hogy milyen a látogatottsága akkor, amikor nyitva van, mert azért 20 km-re esik a Balatontól és nem igazán reklámozzák a meglétét (talán összesen egy táblát láttam az út mellét, az is eléggé semmit mondó volt). A kilátó egyébként jó ötlet, mert így felülről lehet szemügyre venni a templom romját, ami másképpen nem megvalósítható az átlagember részére (a drága repülés sokaknak nem elérhető). Szerintem egyszer meg lehet nézni, amíg le nem pusztul az egész (ne legyen igazam, meg a többieknek se!).
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo