Magyarország, Apátistvánfalva, Határőr emlékhely, SzG3

Magyarország Apátistvánfalva

Ott-tartózkodás ideje: 2014. jan. 05.  (1 nap)

0 hozzászólás I 4 600 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. jan. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország Apátistvánfalva Határőr emlékhely 

Korábban beszámoltam már arról, hogy amikor Apátistvánfalván jártam, ezt a kis múzeumot csak kívülről tudtam megtekinteni, mert mindig olyan időpontban volt nyitva, ami nekem nem volt megfelelő. Most is olyankor mentem arra (mint utóbb kiderült), amikor nem voltak nyitva (szombat - vasárnap csak telefonos egyeztetés alapján látogatható), de egy úriember látta, hogy kívülről fényképezek és megkérdezte, nem akarom-e megtekinteni a kiállítást. természetesen ráállta. Mint kiderült, a gondnok volt és még egy kis tárlatvezetést is tartott nekem (valamint megengedte, hogy az információs táblákat levegyem a helyükről, így azok a fotókat nem csúfítják el).
Apátistvánfalva a trianoni béke után hirtelen határfalu lett és ráadásul egy zsák formában (ennél közelebb a határhoz már csak Kétvölgy, Felsőszölnök és Orfalu van, de csak egy picit), így logikus volt egy határőrs létesítése. Megtalálható itt minden: a "kommunikációs" szoba, az eligazító helyiség, a fegyverterem, az istállók, a lovász szálláshelye, meg az akkor használt szállítóeszközök egy része is. Egy nem ide illőt is találta, ez a Fertő tavon használt aeroszán. Amikor egyetemista voltam Sopronban, még olyan szigorúak voltak a határőrizeti dolgok, hogy az egyetemi öt év alatt egyszer sem jutottam le a Fertő tóhoz!
Az udvaron még megtalálható egy Csepel tgk, egy Lada Niva terepjáró, egy határőrizeti fülke és egy út határzár. Maga a kiállítás egyébként ingyenes, de szívesen elfogadnak adományokat a fenntartáshoz. Szerintem annak aki erre jár, meg kell tekintenie, már csak azért is, hogy mitől szabadultunk meg.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo