Magyarország, Apátistvánfalva, Határőr emlékhely, SzG3

Magyarország Apátistvánfalva

Ott-tartózkodás ideje: 2014. jan. 05.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 366 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. jan. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Magyarország Apátistvánfalva Határőr emlékhely 

Korábban beszámoltam már arról, hogy amikor Apátistvánfalván jártam, ezt a kis múzeumot csak kívülről tudtam megtekinteni, mert mindig olyan időpontban volt nyitva, ami nekem nem volt megfelelő. Most is olyankor mentem arra (mint utóbb kiderült), amikor nem voltak nyitva (szombat - vasárnap csak telefonos egyeztetés alapján látogatható), de egy úriember látta, hogy kívülről fényképezek és megkérdezte, nem akarom-e megtekinteni a kiállítást. természetesen ráállta. Mint kiderült, a gondnok volt és még egy kis tárlatvezetést is tartott nekem (valamint megengedte, hogy az információs táblákat levegyem a helyükről, így azok a fotókat nem csúfítják el).
Apátistvánfalva a trianoni béke után hirtelen határfalu lett és ráadásul egy zsák formában (ennél közelebb a határhoz már csak Kétvölgy, Felsőszölnök és Orfalu van, de csak egy picit), így logikus volt egy határőrs létesítése. Megtalálható itt minden: a "kommunikációs" szoba, az eligazító helyiség, a fegyverterem, az istállók, a lovász szálláshelye, meg az akkor használt szállítóeszközök egy része is. Egy nem ide illőt is találta, ez a Fertő tavon használt aeroszán. Amikor egyetemista voltam Sopronban, még olyan szigorúak voltak a határőrizeti dolgok, hogy az egyetemi öt év alatt egyszer sem jutottam le a Fertő tóhoz!
Az udvaron még megtalálható egy Csepel tgk, egy Lada Niva terepjáró, egy határőrizeti fülke és egy út határzár. Maga a kiállítás egyébként ingyenes, de szívesen elfogadnak adományokat a fenntartáshoz. Szerintem annak aki erre jár, meg kell tekintenie, már csak azért is, hogy mitől szabadultunk meg.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina