Magyarország, Budapest, a Citadella, SzG3

Magyarország Budapest

Ott-tartózkodás ideje: 2014. jan. 30.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 338 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. feb. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Budapest  Citadella  Magyarország 

Folytatom Budapest nevezetességeinek bemutatását. Most a Citadellára látogatunk el. Már most mondom, ez számomra egy nagyon nemszeretem hely, talán ha kétszer voltam itt korábban. Ennek igazából egyetlen oka van, nagyon nem szerettem azt a bazári hangulatot, amit itt meg lehetett találni. Nekem úgy tűnt, hogy az egyetlen cél lebegett mindenki előtt, a turisták minél nagyobb pénzügyi lenyúlása. Itt most nem szeretnék immár sokadszor visszatérni "kedvenc" témámhoz, hogy máshol ezek hogy zajlanak, de azért egy adatot csak leírnék. Az itt található vendéglőben van 6.000 Ft-ért kapható főfogás, ami nagyjából megfelel a TOP OF EUROPE-n (Svájc), 3500 m magasságban kapható ételek áráéval, csak ott ez kb. 10-15 %-al jelent csak magasabb árat a "lenti" árakhoz képest, itt meg ez kb. 3 szoros árat a 150 m-el lentebbiekhez képest.
Igazából ide csak a látkép miatt érdemes feljönni, az tényleg fantasztikus. Maga a Citadella egy viszonylag ronda építmény, az a szerencse, hogy lentről nem sok látszik belőle. Az is elszomorító, hogy az egész építmény villamosenergia hálózatát egy volt szovjet laktanya szintjén építették ki, vezeték vezeték hátán, nagyon lehangoló látvány. Bent egy panoptikum (nem az én látványvilágom) és egy világháborús bunker látható. A légi fotókon látszik, hogy a Citadella belseje is nagyon sivár, szerintem nem igazán éri meg a belépő díjat kiadni érte. Ugyancsak elszomorító, hogy a fent említett étterem külső beton elemei szintén a szétesés határán vannak, kilátszanak a vasak, meg úgy összességében is nagyon ronda.
Igazából látszik az egészen, hogy nem igazán tudjuk (tudják), hogy mit is lehetne kezdeni az egésszel.
Ez már csak azért is igaz, mivel a Citadella csak 1854-1867-ig töltötte be a szerepét )Pest lakosainak sakkban tartása). 1894-ben a főváros birtokába került, ekkor elkezdték katonai jellegének megszüntetését. Több terv is körvonalazódott a további használatára, de nem igazán valósult meg egyik sem. Még 1944/45-ben volt rövid katonai szerepe, ekkor légvédelmi állásként működött. A Szabadság szobrot, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását 1947-ben állították fel. Mostanában is tele vagyunk megvalósulatlan tervekkel, pld az ide vezető siklónak már 2010 óta üzemelnie kellene (a Rácz fürdőtől indulna), vagy a Budapest szeme projekt, ez két üveggömböt tartalmazna kilátóként, ebből egyet egy ügyes szerkezet emelne magasba kb 15 percre a jobb kilátás miatt, de erről sem lehet sokat hallani, pedig ennek is működnie kellene már (erről itt olvasható több információ: http://www.nol.hu/archivum/archiv-452881?ref=sso , 2007-es cikk!).
Egyébként úgy láttam, hogy az össze-vissza bazárokon úgy próbálnak segíteni, hogy egyen bódékat állítanak fel, hát nem tudom!?
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo