Nosztalgiáztunk a szegedi Halászcsárdában

Magyarország Szeged

Ott-tartózkodás ideje: 2013. okt. 19.  - 2013. okt. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 1 613 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. ápr. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: szeged halászcsárda halászlé túróscsusza 

Férjem szülinapjára kerestem a neten egy 3 napos szegedi kirándulást, aminek a fő célja egy igazi halászlé kóstolás és túrós csusza evése volt. Nagyon sokat emlegette a párom, hogy hajdanában Szegeden járva milyen halászlét evett, s most úgy gondoltam, hogy én is megkóstolnám, s persze egy kicsit Szegedet is felfedeznénk, megismernénk. Előre is elmondhatom, hogy teljes mértékben sikerültek a terveink, s az elképzeléseink. Kezdem talán a halászlével. Az egész napos városnézés fáradalmai után vacsorázni indultunk, s az utcán egy idevalósi „szögedi” hölgyet kérdeztünk meg, hogy hol ehetnénk egy finom halászlét, mit tudna ajánlani. Természetesen a volt Sótartó éttermet ajánlotta, s részletes útmutatást is kaptunk az útvonalról, hogyan jutunk oda. Köszönet érte így ismeretlenül, mert a legjobb helyre küldött, úgy éreztük. A Tisza parton sétáltunk végig a Belvárosi hídig, s ott a Roosevelt téren, a sarki épületben meg is találtuk a keresett Halászcsárdát. Kint is a csárda előtt voltak asztalok, székek, de mivel október vége volt, barátságosabb volt bent asztalt és helyet foglalni. Kellemes berendezés és világítás fogadott minket, s udvarias pincérek, hangos üdvözléssel. Az asztalok szépen megterítve, mindegyiken vágott virág, a falon egy szép festmény, s pillanatok múlva már az étel és itallapot böngészhettünk. Kíváncsiságból végig olvastuk a kínálatot, de a végén az eredetileg tervezett halászlé és túrós csusza mellett maradtunk. Pedig sokféle különleges étel csábított,különféle halak minden formában, grillezve, rántva, gombásan, roston sütve, s ki tudja még hány féle módon, felsorolni is nehéz lenne. Aztán volt itt az étlapon békacomb, csiga, kakas, birka, borjú specialitás is, fatányéros, de még a vegetáriánusok is találhattak kedvükre valót. Az édességeket nem is sorolom, mert már most is működnek az ízlelő bimbóim, ha csak rá gondolok, s kezdek éhes lenni. Nem kellett sokat várnunk, s a pincér egy méretes bográcsban hozta nekünk az illatos és gyönyörű piros szegedi halászlét. Persze ezt meg kellett örökítenem jobbról-balról, készült jó néhány fotó róla. Aztán hüledeztünk, hogy milyen sokat kaptunk, hogy fogunk ezzel megbirkózni? Hát jelentem megbirkóztunk! Isteni finom volt, szálkamentes pontyszeletekkel gazdagon, friss, ropogós kenyérrel, egy kis tányéron szeletelt friss erős paprikával, hát kétfelé állt a fülünk, ahogy mondani szokták. Közben már a zenészek is hangoltak, s kellemes muzsikaszó mellett fogyasztottuk el a házi túrós csuszánkat. Ez is olyan volt, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, gazdagon túróval és tejföllel meglocsolva, s illatos, ropogós pörccel megszórva, s egy kissé megpirítva. Ekkor vettem észre a tányér bal oldalán egy piros színű szalvétát, amit kihajtogattam, s egy előke volt, a kedves vendég nyakába való, mikor a halászlét kanalazza. Sajna már a túrós csusza volt előttünk, de azért feltettem a nyakamba, s jól esett az a gondoskodás, hogy ilyennel is szolgáltak nekünk. Legközelebb, ha megyünk, már a halászlénél feltesszük, ígérem. Egy kellemes estét töltöttünk itt, nagyon emlékezetes szülinap volt számunkra. Az árak elfogadhatóak, megfeleltek a mi pénztárcánknak, még egy-egy pohár minőségi rosé bort is beleszámítva. A felszolgálók az étellel kapcsolatos kérdéseinkre tanácsokkal láttak el, udvariasak, gyorsak voltak, az ételek finomak, a hangulat kellemes. Kell ennél több ahhoz, hogy jól érezzük magunkat? Nekünk szép emlék a szegedi Halászcsárdában töltött este, s biztos vagyok benne, hogy ha legközelebb megyünk Szegedre, újra betérünk majd ide.
iadanyne kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.8 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
fesztivál Tuti csípni fog(od)!
A legújabb őrült fesztiválötlet: Szegedi Paprikashow és Chiliweekend, amely a Gerilla Gourmet...
élménybeszámoló A Feszty körkép - és ami körülötte van
A magyarok bevonulását a Kárpát medencébe Feszty Árpád, Jókai Mór, a híres regényíró veje...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina