Szeged, SzG3 (pályázat)

Magyarország Szeged

Ott-tartózkodás ideje: 2010. jan. 01.  - 2013. dec. 31. (1460 nap)

0 hozzászólás I 3 137 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. ápr. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: magyarország szeged dóm tisza füvészkert vadaspark reök színház templom városháza park 

Szeged egy jó turista célpont kis hazánkon belül, ráadásul jó a közlekedése is, könnyű oda jutni (vasút, M5 autópálya).
Kezdjük a sétánkat a belvárosban, ott is a Dóm téren, amely valószínűleg Szeged leglátogatottabb helye. A templom másik elnevezése: Fogadalmi templom. Ez a név onnan ered, hogy a városatyák 1880-ban fogadalmat tettek, hogy a legutóbbi árvíztől való megmenekülésükért egy templomot építtetnek. Eredetileg Schulek Frigyes tervezte a templomot, de később Foerk Ernővel azonban módosíttatták a tervet, aki inkább a lombardiai tégla-architektúrához vonzódott, s ez lényegesen olcsóbb volt. Elég sokáig tartott az építése, felszentelése 1930-ban volt. A templom előtt található a Dóm tér, a teret az Egyetem épületei fogják körül, ugyanabban a stílusban, mint a templom.
A Dóm térről könnyűszerrel átsétálhatunk a konkrét belvárosba. Nem túl nagy, de szépen rendbe hozták és szerencsére a forgalmat is kitiltották innen. Itt található a Reök palota és a Nemzeti Színház is (ez már majdnem a Tisza parton, attól egy kis liget választja el). A közvetlen belvároshoz csatlakozva található a Széchenyi tér. Itt már többször kifogtam nagyon jóm egész napos programot (mialatt a feleségem a vezetőképzőben sínylődött). Ilyen volt a pálinka fesztivál (bár én magam anti alkoholista vagyok), ahol degeszre ettem magam az ezzel párhuzamosan működő lacikonyhák kínálásából. Innen is látszik, hogy a hagyományos magyar konyhát is lehet finoman csinálni. A tér ÉNY-i oldalán áll a gyönyörűen felújított városháza. A „Sóhajok hídja” a velencei híd mintájára épült 1883-ban abból az alkalomból, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király Szegedre látogatott megtekinteni az árvíz után újjáépített várost, és megnyitni az új színházat. Az uralkodó a Bérpalotában szállt meg, s így közvetlenül eljuthatott a városházára. A hatalmas park egyébként is kellemes felüdülést jelent egy kiadós belvárosi séta után.
Parkot szerencsére máshol is találhatunk Szegeden. A belvárosból a legkönnyebben a Füvészkertet érhetjük el. Ekkor a Belvárosi hídón át kell menni a túloldalra (vigyázat, a híd után azonnal jobbra kell fordulni és a gáton kell déli irányba haladni). Ahogy a gátról leér az út, nemsokára balra kanyarodunk és nemsokára már ott is vagyunk az Egyetem füvészkertjénél. A bejárat egy szép székely kapu. A füvészkert fő látványosságai már közvetlenül a bejárat után kezdődnek, itt találhatóak a nagyon szép tavacskák, az egyik legnagyobb indiai lótusz állománnyal. Olyan ritkaságok is találhatóak itt, mint a délkínai ősfenyő is (ezt a fafajt kihaltnak tudták, de az 1940-es években találtak élő példányokat belőle és ezek magjait szétküldték a világ számos pontjára, így ide is került). Időközben elkészült az új üvegház is, ez nagyon ráfért a füvészkertre. Egy nagyon jó fél napot el lehet tölteni, mivel a hely többi része is igen szép és jól karbantartott helyeket tartalmaz.
A másik parkos rész a város másik felén van, az a Vadaspark. Ez is könnyen elérhető, szerencsére a parkolás is jól megoldott. Ez Magyarország legfiatalabb vadasparkja, ez szerencsére jó értelemben is meg látszik rajta. Már a bejárati rész is igen jól sikerült, szerencsére elkerülték azt a csapdát, hogy valami csiricsáré építményt tegyenek oda. Mértéktartó, de mégis odaillő. Na de erről ennyit, nem ez a legfontosabb része az egésznek. Igen érdekes a koncepció, hogy a látogatók amennyire lehet, ne zavarják az állatokat, viszont azért láthassák is azokat. E célból egész üveges betekintő helyeket telepítettek, ezeken keresztül teljesen zavartalanul lehet az állatokat megtekinteni. Az látszik, hogy még fejlesztés alatt áll az egész, de szerintem jó végeredmény fog születni. Nekem a legjobban az tetszett, hogy a közeli ún. Sancer tavakat is bekapcsolták a vadasparkba, szinte természetes állapotukban. Itt madár les és madár kifutó is van.
Szegeden ért még egy igen kellemes meglepetés, mert a Mátyás téren található Ferences rendi kolostorról és templomról még én sem hallottam, ott helyben ajánlották, hogy nézzem meg. Nem bántam meg! Ami szép az szép. Azt tudni kell, hogy a Pannonhalmi Főapátság után ez Magyarország második legnagyobb legrégibb, ilyen jellegű épület együttese. Igen impozáns a külső látványa a támpillér sorokkal. Nekem itt is az tetszett a legjobban, hogy egy látszólag letisztult, egyszerű szerkezetet látunk. Belül persze a barokk kialakítás azért meg van.
Szegedhez tartozik Kiskundorozsma, ide is elugrottam feleségem „szenvedései” közben. Ez télen volt, amikor egyébként zárva van (ezt csak ott tudtam meg), de most is szerencsém volt. Éppen restaurálták a szélmalmot és miután összeismerkedtem velük, megengedték, hogy az egészet megtekintsem belülről. Fel tudtam menni egészen a szélkerék tengelyéig, mit ne mondjak igen érdekes volt. Még abban a „kiváltságban” is részesültem, hogy láttam forogni a szélmalom szélkerekét! Ez azért ritkaság, mert egyébként nem működik, most is csak belülről forgatták meg kézi erővel, hogy hozzáférjenek egyes szerkezeti elemeihez a restaurálás miatt. Nem tudom, hogy az óta egyáltalán megmozdult-e a kerék?
Injoy Szeged!
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo