Magyarország, Bajna, Sándor-Metternich kastély, SzG3

Magyarország Bajna

Ott-tartózkodás ideje: 2014. máj. 07.  (1 nap)

0 hozzászólás I 3 553 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. máj. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar szalay3 Beszámolója

Cimkék: Bajna  Magyarország  ördöglovas  Sándor Metternich kastély 

Ismét egy olyan hely, ami nem igazán dobogtatta meg a szívemet, sorsa tipikusan magyar. Ez Sándor Móric, az ördöglovas kastélya.
A Sándor család 1696-ban lett e terület birtokosa. A jelenlegi formájában 1834-ben készült el, amikor a gróf a feleségének, Metternich Leontinának szeretett volna kedveskedni. A kastély tervezője Hild József! volt. A híres lovas nem kevésbé híres lovai a kastélyhoz közvetlenül hozzáépített istállókban laktak, amelyek már akkor fűthetőek voltak. Állítólag a gróf a kastélyban is sokszor lóval közlekedett. 1945-ig nem is volt semmi probléma a pompás kastéllyal, na de utána!! Tipikus kelet európai, magyar sorsa lett (és ez még napjainkban is igaz). Először tábori kórház, majd szükséglakás?!, később köztulajdon lett, konkrétan TSZ tulajdon. A belső falakat szétverték, a falfestményeket elpusztították, a berendezési tárgyakat ellopták. Volt a TSZ gépállomása is. A hetvenes években majdnem vendégház lett, és majdnem egyetemi kutatóközpont is (Bloomington, USA), de egyik sem valósult meg. Ez után tényleg az abszolút leromlás felé rohant a kastély, mígnem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a 2000-es évek elején úgy közel 800 millió forintból a kastély és az istállók tetőszerkezetét felújíttatta, valamint a kastély külső tatarozását is elvégeztette. Ez után leállt az egész, jelenleg már a kastély falán az új külső is romlásnak indult (helyenként). A biztonsági őrtől megtudtam, hogy belül gyakorlatilag a teljes lepusztultság található, még a padozat is fel van szedve.
Ezek után belegondolok, hogy Csehországban mit hoztak volna ki egy ilyen kastélyból, ahol horribilis összegeket fordítanak az ottani kastélyok felújítására és berendezésére! A kastély látogatáskor megtekinthető idegennyelvű leírásokban mindig hangoztatják, hogy állami kastélyról van szó (eltekintve a néhány magánkastélyról, de azok talán még jobb állapotban vannak), és közlik a ráfordított összegeket is. Ezek egyes esetekben tényleg horribilis összegek (talán foci stadionok helyett erre kellett volna költeni a sok pénzt). Ráadásul Bajna viszonylag közel van Budapesthez és a kastélypark is megvan, csak fel kellene újítani. Meg nem szállodát csinálni az egészből, bár talán az is jobb lenne a mostani állapotnál.
szalay3 kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo